Auteur: Yelle Kleykens - Gepubliceerd: 12 Jan 16, 20:33
Share

Plopsaland De Panne opent in 2016 een geheel nieuw themagebied: Heidiland. Heidiland zal een Zwitsers bergdorpje worden met als centraal figuur, hoe kan het ook anders, Heidi. Het themadeel zal langs de splashzone van 'De Boomstammetjes' komen te liggen, deels op de plaats van de voormalige Panoramic.

Met deze investering van om en bij de 7 miljoen euro worden we in de watten gelegd: een nieuwe houten achtbaan van GCI, genaamd Heidi: The Ride, twee nieuwe molens, een nieuw stationsgebouw voor het parktreintje en nog veel meer. De woodie zal een bijna-kopie worden van 'White Lightning' in Fun Spot America, een verschilpunt is dat de baan volledig in hout zal opgetrokken worden.

De achtbaan moest oorspronkelijk openen in de zomer van 2016 in een onafgewerkt Heidiland, maar door het ontbreken van een milieuvergunning houdt het park de achtbaan gesloten en stelt het de opening uit naar Pasen 2017. Dat betekent ook meteen dat Heidi The Ride zal geopend worden in een afgewerkt Heidiland.

OPENING: Paasvakantie 2017

Specificaties:
Lengte: 618 meter
Hoogte: 22 meter
Inversies: 0
Snelheid: 71km/u
Treinen: 2 met elk 12 zitplaatsen
Capaciteit: 635 personen per uur
Bouwer: GCI
Gebruikt materiaal: 85km hout, 96.000 bouten en 192.000 nagels

Tijdlijn

20 juli 2015

Plopsa deelt op Facebook een foto waarop algemeen directeur Steve Van den Kerhhof een contract afsluit met Great Coasters International (GCI). Er zal in 2016 een tweede woodie in België komen!

25 augustus 2015

De eerste concept arts verschijnen online, alsook de grondplan van de woodie. We zijn nu zeker dat het gaat om een gelijkaardig model als 'White Lightning' in Fun Spot America.

September 2015

En het startschot is gegeven: de bomen worden gerooid en het spoor van het parktreintje wordt opgebroken voor de heraanleg ervan.

Oktober 2015

De werf wordt verder klaargemaakt voor de effectieve bouw, beton wordt gegoten en funderingen worden gelegd.

November 2015

Het spoor van de Plopsa Express wordt terug aangelegd en het eerste hout verschijnt op de parking van Plopsaland De Panne.

26 november 2015

Onder het toeziend oog van directeur Steve Van den Kerkhof gaan de eerste houten supports de hoogte in. De bouw is definitief gestart!

December 2015

Er wordt nog even verder gewerkt aan de houten achtbaan, want tijdens de kerstvakantie worden de werkzaamheden even stilgelegd tot in januari.

8 december 2015

Nieuwe, meer realistisch uitgetekende concept arts worden gepubliceerd. We zien op de overzichtsfoto:

  • aan de linkerkant een kinderdraaimolen van Wooddesign;
  • in het midden: stationsgebouw voor Plopsa Express;
  • aan de rechterkant de wachtruimte en stationsgebouw voor de houten achtbaan;
  • midden, onderaan langs de splashzone van 'De Boomstammetjes' een terras en een handmatige kindermolen, zoals in de Efteling;
  • recht daartegenover een gigantische koekoeksklok die om het kwartier luidt en de eyecatcher van het plein moet worden.

Voorts krijgen we ook een logo met daarop de naam 'Heidi:The Ride' voor de woodie.

Januari 2016

Plopsaland De Panne gaat even in winterslaap, of toch niet helemaal. Er wordt terug naarstig verder gewerkt aan de houten achtbaan. Op de parking gebeuren graafwerken van aan de Boomstammetjes tot aan de Vleermuis voor de plaatsing van nieuwe footers. De woodie gaat op korte tijd goed de hoogte in.

Februari 2016

Er wordt naarstig verder gewerkt aan de baan. Het baanverloop wordt meer en meer zichtbaar, alle stukken worden met elkaar verbonden waardoor het hout één geheel vormt. Ook is er een camera bovenaan de lifthill geplaatst zodat we regelmatig updates vanuit de lucht te zien zullen krijgen. De eerste ruwbouw van de huisjes in de nieuwe zone wordt gespot.

Wijzelf zijn ook zelf een blik gaan werpen op de werf:

Maart 2016

De bocht nabij attractie De Vleermuis wordt genomen en meer en meer ruwbouw voor de huisjes in Heidiland verschijnt. De achtbaan wordt een schouwspel om naar te kijken.

April 2016

In deze maand worden alle stukken verbonden en is de baan dus vervolledigd. Er moeten enkel nog laagjes planken en een ijzeren band gelegd worden waarop de wielen van de karretjes gaan rijden. Er wordt nu ook meer gefocust op de gebouwen rond de achtbaan.

6 mei 2016

De treintjes van Heidi The Ride zijn aangekomen!

Mei 2016

Het stationsgebouw wordt meer en meer rechtgetrokken (uit hout) en we krijgen foto's te zien van een nieuw soort bestrating (grote ruwe kasseien) en een nieuwe soort gevelbekleding voor de huisjes in de nieuwe themazone.

19 mei 2016

De eerste testrit heeft plaatsgevonden!

 

Juni 2016

Pretparken.be was eind juni ook op bezoek in Plopsaland De Panne voor een werfrondleiding door Heidiland. Alle info en foto's vind je in dit artikel.

Juli 2016

De baan moest begin de zomervakantie geopend zijn, maar dat is niet gebeurd, meer zelfs: de opening wordt uitgesteld naar Pasen 2017 door het ontbreken van een milieuvergunning. Ondertussen worden er volop geluidsschermen langs de baan, onder de baan én geluidstunnels geplaatst om geluidshinder voor omwonenden te beperken.

Tekst: © Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Yelle Kleykens, Plopsa, Plopsa Pictures