Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 18 Okt 21, 18:34

Het Zweedse dieren- en attractiepark Kolmården opent volgend jaar een nieuwe attractie in het themagebied Bamses Värld. In Skalmans Flygskola zullen de passagiers kunnen plaatsnemen in een fantasievliegtuigje. Ook zullen bezoekers nog meer elementen uit de wereld rond stripfiguurtje Bamse tot leven zien komen.

Na 3 jaar windstilte opent het Zweedse Kolmården in 2022 weer een nieuwe attractie. De attractie wordt geleverd door het Italiaanse Zamperla en is van het type Flying Tigers. Deze attractie is een variant op de klassieke 'whip', waarvan er bijvoorbeeld in het Britse Adventure Island een versie staat. De gondels leggen een ovaal parcours af rond een langwerpig middenstuk, waarbij ze in de bochten uitzwaaien als een zweep. Zamperla heeft zijn eigen versie 'Speedway' genoemd, een model dat je onder meer Movie Park Germany kunt vinden onder de naam Zuma's Zoomers. De Flying Tigers-variant die in Kolmården zal gebouwd worden, onderscheidt zich door zijn hangende gondels, gewoonlijk in de vorm van vliegtuigjes.

De bijzondere aankleding die de gondels in Kolmården krijgen, is gebaseerd op de stripverhalen rond het beertje Bamse. Eén van zijn vrienden, de schildpad Skalman ('Dopman' in de Nederlandse vertalingen) is een uitvinder, die onder meer een vliegende auto heeft bedacht. Nu al kun je in de themazone Bamses Värld dezelfde soort auto's al over de weg besturen in het rondritje Skalmans Bilar, maar in de nieuwe Skalmans Flygskola ('de vliegschool van Dopman') zul je voor het eerst kunnen 'vliegen'.

Naast de nieuwe attractie kunnen de bezoekers van Bamses Värld straks ook de werkplaats van de vindingrijke schildpad gaan ontdekken, in 'Skalmans Verkstad'. Bovendien wordt het horecapuntje Vargens Korv volledig omgebouwd zodat het echt lijkt op het huis van de wolf Vargen ('Willem de Wolf'), aanvankelijk een kwaadaardig dier, dat door zijn vriendschap met Bamse zijn leven (grotendeels) heeft verbeterd. De decoraties voor de volledige uitbreiding worden verzorgd door het Nederlandse Jora Vision, dat in 2015 ook al mee aan de wieg stond van het nieuwe Bamses Värld en daarna ook van zijn latere uitbreidingen.

Over Kolmården

Kolmården trok voor het eerste de uitgebreide interesse van pretparkliefhebbers toen het de eerste Europese RMC-achtbaan Wildfire voorstelde. In de eerste plaats is het een dierenpark met de Safari per kabelbaan als opvallendste trekpleister. Het verouderde Bamses Värld werd in 2015 volledig opnieuw opgetrokken en is naast de zone rond Wildfire het tweede gebied met mechanische attracties, maar dan vooral gericht op een jonger publiek. Skalmans Flygskola wordt alweer de achtste attractie van het gebied. 

 Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto's: © Kolmården