Liseberg

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Kris Peeters.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Kris via Kris@pretparken.be.

Attractie: HangOver Terug naar lijst


Omschrijving

HangOver was een coaster die tussen 1996 en 2002 in het park te vinden was. De achtbaan kwam op de voormalige locatie van Liseberg Loopen: een klassieke Looping star van de alom bejubelde constructeur Schwarzkopf. Voor de opvolger huurde Liseberg het Nederlandse Vekoma in. Zij kwamen met een hangende variant op hun populaire boomerang-model met de vlot bekkende modelnaam 'Invertigo'. Liseberg zou het eerste park ter wereld zijn dat een dergelijke nieuwigheid kon voorstellen. Net als bij de gewone boomerang werden treintjes achteruit omhoog getakeld om aansluitend een traject voorwaarts en achterwaarts af te leggen met drie inversies. Het grote verschil was dat de treintjes dit keer onder de baan hingen en passagiers per vier rug aan rug zaten. Vekoma kwam ook met een innovatie voor de lift door LSM-te gebruiken in plaats van de klassieke kettinglift.

KOPZORGEN VOOR LISEBERG
Zoals wel vaker met nieuwe technieken bleek ook HangOver geplaagd door kinderziektes. De problemen waren zo hardnekkig dat het Zweedse park de opening van de miljoeneninvestering moest uitstellen naar het volgende seizoen. Ter vervanging werd voor 1996 nog in zeven haasten een 'vervangnieuwigheid' gezocht en gevonden. Die kwam er in de vorm van een gelanceerde vrije val met de naam 'Uppskjutet'. Natuurlijk gold die attractie als een doekje voor het bloeden: hoewel de toren in Europa uniek was, bood het niet het spektakel van een coastertype in wereldpremière.

In de winter van 96 verving Vekoma - wellicht met de moed der wanhoop - het innovatieve LSM-systeem door een klassieke kettinglift, waardoor de attractie uiteindelijk wel kon openen in 1997. Maar ook het openingsjaar werd overschaduwd door rampspoed. Datzelfde seizoen maakte de attractie op 8 mei een noodstop, waarbij de trein vast kwam te zitten op het hoogste punt van de attractie. De inzittenden moesten uit hun benarde positie bevrijd worden door de hulpdiensten, maar diens hoogtewerkers bleken niet tegen de hoogte van de attractie opgewassen. Liseberg investeerde in de nasleep van dat drama mee in nieuw materiaal voor de brandweer dat bij een herhaling van dit scenario wél zou kunnen assisteren in de evacuatie. Na amper vijf seizoenen werd de achtbaan alweer afgedankt. In totaal maakten 3,5 miljoen bezoekers een ritje op de baan. Het beste seizoen voor HangOver was 1998: dat jaar kon de coaster 618 000 berijders verwelkomen.

LATERE LOCATIES
De baan werd verkocht aan het Griekse Allou Fun Park. In het pretpark bij Athene werd de attractie echter nooit opgebouwd. Het Deense Sommerland syd kocht de baan op zijn beurt over en bouwde ze wél op. Het park opende de attractie onder de naam Tornado in 2005. Ook bij de Denen bracht de baan weinig voorspoed: dat park ging immers failliet in 2011. Het Franse Bagatelle nam de coaster over en opende hem met de naam 'Triops' als nieuwigheid voor 2012. Het Italiaanse Movieland Park haalde in 2015 eveneens een tweedehands coaster met dezelfde Invertigo-layout in huis. Wereldwijd zijn er amper een handvol van dit soort coasters te vinden.

Specificaties

Type attractie: Omgekeerde boemerangachtbaan
Model: Invertigo
Bouwer:
Vekoma
Opening: 1997
Gesloten: 2002
Hoogte: 42 meter
Lengte: 300 meter
Topsnelheid: 90 km/u
G-Krachten: 5 G
Aantal voertuigen: 1 trein met 28 passagiers per trein
Speciale elementen: looping, cobra roll

Foto's