De Draak (Plopsaland De Panne)

Omschrijving attractie

Plopsaland heeft in 2004 de zone van ‘Het Kasteel van Koning Samson’ volledig vernieuwd. Het park kocht bij Mack deze ‘Powered Coaster’. De track is 450 m lang, telt 3 helixen en varieert in hoogte van 1,5 tot 14 m. Dit maakt hem de hoogste powered coaster ter wereld. De trein, die bestaat uit een locomotief en negen wagons, kan 38 personen per rit vervoeren en haalt een maximum snelheid van 36 km/u.

De inplanting van de baan is dermate dat ze twaalf (!) keer de bestaande waterbaan van ‘Het Kasteel van Koning Samson’ kruist, zodat beide attracties als het ware in mekaar worden geweven. De track kruist eveneens de baan van de Plopsa Express. Door een speciale aanpassing van de wagons (individuele kuipzetels en individuele beschermbeugels) is de attractie toegankelijk voor kinderen vanaf 1 meter lichaamsgrootte. De locomotief is gethematiseerd als draak.

Minstens even imposant als de attractie zelf is de aankleding. Het treinstation werd uitgebouwd tot een middeleeuws kasteel met twee imposante poortgebouwen, ophaalbruggen, kantelen, open en overdekte gaanderijen. Het kasteel heeft een volledige lengte van ongeveer 80 m en wordt opgetrokken in 3 niveaus. Op het onderste niveau bevinden zich de ingang van de wachtrijen, een sanitair complex, een horecapunt en een winkel. Op het middelste niveau is de technische ruimte voorzien en het vervolg van de wachtrijen, het derde niveau is het eigenlijke treinstation, op een hoogte van meer dan 5 m. De wachtrijen lopen doorheen het volledige kasteel, deels binnen, deels buiten, door het poortgebouw en de kantelen, boven en door de gaanderijen. De track zelf loopt op een hoogte doorheen het volledige kasteel, boven de poortgebouwen en de ophaalbruggen.
Het nieuwe kasteel werd opgetrokken tegenover het bestaande Kasteel van Koning Samson, zodat een volledig omringd Middeleeuws plein is ontstaan, met waterpartijen, groenaanplanting, riddertenten en een podium voor animatie.

Het spreekt voor zich dat de eerdere bestrating, groenaanplanting en structuur van de zone volledig werd veranderd.
Daardoor verhuisde de (inmiddels verdwenen) ‘Stuntpiloot’ naar de kermiszone. Het bestaande wafelhuis verdween en werd geïntegreerd in het nieuwe kasteel.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Aangedreven achtbaan
Model: Powered Coaster
Bouwer:
Mack AG
Opening: 2004
Hoogte: 14 meter
Lengte: 450 meter
Topsnelheid: 36 km/u
Ritduur: 1m50s
Aantal voertuigen: 1 trein met 72 passagiers per trein
Minimum lengte: 96cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 120cm

Foto's