Auteur: Michiel De Sutter - Gepubliceerd: 14 Apr 11, 18:52

Een pretpark bezoeken met de kinderen

Een pretpark bezoeken de meeste mensen in familieverband. Logisch, je bent een hele dag met elkaar op stap en wil plezier maken. Maar, wat doe je als niet iedereen dezelfde interesses heeft, of als je met kinderen naar een pretpark gaat? Want verschillende attracties zijn nog te eng voor hen, of ze mogen er om veiligheidsredenen nog niet op. In het volgend artikel geven wij u een aantal oplossingen en hints om zo goed mogelijk te genieten van uw dag in een pretpark als de kinderen er bij zijn.

 

 

 

Kindvriendelijk park uitkiezen

Het klinkt misschien logisch, maar het is belangrijk dat je een kindvriendelijk park uitkiest om je dag te spenderen. Doordat je een park kiest waar een kind zich volop kan amuseren zal jij als ouder minder gezeur en geklaag hebben, iets wat voor iedereen goed op het humeur werkt. Als jijzelf dan ook nog een aantal attracties kan doen samen met je kind, doordat het park bepaalde attracties heeft aangepast, zal de dag veel aangenamer zijn.
Daarom helpt het wanneer je voor het bezoek kijkt naar het aanbod aan attracties (en shows). De meeste parken geven immers duidelijk aan voor wie ze wel en niet geschikt zijn of naar welk publiek zij zich als park richten. Zo zal een pretpark met veel thrill-rides eerder een geweldige dag beloven aan jongeren, terwijl eentje met rustige kinder- en familieattracties eerder de jongste telgen in het gezin zullen aanspreken. Heel wat van deze informatie kan je ook terugvinden in onze pretparkgids.

 

Met de handen uit de mouwen!

Naast het attractieaanbod, is een andere belangrijke factor de mate waarin je zelf dingen kan doen. Vooral jonge kinderen vinden het geweldig om de handen uit de mouwen te kunnen steken en op eigen tempo een persoonlijke beleving op te doen. Dat verklaart onder meer het succes van heel wat indoor-speeltuinen, waarin zij (onder een veilig toeziend oog) vrij kunnen rondlopen en zelf kunnen beslissen of ze in een ballenbad gaan, hoe vaak ze van een glijbaan afgaan of hoeveel taartjes ze in het zand gaan Bakken. Maar die interactie mag je ook in de ruime belevingszin bedenken.
Evenzeer speelt de mogelijkheid van fantasie een niet te onderschatten rol. Kinderen gaan zeer gemakkelijk op in een eigen droomwereld. Het hoeft dus niet altijd dat alles voorgekauwd op een schoteltje geserveerd wordt. Je zou versteld kunnen staan hoeveel plezier (kleine) kinderen beleven in kleinere familieparken (vb. Eifel-park, de Valkenier, ...). Die zijn daarnaast ook soms heel budgetvriendelijk, in verhouding tot de grotere themaparken die inspelen op kant-en-klare marketingproducten (en waar kopen centraal staat).

 

Budgetvriendelijk

Een ander gegeven dat een dagje uit naar het pretpark kan meebepalen, is vast en zeker ook het prijskaartje. Vaak hoor je immers de opmerking dat zo’n dag toch wel heel erg duur is, vooral als je met het hele gezin gaat. Maar ook daarin kan een goede voorbereiding veel verlichting brengen. Zo kan je bijvoorbeeld door op voorhand kaartjes aan te kopen (in winkelketens, online, Dexia-shop, tankstations, Dreamland, ...) zelfs een dubbelslag boeken. Je spaart niet alleen heel wat euro’s, maar vaak hoef je dan ook niet meer aan te schuiven aan de kassa’s, waardoor het plezier al meteen kan beginnen direct na aankomst. Neem voor deze voorbereiding zeker de tijd, want het is soms in het bos van aanbiedingen wel wat zoeken naar de juiste formule. Maar als je weet dat je daardoor soms kaartjes aan de helft van de prijs kan vinden, of soms een aantal leden gratis het park mee kan binnenkrijgen, dan loont het zeker de moeite. Kijk zeker ook in dit artikel naar het beschikbare aanbod aan goedkopere tickets.

Een bijkomend element, dat vaak een serieuze slok op de borrel is, is het eten en drinken. Het moet immers gezegd worden, dit is in de meeste gevallen een dure aangelegenheid, zelfs als je je beperkt tot enkele snacks in de richting van fast-food, of een flesje drank dat je aankoopt in een wachtrij. Menig parkmanagers zullen dit niet graag lezen, maar de prijzen in de parken staan dan ook nog zelden evenredig met de kwaliteit van het aanbod (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). Het is daarom een aanrader om zelf wat boterhammen en flesjes drank mee te brengen en eventueel de kinderen (en waarom niet jezelf) dan te trakteren op een ijsje.
Stoort het prijskaartje niet, poog dan de “piekuren” te vermijden. Menig ergernis ontstaat op de middag wanneer de wachtrijen in de horecapunten tot hun maximale lengtes uitgroeien. Wachten is geen pretje en met kinderen erbij is dit soms een ware beproeving en een domper op het dagje uit. Kan het echter niet anders, probeer dan als ouder alleen (of met enkelen) aan te schuiven, terwijl de kinderen (onder begeleiding) zich aan tafel kunnen bezighouden met het maken van tekeningen of een rustig spelletje. Check daarnaast of het misschien mogelijk is om op voorhand eventueel te reserveren. Ook deze optie kent immers steeds meer respons bij de pretparken.

 

Tijd voor een plaspauze

Het toiletbezoek met kinderen kan je niet altijd plannen. Het gebeurt immers soms impulsief. Stel je dan voor dat je net dan al enige tijd aan het aanschuiven bent voor een populaire attractie? Een gouden raad: las regelmatig plaspauzes in, vooral ook net voor je gaat aanschuiven, zelfs al lijkt het niet meteen nodig. Een wachtrij verlaten en terug invoegen is immers not-done. Je zal vele boze ogen op je gericht voelen, als het al überhaupt zou lukken om terug die plaats te bereiken.
Ga je naar het toilet, let dan even op de speciale voorzieningen. Welke zijn er en waar? Het tijdig raadplegen van een parkplannetje (dat je meestal gratis verkrijgt bij de toegang van de pretparken) zal je ook op dat vlak heel wat gemoedsrust bezorgen, in plaats van de stress als je even helemaal naar de andere kant van het pretdomein dient te gaan.
Houd er trouwens rekening mee dat sommige parken (helaas) geld vragen voor een toiletbezoek en houd eventueel wat pasmunten klaar voor de hoge nood. Let wel, een schoteltje aan de ingang is niet altijd een verplichting, maar soms een vriendelijke uitnodiging om de geboden service te waarderen. Vooral in Nederlandse en Duitse pretparken zal je zo’n mogelijkheid tot een vrije gift aantreffen. Dan beslis je natuurlijk zelf wat je daarmee doet.

 

Ook geschikt voor ouders

We hebben ons tot nu toe vooral gericht naar de kindvriendelijkheid, maar hoe zit het nu voor de ouders? Krijgen ook zij wel waar voor hun geld? Zij betalen immers toch vaak de volle pot. Wel, ook voor hen is er goed nieuws! Er zijn in grote lijnen twee (relatieve) nieuwigheden die steeds meer “ingeburgerd” geraken in pretparken; de mogelijkheid om als ouders samen aan te schuiven en te wisselen bij het instappen van een attractie (vaak “parent switch” genoemd), als ook de mogelijkheid om even alleen aan te schuiven in een “single riders line”, waardoor men de lege plaatsen in attracties kan invullen en de wachtende personen (vaak) sneller een attractie kunnen aandoen. Let bij dit laatste wel dat je jezelf niet vergist met een “front seat line”, een wachtrij voor de eerste zitjes in rollercoasters, die natuurlijk beperkt zijn, waardoor je hier wel vaak lange(re) wachttijden aantreft.
Daarnaast is het ook fijn vast te stellen dat bijna overal goede rustbanken voorzien worden in de nabijheid van speeltuinen, voor de gelegenheden dat je even een zen-moment nodig hebt. Maar natuurlijk, samen-spel is de sleutel voor gedeeld plezier. Wil je rust en toch samen iets doen, dan kunnen dark-rides (vb. Fata morgana, Het bos van Plop, Vodoo River, ...) een goede tussenoplossing zijn onder de noemer “voor ieder wat wils”.

 

Be prepared!

Je zal ondertussen zeker al gemerkt hebben, hoe meer je het bezoek aan een pretpark voorbereid (en waarom dit niet letterlijk samen met de kinderen?), hoe meer je uit het bezoek zal kunnen uithalen, in positieve zin. Een bezoek in gezinsverband hoeft dus zeer zeker geen beproeving te zijn, wel in tegendeel. En kan je dit bezoek plannen, samen met anderen, dan zullen de bijkomende handen en ogen zeker ook nog een aangename bijdrage zijn. Gedeeld plezier, dubbel plezier.  Alvast een fijne dag toegewenst!

 

Wil je meer info over de kindvriendelijkheid van bepaalde parken, kijk dan zeker in onze parkgids. Ook op ons forum kan je terecht voor meer informatie.


Tekst: ©2011 Pretparken.be (Steven Loockx, Michiel De Sutter)
Foto’s: ©2011 Phantasialand, © LEGOLAND Windsor, ©2010 Juan Martinez - Pretparken.be,
©2010 Glenn Van Hoeydonck - Pretparken.be
Bronnen: Pretparken.be