'The Ride to Happiness by Tomorrowland' is een extreme spinning coaster die zich aan de rand van de piratenzone bevindt naast de waterattractie 'Supersplash'. De coaster loopt ook langs andere delen van het park met een indrukwekkend gedeelte boven de centraal gelegen parkvijver en een finale die langs de plopzone raast. Ride to happiness is Plopsalands tweede coaster die over inversies beschikt: de eerste was
Anubis The Ride, een launch coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer die het park in 2009 opende.
Na lang twijfelen koos men voor de thematische uitwerking van de coaster voor een samenwerking met het populaire dance-festival 'Tomorrowland'. Het festival dat normaliter elke zomer bij Boom neerstrijkt staat bekend om zijn aandacht voor vormgeving met duizelingwekkende decors en een sterke inzet op een totaalbeleving. Die knowhow brengen ze mee voor de aankleding van plopsa's extreme spinning coaster.
ONTSTAANSGESCHIEDENIS
Oorspronkelijk kreeg de achtbaan 'Time Traveler' mee als werktitel. Het is een extreme spinning coaster van het Duitse Mack Rides. Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof ging de mosterd voor de attractie halen in het Amerikaanse Silver Dollar City, waar eenzelfde achtbaantype onder die naam in 2018 werd geopend. Hij was zo gecharmeerd van het ontwerp dat hij het in eerste instantie gewoon wou overnemen voor de baan die in Plopsaland zou komen. Later kwam een concept waarin art-nouveau invloeden te zien waren en men daar iets rond metro's in zou verwerken. Ook bij de vorige achtbaan met inversies bracht het park verschillende concepten naar buiten van andere thematische uitwerkingen, maar bij Ride to Happiness bereikte men nieuwe extremen. Uiteindelijk gaf de CEO te kennen dat de thematische uitwerking van de attractie nog niet helemaal vast lag, terwijl de coaster al overeind stond en het station en de remise al grotendeels gebouwd waren.
Volgens de CEO moest de baan de
Expedition GeForce worden van Plopsaland. Dat is een stevige ambitie: die coaster uit
Holiday Park dat door de Plopsagroep werd overgekocht heeft immers al jaren hoge scores in internationale coasterpolls. Het oorspronkelijke investeringsbedrag van €15 000 000 werd om die ambities waar te maken wel opgetrokken naar €17 500 000
STILSTAND
Op 19 februari 2022 vond een bijzonder mediagenieke storing plaats, de trein liep daarbij
vast op het hoogste punt na de eerste lancering van de coaster. Op dat ogenblik zaten negen personen in de attractie. Zij moesten bijna zes uur wachten om uit hun benarde positie bevrijd te worden. De lokale brandweer moest materiaal van elders laten aanrukken om op die hoogte te kunnen werken en de slechte weersomstandigheden bemoeilijkten de evacuatie. De eerste inzittende werd rond half tien bevrijd, waarna één voor één de andere onfortuinlijken met de kraan naar beneden werden gebracht. Het park werd die dag een half uur eerder ontruimd om 'de hulpdiensten alle ruimte te geven'. Bij het incident waren vijf Belgen, drie Duitsers en één Nederlander betrokken. De attractie werd een week later opnieuw in gebruik genomen. De trein die bij de stilstand betrokken was, bleef in eerste instantie aan de kant. Na metingen bleek immers dat hij onvoldoende snelheid haalde, wat de analyses van opmerkzame pretparkfans bevestigde die eerder al een snelheidsverschil tussen de twee treinen waarnamen.
Ongeveer een jaar later werden
extra aandrijfwielen geïnstalleerd op het hoogste punt van de baan.