Auteur: Geen geen - Gepubliceerd: 14 Mei 08, 02:37

Als er één nieuwtje uit de pretparken was, dat de nationale media haalde, dan was het de overstap van Bellewaerde-directeur Filip De Witte naar Parc Astérix. Wij spraken met de kersverse directeur over het verleden, het heden en de toekomst.

15 jaar Bellewaerde

Als er één pretparkdirecteur was in België die een constante was gedurende de laatste 15 jaar, dan was het Filip De Witte. De woelige pretparkjaren waarbij de ene koop de ander opvolgde lijken, met de overname door Compagnie des Alpes, voorbij. De pretparkdirecteur kijkt echter met positieve gevoelens terug op die jaren. Elke eigenaar had z’n eigen bedrijfscultuur en positieve en negatieve kanten. Zo bracht de Six Flags groep een grote professionalisering teweeg in het hele Belgische pretparklandschap. Anderzijds probeerden ze de Amerikaanse strategie te kopiëren naar Europa wat daarom niet de beste manier was om de Belgische bezoeker aan te spreken.
Of hij een eigen stempel op z’n park gedrukt heeft, dat kan De Witte moeilijk beoordelen. Maar hij hoopt toch dat hij het park waardig oud heeft laten worden en de oorspronkelijke waarden van het park heeft vastgehouden. De unieke combinatie van pret- en natuurpark is gebleven en ook de laatste jaren met de komst van bijvoorbeeld het apeneiland uitgebreid.

Nieuwe uitdagingen in Parc Astérix

Toen de mogelijkheid kwam om van het Bellewaerde over te stappen naar het vlaggenschip van de groep moest De Witte daar toch even over nadenken. Je maakt het jezelf niet makkelijker als je je hele privé-leven plots naar Frankrijk moet verhuizen maar ook in een nieuwe omgeving moet inwerken. Anderzijds schuilt daar ook een uitdaging om in een nieuw park binnen te stappen, dat nog niet zo in je vingers zit als een park waar je al 15 jaar in dienst bent.
Een van de grote verschillen met Bellewaerde is de schaal waarop je alles organiseert. Parc Astérix had in het Pinksterweekend bijvoorbeeld drieëntwintigduizend bezoekers over de vloer wat een hele andere organisatie vraagt. Ook de Franse bezoeker verschilt van de Vlaamse. Zij zijn wat veeleisender en accepteren sluitingen van attracties omwille van technische problemen bijvoorbeeld minder snel.
Volgens De Witte staan er nog mooie jaren voor de deur van Parc Astérix. Binnen het vijfjarenplan zijn een aantal zaken opgenomen die veelbelovend zijn voor de toekomst van het park, maar uiteraard nog strikt geheim zijn.

Parc Astérix: Le défi de CésarLe Défi De César

De nieuwe attractie van het park is met een kostenplaatje van 11 miljoen euro de grootste investering die het park ooit deed en brengt je dichter bij de Galliërs en Romeinen dan eender welke attractie in het park. In de maar liefst twintig minuten durende attractie word je door César uitgedaagd om een aantal proeven te doorstaan, zodat je als spion kan opgenomen worden in het Romeinse leger. In deze attractie ligt de nadruk op het verhaal, dat op een heel ludieke manier gebracht wordt. Het is een ervaring die voor de hele familie geschikt is. Aangezien het een binnenattractie is, is de ride ook op maat gesneden voor tijdens onze winteropeningen die volgend jaar nog uitgebreid en verbeterd zullen worden.

We willen dhr. De Witte graag danken voor de tijd die hij voor ons interview vrijmaakte. Wie meer wil weten over Filip De Witte, zijn 'petit histoires' over de tijd bij Bellewaerde en zijn toekomstvisie voor Parc Astérix moet de www.parkcast.be in de gaten houden. Deze week nog verschijnt daar de integrale opname van het interview dat wij hadden met de pretparkdirecteur.