Zum Rittersturz (Wild- und Freizeitpark Klotten)

Omschrijving attractie

Zum Rittersturz is een attractie die het midden houdt tussen een gewone log flume en een waterachtbaan. Bouwer ABC Rides houdt het zelf op een 'Big Splash'. Via een indrukwekkende roterende verticale lift, een systeem dat eerder al gebruikt werd voor de ronde raftingboten van dezelfde fabrikant, stijgen de boten naar een hoogte van 25 meter. Daar worden ze klaargezet voor de enige drop van de rit, die gelukkig wel de moeite waard is. Eerst volgt een pre-drop: de boot duikt in een klein dal, waarna hij weer naar boven klimt voor de grote drop. Helaas wordt de boot hier vrij sterk afgeremd, waardoor de potentiële airtime op dit punt grotendeels verloren gaat. Niettemin is de afdaling die volgt zeker de moeite. Onder een hoek van 56 graden duik je de diepte in, waarna een grote, natte splash volgt. Bij opening was Zum Rittersturz de steilste en snelste wildwaterbaan van Duitsland.

De naam van de attractie is moeilijk te vertalen, maar betekent zoveel als 'naar de val van de ridder'. Dit verwijst naar een lokale legende over een ridder die struikelde over een steen. De wachtrij bevindt zich in de gangen van een middeleeuws kasteel en de rit zelf begint met een kort darkride-gedeelte met een aantal eenvoudige scènes die een erg duister beeld schetsen van het tijdperk. Erg hoog is het niveau van de thematisering niet: er wordt veel met tweedimensionale decoraties gewerkt en de tafereeltjes worden bevolkt door eenvoudige en overwegend bewegingsloze poppen, geleverd door het Duitse Hofmann. Voor extra sfeer zorgen een aantal eenvoudige middeleeuws klinkende deuntjes in de wachtrij, in het station en op de lift.

De volledige afwerking van deze attractie heeft erg lang op zich laten wachten. De attractie werd gebouwd rond de kale betonconstructie die oorspronkelijk voorzien was als vulkaan voor de thematisering van Die “heiße Fahrt” (2004). Van meet af aan was een wildwaterbaan voorzien als onderdeel van dit project. Met de opening van Zum Rittersturz werden de vulkaanplannen na jaren eindelijk opgeborgen, ten gunste van het kasteelthema. De track had toen nog een lichtgele kleur, maar dit werd gewijzigd naar de huidige blauwgrijze kleur, omdat die minder zou opvallen in de omgeving van het park. Van het darkridegedeelte was aanvankelijk slechts de eerste helft afgewerkt, samen met het einde met het watereffect van de vrouw die haar emmer uitgiet over de boten. De volledige afwerking van het kasteel kwam er pas met de bouw van Kunibert's Abenteuer (2020), waardoor de jarenlange werf eindelijk tot een einde kwam.

Met de bouw van Zum Rittersturz was een investering van 4 miljoen euro gemoeid.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Water Coaster
Bouwer:
ABC-Rides
Opening: 2012
Hoogte: 25 meter
Lengte: 241 meter
Topsnelheid: 75 km/u
Aantal voertuigen: 4 boten met 6 passagiers per boot
Maximum capaciteit: 390 personen per uur
Minimum lengte: 110cm
Minimum leeftijd: 4 jaar
Minimum leeftijd zonder begeleiding: 8 jaar

Foto's