Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 22 Jun 23, 20:06

Begin deze week trof een grote brand de overdekte Zauberwelt der Diamanten in Europa-Park. In deze multifunctionele hal vond je niet alleen een bijzondere doorloopattractie, maar ook de boostambaan Tiroler Wildwasserbahn en achtbaan Alpenexpress Enzian passeerden door deze toverwereld. In dit artikel nemen we je voor een laatste keer mee op doortocht in deze magische grot van edelstenen, draken en trollen.

Iets meer dan 5 jaar na de grote brand die de originele Piraten in Batavia in de as legde, trof het noodlot Europa-Park begin deze week opnieuw. Deze keer werd het Oostenrijkse themagebied in zijn hart getroffen. De hal van de Zauberwelt der Diamanten raakte compleet verwoest. Ook het treinstation en een souvenirwinkel in het aangrenzende Spaanse themagebied raakten beschadigd.

Doorheen de jaren

De geschiedenis van het Zauberwelt der Diamanten-complex begint in 1978. Drie jaar nadat de familie Mack het park plechtig opende, kon ze uitpakken met de grootste attractie tot dan toe: de Wildwasserbahn. In samenwerking met Arrow Development, de uitvinder van de moderne boomstamattracties, bouwde Mack een voor die tijd spectaculaire boomstambaan met twee drops, waarvan de grootste 11 meter hoog is. Oorspronkelijk voeren de boomstamboten nog volledig in openlucht.

In 1984 kreeg de Wildwasserbahn gezelschap van de eerste achtbaan van Europa-Park, een aangedreven achtbaan gebouwd door Mack. De combinatie van powered coaster met boomstambaan bleek een schot in de roos, want ook onder meer in Heide Park, Plopsaland De Panne en Bobbejaanland komen beide attracties broederlijk naast, onder en boven elkaar voor. De komst van deze achtbaan, de Grottenblitz, ging gepaard met de bouw van een overdekte hal. Een deel van het parcours van de achtbaan werd hierin ondergebracht, maar ook het vaargedeelte tussen de twee afdalingen van de Wildwasserbahn werd opvallend droog toen het in de hal onderdak vond.

Van 1984 tot 1991/'92 had de hal de welluidende naam 'Tropfsteinhöhle mit Urweltschau' ('druipsteengrot met oertijd-tentoonstelling'). In die tijd was het gebouw namelijk aangekleed als een prehistorische grot met stalactieten en stalagmieten, aangevuld met prehistorische bewoners zoals oermensen en dinosauriërs. Er was ook een ijsgedeelte waar ijsberen de plak zwaaiden.

De Wildwasserbahn en de Grottenblitz behoorden oorspronkelijk niet tot één van de Europese themalanden die tegenwoordig zo onlosmakelijk met Europa-Park verbonden zijn. Dat concept werd pas geïntroduceerd toen het Italiaanse themagebied in 1982 gebouwd werd. Enige tijd werden de boomstambaan en de achtbaan attracties in het themagebied Abenteuerland, dat verschillende attracties rondom het centrale meer omvatte. Begin jaren 90 scheurden beide attracties zich als het Oostenrijkse themagebied af van Abenteuerland, en kregen ze ook thematisch passendere namen. De Wildwasserbahn werd voortaan 'Tiroler Wildwasserbah' en de Grottenblitz werd omgedoopt tot 'Alpenexpress Enzian', genoemd naar de Duitse naam van de alpenbloem gentiaan, die ook in het naambord van de attractie verwerkt zit. De overdekte hal stond voortaan onder de naam 'Eisriesenwelt' bekend.

In 1998 onderging de hal een grondige metamorfose. Er werd een fantasierijke themawereld ontwikkeld onder de naam 'Zauberwelt der Diamanten' ('toverwereld der diamanten'). Voortaan konden bezoekers te voet, met de trein of per boot een edelsteenmijn bezoeken, waarin trollen onder het toeziend oog van hun bewakers en een vervaarlijk uitziende draak edelstenen ontgonnen.

In 2005 voorzag Mack de Tiroler Wildwasserbahn van compleet nieuwe boten. In 2014 werden de rotsen in het openluchtgedeelte vernieuwd en in 2018 werd de beeltenis van een uitgehouwen steenbok toegevoegd aan het rotswerk.

In 2015 was de Alpenexpress het onderwerp van een wereldprimeur: 'Alpenexpress Coastiality' werd de eerste moderne VR-coaster ter wereld. Voor een kleine meerprijs kon je sindsdien de rit ook beleven met een VR-bril, die een film toonde die volledig op maat van de rit was afgesteld. In de eerste film ging je met parkmascotte Euromaus en zijn vrienden op avontuur in de grotten onder Schloss Balthasar. Jaar na jaar werden er films toegevoegd aan het aanbod: zo werden onder meer Beertje Paddington, de dino's van Madame Freudenreich en actieheldin Amber Blake de ster in hun eigen VR-film.

Op verkenning door de Zauberwelt

Wie te voet op verkenning wilde door de Zauberwelt der Diamanten moest meteen rechts van de ingang van het Spaanse themagebied onder het naambord van de attractie doorwandelen. De letters op dit bord waren gedecoreerd met kleurrijke edelstenen. Via een houten trap kwam je eerst terecht in een verhoogde houten schuur met allerlei werktuigen. De schuur gaf toegang tot een uitkijkplatform waar je een goed zicht had over de niet-overdekte helix van Alpenexpress Enzian, met centraal de vijver met een fontein. Via een overdekte galerij bereikte je een kamer waarin je links de 'Eingang zur Zauberwelt der Diamanten' vond. Wie echter nog even rechtdoor ging, kon door een deurgat een kijkje nemen in een ruimte die door een familie bruine beren was ingenomen. De animatronics van de dieren bewogen houterig met hun poten en openden hun mond. Een bijenkorf op de grond leek het eerste slachtoffer van de inval van de beren te zijn geworden. Ook buiten rondom de track van de Alpenexpress waren verschillende beren opgesteld.

Via de ingang van de Zauberwelt kwam je terecht in een grote, duistere ruimte, sfeervol belicht in blauwe en oranje tinten. Her en der stonden potten opgesteld vol edelstenen, die een veelkleurig schijnsel verspreidden. Het bleek de oogst te zijn van het harde werk van een grote groep trollen, die als mijnwerkers in de edelsteengrot tewerkgesteld waren. Ze waren veelal uitgerust met een houweel en een helm met daarop een brandende kaars. Veel arbeidsvreugd leken de wezens niet te hebben: stuk voor stuk hadden ze een trieste uitdrukking op hun gelaat. De reden daarvoor liet zich raden: de trollen werden in de gaten gehouden door een heel leger aan wachters, die vanop enkele centrale uitkijktorens, maar ook vlakbij de werkende kompels, toezicht hielden op het werk. Deze dreigende kijkende figuren bewogen constant hun hoofd én hun hellebaard heen en weer. Maar dit was nog niet alles: de grootste dreiging kwam van een grote metalen draak. Dit mechanische gevaarte keek grimmig heen en weer en opende zijn bek regelmatig op waarschuwende wijze.

Onder de loopbrug waarop de wandelende bezoekers de diamentengrot verkenden, kwamen ook de boten van de Tiroler Wildwasserbahn regelmatig kabbelend voorbij. Af en toe werd de rust verstoord door de joelende inzittenden van de Alpenexpress, die door de grot kwam geraasd.

Aan het einde van het wandelpad door de grot was er een draaihek, dat leidde tot het laatste deel van de walkthrough. Hier kwam je terecht in een kleurrijk straatje, met lichtgevende paddenstoelen als lantaarns en huisjes met zwierige, organische decoraties. Ook hier waren er nog een aantal onfortuinlijke mijnwerkers te vinden, die aan een lopende band – en opnieuw onder het toeziend oog van een wachter – edelstenen leken te moeten sorteren. Andere huisjes waren voorzien van etalages waarin edelstenen, mineralen en afgeleide producten waren uitgestald. In één ervan stond een fier mannetje met een bril en een baardje, die een glanzende discobal met een gouden kroon in zijn hand hield. De andere zijde van deze schitterende medaille vond je nog in een lage nis aan de rechterkant, waarin we nog een laatste trieste mijntrol aan het werk konden zien.

De walkthrough eindigde in een souvenirwinkel, de 'Edelsteingrotte'. Het was met afstand de meest kitscherige van het park, met een vloer van bonte mozaïektegels en organisch krullende zuilen en vele kleine lichtjes. Wie zich niet stoorde aan de manier waarop deze materialen klaarblijkelijk waren ontgonnen, kon hier sieraden, edelstenen en mineralen kopen als eeuwige herinnering.

De Yomi's

In 2022 werd op de valreep nog een nieuw hoofdstuk geschreven in het verhaal van de Zauberwelt der Diamanten. Toen de verouderde boottocht Dschungel Flossfahrt werd omgedoopt tot Josefinas kaiserliche Zauberreise, werd het themagebied Oostenrijk uitgebreid met het grote meer van het voormalige Abenteuerland. Deze vernieuwde vaartocht kwam in het teken te staan van prinses Josefina, die in de attractie tot keizerin gekroond wordt. De decors werden opgeleukt door een aantal blauwgroene, ondeugende wezentjes die als beste vrienden van Josefina – Fina voor de vrienden – optraden. De figuurtjes, Yomi's geheten, bleken een geüpgradede versie van de trollen in de Zauberwelt der Diamanten te zijn, maar dan veel vrolijker en met individuele karakters. Op het meer van de boottocht verscheen dan ook een geheime nieuwe ingang van de Zauberwelt, die echter in 2023, met de grote revisie van de buitendecors van deze initieel geflopte attractie, alweer verdween. 

Rond de Yomi's verscheen een miniboekje ('Finas Krönung & der Zauber der Steine') waarin duidelijk wordt dat de mijnwerkers uit de Zauberwelt der Diamanten mede-Yomi's zijn, gevangengenomen door de draak (die plotseling niet meer van metaal maar levensecht is). Met behulp van de toverkrachten van Josefina en vooral dankzij een steengoede samenwerking, slaagden de Yomi's erin hun soortgenoten te bevrijden. Dit verhaal schopte het in 2023 ook tot nieuwe film in de bioscoop van het Märchenwald. In 'Fina & die Yomis' komt dit verhaal tot leven, in zowel een Franse als een Duitse versie. Ook het exterieur van de Grimm-Bibliothek werd door de Yomi's grondig onder handen genomen.

En nu verder?

De schade aan de Zauberwelt der Diamanten-hal is enorm. Van de decoraties en animatronics blijft zo goed als niets over. Ook de track van Alpenexpress Enzian en de vaargeul  van Tiroler Wildwasserbahn zijn op deze plek zwaar beschadigd. Werk aan de winkel voor Europa-Park dus! Het park heeft na de brand in 2018 al bewezen dat het kan zorgen voor een snelle – en vooral verbeterde – heropbouw. De brand bij Piraten in Batavia bleek de ideale gelegenheid om het achtergrondverhaal rond Bartholomeus van Robbemond, dat reeds voorzichtig gestart was als onderdeel van de sage rond de Adventure Club of Europe, verder uit te bouwen. Het lijkt een evidentie dat de Yomi's in een nieuwe versie van de Zauberwelt der Diamanten een prominentere rol zullen spelen. Over een concrete herinvulling van het gebied heeft Europa-Park echter nog geen uitspraken gedaan.

Weetjes

  • De attractiemuziek van Zauberwelt der Diamanten was een compositie van Joachim Schnitzer, bedrijfsleider van CalrenMedia, die ook de iconische muziek voor Piraten in Batavia schreef. Dit rustgevende elektronische nummer verscheen op de eerste 'Dreams of Music'-cd onder de titel 'Gem'. Een langere versie van ruim 20 minuten werd digitaal uitgebracht onder de titel 'Dark Elves'.
  • De karakteristieke geur in de Zauberwelt was te koop in de Edelsteingrotte onder de naam 'Morgentau/Lemon'. De laatste jaren was de geur niet of nauwelijks meer te ruiken in de attractie zelf.
  • In de kindermusical 'Der Gunkel', die in 2013 en 2014 in het theater in het Nederlandse themagebied speelde, figureerde de Zauberwelt als decor voor een transitiefilmpje tijdens de grote decorwissel. 
  • In de souvenirwinkel 'Edelsteingrotte' was een van de duurste souvenirs van het park te koop: een in Madagascar opgegraven fossiel van een Claudiosaurus. Dit 265 miljoen jaar oude kleinood kon je voor slechts 2249 euro op de kop tikken.
  • In de hoogdagen van de Zauberwelt der Diamanten zorgden vuur- en misteffecten voor een extra bijzondere sfeer. Deze effecten waren de laatste jaren helaas niet meer aanwezig.
  • Oorspronkelijk werd de Alpenexpress aangekondigd als 'Schwäbische Eisenbahn', naar een Württembergs volkslied. Nog voor opening werd de naam gewijzigd naar 'Grottenblitz'.

Tekst:  ©  Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Europa-Park, © Glenn Van Hoeydonck, Sven Popelier, Bert Van Staeyen - Pretparken.be