Navigatie



Feedback


Dit park wordt beheerd door Jonas Claes.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Jonas via jonas@pretparken.be.

Attractie: Big Dipper Terug naar lijst


Omschrijving

Big Dipper is een houten coaster van meer dan honderd jaar oud. Het is één van de oudste actieve achtbanen in de wereld en de op één na oudste van het Verenigd Koninkrijk. Doorheen de jaren kreeg de baan een wijziging in de lay-out en werden de rails van Pleasure Beach Express, Steeplechase, Infusion, Big One en Icon over, onder of rakelings langs de track van Big Dipper geïnstalleerd, wat voor heel wat interactie zorgt wanneer treinen elkaar kruisen. De naam vindt zijn oorsprong in een reeks gelijkaardige namen die de achtbaanontwerper voordien gebruikte en verwijst niet naar de Amerikaanse naam voor het sterrenbeeld 'Grote Beer'.

GESCHIEDENIS
De geschiedenis van deze baan vereist een korte schets van John A Miller. Het was een gelauwerd achtbaanontwerper uit die tijd, die meer dan 100 achtbaanpatenten op zijn naam had staan. Hij ontwierp zijn eerste achtbaan met de naam Big Dipper(1918) voor Krug Park in het Amerikaanse Nebraska, maar ook voor eerdere creaties had hij al in een naamvijver vol 'dipjes' gevist met achtereenvolgens 'Dip the Dips' (1909, Clyffside Park), 'Tango Dip' (1914, Roton Point), een reeks 'Deep Dippers' in Baltimore en tot slot nog een 'Deep Dips' in New Jersey. Het was zijn bedrijf 'Noah's Arc Corporation' dat de plannen voor Blackpools 'Big Dipper'ontwierp. William H Strickler was de ingenieur die de installatie zou bouwen in Blackpool. Big Dipper was de eerste achtbaan in Europa waarbij Millers systeem met een extra set wielen ónder de track werd toegepast, wat ervoor zorgde dat de trein ook bij negatieve G-krachten op het spoor zou blijven en er grotere snelheden en steilere hellingen mogelijk werden. Blackpool Pleasure Beach investeerde £25,000 in deze nieuwigheid voor 1923.
Toen het park in 1935 extra land aankocht werd de lay-out van de attractie aangepast onder leiding van achtbaaningenieur Charles Paige. De oorspronkelijke hoge bocht en derde en vierde afdaling werden vervangen door een derde, draaiende afdaling, een boog over de zuidelijke ingang van het park en een bocht bij de nieuwe zuidelijke grens. De middelhoge keerlus werd aangepast en verbonden met het oorspronkelijke baangedeelte dat richting station golfde middels een nieuwe afdaling, die dit keer onder de nieuwe toegangsweg naar de zuidelijke ingang dook. De aanpassing kwam neer op een verlenging met 60 meter. Het aansluitende seizoen werkte Joseph Emberton de vernieuwing af met een herontworpen stationsinterieur en aangepaste toren.
Het station werd heropgebouwd na een brand in 1953. De betonnen hallen uit 1936 werden daarbij behouden, maar de toren boven het station werd vervangen door de open kegelstructuur. Een brand in 1975 vereiste eveneens reparatiewerken. Sowieso werden door de jaren heen verschillende delen aangepast om de passage van nieuwere attracties mogelijk te maken of de structuur te verstevigen. Striktere veiligheidsvereisten en nieuwe technologie zorgden in de loop van de jaren ook voor een steeds grootschaligere automatisatie.

VERMELDENSWAARDIGE ONGEVALLEN
  • In augustus 2009 vond een ongeval plaats waarbij een trein inreed op een andere trein die onderweg vast was komen te zitten. 21 personen werden toen naar het Victoria Blackpool Hospital gebracht. Na de crash bevonden beide treinen zich op een hoogte van ongeveer 6 meter. Een van de slachtoffers moest langer in het ziekenhuis blijven en mogelijk geopereerd worden aan zijn gezicht.


WETENSWAARDIGHEDEN
  • De opening van Big Dipper werd overschaduwd door relletjes over de hoge ticketprijs. Men vroeg destijds een shilling, wat neerkwam op 1/30 of 1/20 van het weekloon en omgerekend voor een maandloon van 2000€ zou neerkomen op een prijs van 20€. Het park gaf daaropvolgend het station en de ticketbalie een meer luxueuze uitstraling met marmer, mahoniehout en Italiaanse terazzovloer.

  • In 2023 vierde het park het 100-jarig bestaan van deze achtbaan. Ze staat sinds 2017 samen met Grand National, Flying Machines, Blue Flyer en Noah's Ark op een erfgoedlijst.

  • Er is een verband tussen deze attractie en Marlene Dietrich. Marlene was een van oorsprong Duitse actrice en zangeres die internationaal doorbrak met een rol als cabaretzangers in de film 'Blue Angel', waarna ze doorgroeide tot een van de best betaalde hollywoodsterren van de jaren 30 en een carrière maakte in de rest van de eeuw. Ze bezocht het park en de achtbaan in 1934 en verloor daarbij een van haar oorbellen. De actrice contacteerde het park na haar bezoek om het kleinood terug te vinden, maar de medewerkers vonden de oorbel toendertijd niet terug. De oorbel werd wel teruggevonden in 2007. Voor de constructie van InFusion werd een meer drooggelegd, waarbij verschillende verloren voorwerpen boven water kwamen. Een ervan was de oorbel van Marlene Dietrich die ze daar 73 jaar eerder was verloren.

  • In 2003 vestigde men een wereldrecord op de attractie door hem te laten berijden door bejaarden. Er waren 32 gegadigden met een gemiddelde leeftijd van 75 jaar: die er samen voor zorgde dat Big Dipper de oudste berijders had ter wereld. Samengeteld snelde er die dag 2408 jaren levenservaring over het parcours. Niemand liet daarbij het leven.

  • De Amerikaanse leraar en achtbaanfanaat Richard Rodriguez vestigde meermaals een wereldrecord in deze attractie. In 1980 bleef de man 209 uur rondrijden. In 1998 bleef hij 23 dagen achter elkaar in de attractie zitten. Richard Rodriguez begon zijn marathon op 18 juni en mocht volgens de regels slechts vijf minuten per uur pauze nemen. Rodriguez spaarde die minuten op voor douches en één warme maaltijd per dag. Om te slapen deed de man oordoppen in en wikkelde hij zich in schuimrubber. In het Canadese La Ronde ving Norman St Pierre in dezelfde periode een gelijkaardige uitdaging aan, waardoor het ook een wedstrijd werd. Beide heren hadden namelijk al een voorgeschiedenis in dergelijke recordpogingen. Rodriguez trok in dit geval aan het langste eind en bleef 1013 uur zitten. In 2000 verpulverde hij zijn vorige record en bleef de man 83 dagen in de achtbaan zitten, Rodriguez ronde deze heldentocht af op 9 september om 11u40 lokale tijd. Het aantal uur dat hij op de achtbaan had doorgebracht weerspiegelde het jaartal. Rodriguez deed de achtbaan een vierde keer langdurig aan toen hij ze in 2007 combineerde met Big One en dat eveneens 2000 uur uithield. Richard zat daarbij overdag in Big One en wisselde des nachts naar Big Dipper. Hij haalde gelijkaardige stunts uit met Superwirbel en Expedition Geforce in het Duitse Holiday Park.
Must-do attractie

Specificaties

Type attractie: Houten achtbaan
Bouwer:
William Strickler
Opening: 1923
Hoogte: 20 meter
Lengte: 1005 meter
Topsnelheid: 56 km/u
Ritduur: 3:10
Aantal voertuigen: 2 treinen met 24 passagiers per trein
Maximum capaciteit: 672
Minimum lengte: 117cm

Foto's