Tips voor Rollercoaster Tycoon I
Velen
weten het ondertussen al, maar wanneer je sommige gasten een
naam geeft, dan kan dit leuke effecten hebben. Probeer volgende
eens:
Chris Sawyer - Fotograaf
John Wardly - De man die steeds ' WOW' denkt
Damon Hill - Snelle Cartpiloot
John Mace - Hij betaalt dubbel
BigBucks - Geld à volonté
Katie Brayshaw - Wuift steeds naar gasten
Melanie Warn - Maakt bezoekers blijer
Tony Day - Koopt alle hamburgers meteen op
Simon Foster - Artiest
John Bibrough - Druk op L and de rating van het park
stijgt
Tips voor Rollercoaster Tycoon II
1 Objecten
1.1 Objecten invoegen in een scenario
Nadat je je object hebt gemaakt of gedownload plaats je het in de map “ObjData”. Begin dan een nieuw scenario met je scenario-editior in RCT2, en zorg dat je al je scenario-elementen die je wil gebruiken selecteert. Doe je dit niet, dan kan je deze tijdens het bouwen niet zomaar terug invoegen, dus let hier goed op als je je scenario maakt.
1.2 Objecten toevoegen aan je saved game
Als je objecten hebt gebruikt en je wil dat andere mensen je park ook kunnen zien, dan druk je op het disketje bovenaan links op je menubalk, en je klikt daar op “Opties”. Onderaan vink je dan het vakje met “exporteer objecten” aan. Doe je dit niet, dan kunnen andere mensen jou park niet openen aangezien zij waarschijnlijk niet over dezelfde objecten beschikken. Pas wel op: al de objecten die je hebt gebruikt worden toegevoegd aan je saved game, waardoor de bestandgrootte van je saved game zeer groot kan worden.
2 Son of Beast Trainer
2.1 Patch nodig?
In tegenstelling tot RCT1 heb je in RCT2 geen Drexlerpatch nodig voor de meeste functies. Wel is het nog niet mogelijk om met je Son of Beast Trainer het aantal treintjes en het aantal karretjes per trein te wijzigen zolang er geen patch is. De rest werkt wel perfect.
2.2 Twee attracties combineren
Als je er niet uitgeraakt welk attractietype je gaan gebruiken voor een bepaalde attractie aangezien geen enkel type alle elementen heeft die jij nodig hebt om je attractie te bouwen kan je verschillende types gaan combineren. Om de werking hier eenvoudig uit te leggen ga ik uit van één voorbeeld: een houten achtbaan met een grote looping in B&M-stijl.
- Stap1: Bouw je houten achtbaan tot het punt waar je je looping wilt plaatsen.
- Stap 2: Laat twee vakjes open en bouw op dezelfde hoogte als waar je houten eindigt je B&M looping.
- Stap 3: Druk op Alt-Tab en open de Son of Beast Trainer en druk op “Begin special built mode”.
- Stap 4: Ga met Alt-Tab terug naar RCT2, en klik met je rechter muisknop op het begin van je looping (dus op het stuk track waar je naartoe wilt gaan).
- Stap 5: Wanneer er onderaan “Begin Building” verschijnt bouw je twee vlakke stukjes spoor voor de looping.
- Stap 6: Klik met je rechter muisknop op het stukje spoor van de houten achtbaan vlak voor de looping. Zet het schermpje waarmee je de houten achtbaan bouwt in het midden van je beeldscherm.
- Stap 7: Druk op Alt-Tab, en in Son of Beast druk je op “Execute Special built mode” en daar kies je voor “Execute Built Thru”.
- Stap 8: Druk direct op het RCT2-logo onderaan in je taakbalk, en zodra je terug in RCT2 bent klik je direct twee keer op je linker muisknop. Het is heel belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet, anders lukt het niet.
- Stap 9: Bouw je houten achtbaan langs de andere kant verder tot aan het einde van de looping, en doe daar juist hetzelfde. Let op: Als je op “Begin special built mode” hebt geklikt bouw je altijd eerst de twee stukjes spoor waar het treintje naartoe moet. Bouw bij “Execute Built Thru” altijd de stukjes spoor vanwaar je komt.
- Stap 10: Zet op je houten achtbaan een lancering van enkele kilometers per uur, anders zal je de baan niet kunnen openen aangezien het eigenlijk geen volledig circuit is.
2.3 Blijf rustig!
De Son of Beast Trainer is een fantastisch programma, met eindeloos veel mogelijkheden als je er goed mee kunt werken. Jammer genoeg lukt wel niet altijd alles van de eerste keer. Blijven proberen en niet gefrustreerd geraken is dan de boodschap.
3 Overige tips
3.1 Extra geld
In RCT2 is het mogelijk om door sommige objecten te bouwen. Door een foutje in het spel kost dit je in sommige gevallen geen geld, maar krijg je juist geld bij. Best zet je objecten die zo veel mogelijk kosten, en bouw je erdoor met een zo goedkoop mogelijke attractie. Om niet iedere keer al die objecten te plaatsen is het aangeraden om een attractie te bouwen, daar een rijtje objecten naast te zetten, en dan de attractie op te slaan inclusief de objecten.
Voorbeelden:
 |
3.2 Wanneer is een attractie populair?
De gulden regel opdat je attracties populair zouden zijn is een goede verhouding tussen spanning, intensiteit en misselijkheid. De spanning moet zo hoog mogelijk zijn, de intensiteit en de misselijkheid moet je zo laag mogelijk houden. Wanneer de spanning ongeveer even hoog, of hoger is dan de intensiteit zal je attractie populair zijn. Enkel attracties met zeer hoge spanning zijn echter ook niet goed, aangezien de meeste dan ook allemaal een relatief hoge intensiteitgraad zullen hebben. Iedere bezoeker heeft zijn eigen minimum en maximum normen, dus moet je ook attracties in je park hebben met een lagere intensiteitgraad. Deze zullen dan ook een lagere spanningsgraad hebben in de meeste gevallen, maar deze rustigere bezoekers hebben minder nood aan hoge spanning. De spanning van een attractie is van twee factoren afhankelijk: het ontwerp van de attractie, en de thematisatie.
Voor het ontwerp gelden volgende tips:
- Horizontale G-krachten doen de intensiteit sterk toenemen maar verhogen de spanning niet. Probeer ze daarom steeds zo laag mogelijk te houden. De grootte van de horizontale G-krachten is recht evenredig met de snelheid van de trein, en omgekeerd evenredig met de grootte en de banking van de bocht. Gebruik daarom bij grotere snelheden grotere bochten, en bank zoveel mogelijk bochten. Enkel bochten waarin de trein een zeer lage snelheid heeft (bijvoorbeeld tussen het station en de lifthill) hoef je niet te banken.
- Verticale G-krachten hebben een kleinere invloed op de intensiteit en een attractie zonder vericale G-krachten heeft zeer weinig spanning. Zorg wel dat ze niet hoger dan +4 of lager dan -1.5 gaan, en laat de pieken elkaar niet te snel opvolgen.
- Door inversies ga je best met een niet al te hoge snelheid om de G-krachten beperkt te houden. Langs de andere kant moet je wel zien dat dit ook weer niet te traag gebeurd, aangezien je passagiers het niet echt aangenaam vinden om te lang ondersteboven te blijven hangen.
- Hoe moderner het type coaster, hoe comfortabeler de karretjes, en hoe meer G-krachten de passagiers kunnen verdragen, en hoe lager de intensiteit dus zal blijven. Een B&M met identiek dezelfde lay-out als een Schwarzkopf zal dus minder intens zijn.
- Plots remmen is zeer pijnlijk, dus maak een hele remstrook in plaats van één remvakje. Bouw als laatste vakje een rem van 6 km/h, 12 km/h, of een blockbrake. Bouw dan in de tegengestelde richting, en zet telkens de remmen één of twee standjes hoger. De totale remstrook mag zeker even lang als je trein zijn.
Voorbeeld:

|
Voor de thematisatie gelden deze regels:
- Hoe meer thematisatie in de buurt van je attractie, hoe hoger de spanning. Dit geldt voor alle attracties, dus niet enkel voor achtbanen of waterattracties. Let wel: de thematisatie heeft enkel effect op de spanning als ze zich op minder dan vijf vakjes (kan per attractiesoort iets schelen) van de attractie bevindt.
- Weggetjes vlak bij een achtbaan doen de spanning van de achtbaan ook stijgen. Laat dus indien mogelijk je wachtrij, en het weggetje van je uitgang tot aan je hoofdweg langs de attractie passeren.
3.3 Hoog bouwen
In theorie zit er geen hoogtebeperking in RCT2 wat betreft objecten. In de praktijk krijg je een object wel niet verder dan een bepaalde hoogte omdat je muis gewoon niet verder kan op het scherm. Hier volgen drie tips om toch nog iets hoger te kunnen bouwen:
- Plaats je map zodanig dat het vakje waarvan je vertrekt zich helemaal in het midden onderaan je scherm bevindt.
- Zoom zoveel mogelijk uit.
- Verhoog de resolutie waarop je speelt (kijk bij “Opties”).
Met dank aan Joris aka m00se voor de tips
Heb je zelf tips om met ons te delen, stuur ons
dan een mailtje: RCT2@themeparkvision.net
|