Disney’s California Adventure heeft al enkele jaren te kampen met een grondig imagoprobleem waardoor het gehoopte bezoekersaantal nog steeds niet gehaald word. De voorbije weken werd er meer informatie vrijgegeven over de uitbreiding en aanpassing van het tweede Disney-park in Anaheim.
Begin jaren ’90 lagen er concrete plannen op tafel voor de bouw van een tweede Disney-park, gelegen nabij het allereerste park in Anaheim. Volgens velen was het de bedoeling om een variant op EPCOT, het tweede park in het Walt Disney World Resort, te bouwen. Het plan vloog in 1995 in de prullenbak vanwege verschillende redenen.
Het bleek echter een mooi opstapje voor het ontwerp van een tweede park in het oorspronkelijke Disneyland Resort. De opzet van Disney’s California Adventure was eenvoudig: het park moest een eerbetoon worden aan het oude Californië, waarbij je het gevoel kreeg dat je in een oude postkaart stapt.
Meer bezoekers!
Niet alleen de opzet van het park was eenvoudig, ook de achterliggende gedachte voor het bedrijf was niet ver te zoeken. Het Disneyland Park (Anahaim) bleek voor een groot aantal bezoekers een gewoonte te worden. Toevoegingen gebeurden er amper, waardoor de kans groot werd dat bezoekers eerder naar het Walt Disney World Resort zouden gaan in plaats van het Disneyland Resort.
Nochtans was het niet eenvoudig om uit te breiden nabij het oorspronkelijke Disneyland Resort, in Anaheim. Het park zit immers ingesloten tussen heel wat woonwijken en... parkings van het Disneyland Resort. Om het tweede park te realiseren werd er dan ook heel wat parking opgeofferd.
Reeks van uitbreidingen
De bouw van Disney’s California Adventure betekende een reeks van toevoegingen en verbouwingen nabij het eerste Disney-park. Er werden immers niet alleen een gloednieuw park, maar ook tal van extra voorzieningen gebouwd. Daarnaast werden ook de twee bestaande hotels voorzien van een grondige opsmuk. De kostprijs van dit hele project werd destijds geraamd op zo’n 1,4 miljard dollar.
De constructie van Disney’s California Adventure, Disney’s Grand California Hotel and Spa en Downtown Disney ging van start in 1998 en werd beëindigd in het voorjaar van 2001.
Disney’s California Adventure
Disney’s California Adventure opende op 8 januari 2001 de deuren, met een heel aantal attracties, onderverdeeld in vijf themagebieden: Sunshine Plaza, Paradise Pier, Golden State, Hollywood Picture Backlot en Bountiful Valley Farm.
Snel na de opening van Disney’s California Adventure werd het duidelijk dat het park niet in de smaak viel bij de trotse Amerikanen. Voornamelijk de stijl en graad van afwerking was koud bier in vergelijking met het nabij gelegen "hoofdpark". Ook was er bij de opening een groot tekort aan attracties voor kinderen en de hele familie.
De grootste boosdoener was echter de toegangsprijs tot het tweede park in het Disneyland Resort. Een toegangskaartje tot Disney’s California Adventure kostte even veel als een dagkaart van het Disneyland Park, terwijl je in Disney’s California Adventure een pak minder attracties en shows hebt in vergelijking.
Reddingactie
Ook bij Walt Disney Parks and Resorts, het bedrijf achter de resorts van Disney, werd het snel duidelijk dat het park niet het gehoopte bezoekersaantal haalde. Daarom werd in 2002 al een kleinere reddingactie gestart. Bountiful Valley Farm veranderde dat jaar in A Bugs Land en werd het eerste gebied in het park dat gebaseerd is op een film van Disney. Niet alleen veranderde de naam van het gebied, ook werden verschillende kinderattracties toegevoegd om één van de vele problemen van dit park op te lossen.
Een jaar later werd er begonnen met het verwijderen of aanpassen van de grote hoeveelheid aan winkels en shows in het gebied Hollywood Pictures Backlot. Het gebied werd de uitvalsbasis voor populaire televisieprogramma’s en films. Turtle Talk with Crush, The Twilight Zone: Tower of Terror of Monsters, Inc. Mike & Sulley to the Rescue! zijn slechts een kleine greep uit de vele toevoegingen in dit gebied.
Niet genoeg?
Er werd grondig geïnvesteerd tijdens de eerste vijf levensjaren van Disney’s California Adventure. Uiteraard hielp dit, maar nog steeds niet genoeg. Het gehoopte bezoekersaantal bleek nog steeds te ver weg. Een tweede reddingsplan werd einde 2007 dan ook aangekondigd. Dit plan omvat niet alleen een lange reeks aanpassingen in het park, maar ook de uitbreiding van het park met één gloednieuw themagebied.
Placemaking 2008-...
Walt Disney Plaza
Het volledig entreegebied zal plaats moeten maken voor een entreegebied vergelijkbaar met de Main Street. Achter huisjes in oud-Californische stijl zullen winkeltjes en kleinere horecapunten een plaatsje krijgen. Als kers op de taart komt er centraal op het plein een beeld van een jonge Walt, die als het ware Californië binnen stapt met Mickey, gebaseerd op het Partner Statue.
De trams die doorheen het park rijden zullen binnen enkele jaren ook een ritje maken rond dit gloednieuwe plein.
Paradise Pier
Enkele maanden geleden opende de eerste nieuwe attractie van dit grootse project. Toy Story Midway Mania is een interactieve darkride. De stijl van dit gebouw zal doorgetrokken worden naar de nabij gelegen spelletjes op de Paradise Pier.
De spelletjes zullen op hun beurt ook opgefrist worden. Daar waar de spelletjes momenteel vrij standaard zijn, zullen deze binnen enkele jaren overgoten worden met een Disney-sausje.
The Little Mermaid
Binnen enkele jaren krijgt The Little Mermaid (De Kleine Zeemeermin) een eigen darkride, nabij de Paradise Pier. De attractie bestaat uit een vijftal scènes en zou een continu systeem krijgen, vergelijkbaar met het ritsysteem van bijvoorbeeld Carnaval Festival.
Carsland
In het gloednieuwe themagebied Carsland zullen we in de toekomst een drietal attracties vinden, waarvan Radiator Spring Racers de grootste zal worden. Het zou gaan om een attractie vergelijkbaar met TestTrack in Walt Disney World. De overige attracties zijn kleinere opvulattracties.
Tekst: ThemeParkVision (Nick Jespers)
Bron: MiceChat, Wikipedia
Foto’s: