Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 21 Apr 22, 16:34

Wie wil kan vanaf nu ook in Plopsaland De Panne betalen om wachtrijen over te slaan. Enkele jaren geleden was Plopsa nog een grote tegenstander van dit principe, en zwoer men dat ze dit nooit in Plopsaland zouden introduceren. Nu de pas toch is ingevoerd maken we een voorlopige analyse.

Enkele jaren geleden, toen Walibi Belgium aankondigde dat ze als eerste park in België een betaalde voorsteekpas gingen introduceren, kwam er vanuit De Panne hevige kritiek op de beslissing van het Waverse park. Plopsa vond het namelijk toen niet kunnen dat rijke kinderen bevoordeeld worden ten opzichte van andere kinderen. Men bezwoer toen dat men zo'n systeem nooit zou introduceren in Plopsaland, maar nu heeft het park nadat ook Bobbejaanland een dergelijk systeem invoerde zijn kar gekeerd: het is vanaf nu mogelijk om tegen betaling wachtrijen over te slaan. Het systeem zal hetzelfde zijn zoals in Holiday Park - het Duitse Plopsapark waar men al enkele jaren Express Passen verkoopt - en zal gebruikt kunnen worden bij negen verschillende attracties.

De voosteekpas zal in Plopsaland De Panne onder de naam 'Express Pass' verkocht worden. Hij kan bij volgende attracties gebruikt worden: The Ride to Happiness, Anubis The Ride, De Draak, De Grote Golf, DinoSplash, Heidi The Ride, Het Bos van Plop, K3 Roller Skater en de SuperSplash. Wanneer je een Express Pass koopt, krijg je een polsbandje - want de Express Pass is persoonlijk - en een kaart met negen vakjes. Elke keer je een attractie wil betreden zonder te wachten, wordt er een vakje afgevinkt. Kies je een plek op de eerste rij van een attractie, dan worden er twee vakjes afgevinkt en kan je dus niet alle negen attracties doen zonder te wachten. Tijdens Halloween zal het ook mogelijk zijn om de wachtrijen van de spookhuizen over te slaan in ruil voor twee vakjes per spookhuis. De Express Pass is zowel online als in de shops van het park te koop voor 35 euro. In Walibi betaal je 7 euro meer voor een onbeperkte voorsteekpas, Bobbejaanland biedt die al aan voor afgerond 30 euro.

Aantallen beperken?

Aan HLN.be laat het park weten dat men het aantal passen dat men verkoopt bewust laag houdt, "zodat de 'gewone' pretparkbezoeker er geen hinder van ondervindt", aldus Sebastien Momerency, marketingmanager van het park. Een exact aantal passen dat men per dag verkoopt wil men niet geven, maar ze zeggen wel dat het tussen de 200 en de 250 passen per dag ligt, al betwijfelen wij dit ten zeerste. Ingewijden hebben ons namelijk laten weten dat men nu al 300 passen per dag verkoopt en dat men er over nadenkt om dit aantal nog serieus op te drijven tegen de zomer (lees: tot 1000 passen per dag). Verder is het tot op heden nog steeds mogelijk om online zo veel mogelijk passen aan te kopen als men wil. De passen die op voorhand online aangekocht worden zijn - anders dan in Walibi en Bobbejaanland - niet op datum en kunnen dus in principe elke openingsdag gebruikt worden, ongeacht hoeveel er al in het park verkocht zijn.

Ook een pittig detail is dat weinig attracties in de praktijk een capaciteit van meer dan vijfhonderd bezoekers per uur halen. Er zijn dus niet bijzonder veel voorsteekpassen nodig om al een aanzienlijk deel van de normale capaciteit weg te snoepen. Wanneer het park effectief 1000 passen uitgeeft die zich elk uur netjes verdelen over de negen attracties moet elke attractie per uur 111 voordringers verwerken. In het geval van de K3 Roller Skater komt dat neer op een verlies van 25 tot 30% van de capaciteit per uur. Bij Ride to Happiness is de impact nog groter: sinds een incident eerder op het jaar, wordt immers nog maar één trein gebruikt. Daardoor haalt de achtbaan slechts een capaciteit van 295 personen per uur, gesteld dat het laden en lossen maximaal 1:15 in beslag neemt. Daar zou bijna 40% van de capaciteit naar express passen gaan. Die percentages kunnen oplopen in het waarschijnlijke geval dat de express-passen zich niet netjes verdelen of meerdere attracties per uur doen.

Rijke kinderen

Plopsa wil zoals eerder gezegd niet dat rijke kinderen bevoordeeld worden. Volgens hun redenering kan men de Express Pass toch introduceren, want volgens Plopsa zullen gezinnen met kinderen niet zo snel een Express Pass kopen en men heeft ook beslist om dat deze niet gebruikt kan worden bij kinderattracties. Wij hebben hier alleszins toch onze bedenkingen bij, want de Express Pass kan wel gebruikt worden bij enkele attracties die populair zijn bij gezinnen met (kleine) kinderen zoals Het Bos van Plop en de K3 Roller Skater. Wij waren afgelopen weekend in het park en zagen dat van de groepen die Express Passen hadden, toch een noemenswaardig deel - wij schatten 1/3 van het aantal groepen met Express Passen - kinderen bij zich hadden die ook over een Express Pass beschikten. Ook de bewering dat je er als bezoeker zonder voorsteekpas niet veel zal van merken betwijfelen wij ten zeerste, zeker op drukkere dagen.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto: © Plopsaland De Panne