Zaterdag 26 april 2008 was voor het Stockholmse pretpark Tivoli Gröna Lund een grote mijlpaal in de geschiedenis. Die dag opende het park voor maar liefst de 125ste keer zijn poorten. Speciaal voor dit jubileumjaar werd het park grondig onder handen genomen. Het resultaat? Drie nieuwe familie-attracties, een geherthematiseerd “Gamla Området” en een retrofuturistische “Jetgatan” !
Zie ze vliegen, draaien en vallen!
Wandelend door “Gamla Området” vallen er al enkele veranderingen op. Het park heeft er drie nieuwe attracties bij. Alledrie familie-attracties aangezien waarbij de minimumlengte 1 meter is of er net helemaal geen minimumlengte geldt.
“Flygande Elefanter”
Deze vliegende olifanten is een populaire draaimolen van Zamperla, waarin je, zittend in een olifant, ronddraait. Je kan zelf bepalen of je olifant hoog in de lucht vliegt of laag aan de grond blijft.
“Tekopparna”
Een aloude klassieker die tot op heden nog ontbrak in het park zijn de theekopjes. Al zittend in een theekopje draai je lekker rond. Je kan zelf je snelheid bepalen door aan het wiel in het midden van het theekopje te draaien. Deze attractie werd geplaatst door Mack AG.
“Lyktan”
Dit is de grootste lantaarnpaal in het park. Het is niet zomaar een doorsnee lantaarnpaal want hij is uitgerust met enkele leuke features. Deze lantaarnpaal neemt je mee tot op 12 meter hoogte om je dan al draaiend te laten vallen. De attractie werd geplaatst door Zierer.
Tivoli Gröna Lund investeert groot in attracties en thematisering
In totaal investeerde het pretpark 70 miljoen Zweedse Kronen (7,5 miljoen euro) voor de opening van 2008. Een grote investering die het thematisatiewerk van 2007 - de nieuwe achtbaan “Kvasten” en zijn thematisatie - verderzet.
Ruim 90% van “Gamla Området” is dit jaar omgebouwd en sinds 2007 heeft Gröna Lund bijna meer dan een derde van het park zijn totale oppervlakte vernieuwd.
“Met drie nieuwe attracties in één keer en een degelijk geherthematiseerde Tivoli-omgeving wordt het werk dat, in 2007 begon, verder gezet. Daarmee wordt bedoeld dat er nieuwe attracties worden geplaatst en tegelijkertijd diverse omgevingen in het park worden geherthematiseerd om zo de totaalbelevenis van de bezoekers in verschillende omgevingen te verbeteren. "Dit jaar hebben we ook extra geïnvesteerd in personeel en opleiding. We willen dat onze gasten kennis maken met een soort toneel dat verschilt van het heden als ze kennis maken met ons personeel. Daarom noemen we ons personeel ‘artiesten’ en het pretpark is hun podium. Wij werken met de visie dat Gröna Lund belevenissen levert van wereldklasse en dit jaar nemen we weer een stap richting dat doel”, aldus Gröna Lunds vicedirecteur Ulf Larsson.
Tivoli’s klassieke ziel terug als ode aan het 125-jarig bestaan
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Gröna Lund zijn poorten voor het eerst opende. Geïnspireerd door het door Arvid Klosterbogs architecturale Gröna Lund van de jaren ’20 en ’30 is men tot besluit gekomen dat Gröna Lunds oorspronkelijke omgeving van 1883, “Gamla Området” zijn klassieke Tivolistijl terugkrijgt.
Met hulp van architecte Anna-Karin Ljungh heeft men het thema terug aangebracht op voorgevels door middel van kleurkeuzes, belichting en vormen. De grote ingang “Stora Entrén” wordt in twee stappen omgebouwd en krijgt zijn roemrijke, statige zuilen terug. Alle asfalt wordt omgeruild tegen platen waarop kleine voetstappen staan die je naar verschillende attracties leiden. De kleurkeuze voor het gebied is lichtroze en groen en de gebouwen krijgen hun sierijke vorm van de jaren ’20 terug.
“Het heeft iets fantastisch, Tivoli Gröna Lund en zijn historiek. Hier vermaakt het volk zich al sinds 1883 en dat zit in de muren als een speciale Tivoliziel. Helaas werd alles verbouwd in de jaren ’60 toen de tijd van vernieuwing de mode was. Nu willen we het klassieke Tivoli heropbouwen in de “Gamla Området” door het oude, vertrouwde Tivoligevoel door middel van de architectuur en omgeving terug te creëren.” zegt Gröna Lunds vicedirecteur Ulf Larsson.
“Jetgatan” – de enige plaats in Gröna Lund met asfalt
Door de komst van de achtbaan “Kvasten” in 2007 verplaatste men “Discojet” om meer ruimte te creëren. Discojet kreeg dus een jaartje rust en men kon de attractie een nieuw uitzicht geven. In 2008 staat de attractie op het dak tegenover de schietbaan en tussen de Jetline. Tevens kreeg hij een nieuwe naam, namelijk “Rock-Jet”. De gehele straat naast de achtbaan “Jetline” kreeg een opfrisbeurt evenals “Jetline” zelf. Deze straat staat nu in het teken van de retrofuturistische stijl.
Kunstenaar en designer Joakim Hansén en Gröna Lunds Attractiegroep werden geïnspireerd door hoe men 60 jaar geleden dacht over hoe de toekomst eruit zou zien en de SF-film Flash Gordon, wanneer ze vormgaven aan de Jetgatan.
“Jetgatan wordt een unieke omgeving met gedachten aan Flash Gordon in een retrofuturistisch tintje. Alle architectuur rond de “Jetgatan” is gebouwd met de laatste technieken rond LED-verlichtingen, die de straat een heftige indruk zal geven wanneer de lichten op de gebouwen schijnen samen met de muziek van “Rock-Jet. We hebben zelfs een speciale bestelling van zwart asfalt geplaatst zodat de straat eruit zou zien zoals de Amerikaanse straten in de jaren ’50 eruit zag. Compleet met gele belijning en rode brandpalen. In de toekomst is de “Jetgatan” de enige geasfalteerde straat in Gröna Lund” vertelt Peter Osbeck, Attractiemanager en lid van de attractiegroep.
Tekst: Bert Vansantvoet
Foto's: Tivoli Grona Lund