Auteur: Glenn Van Hoeydonck - Gepubliceerd: 26 Jan 11, 13:59
Share

Voorbereid naar de Efteling!

De Efteling is qua oppervlakte een van Europa’s grootste themaparken en je legt dus ook heel wat kilometers af tijdens een dagje in de Wereld Vol Wonderen. Het park is echter opgedeeld in vier rijken, waar je telkens een aantal attracties op relatief korte afstand van elkaar vindt. Het is dus aan te raden om een rijk eerst af te werken alvorens naar het volgende parkdeel te trekken. Omdat de Efteling zo groot is, raden we bovendien absoluut aan om voor parkopening om 10h00 aan te komen. De hoofdstraat ‘Pardoes Promenade’ en de ‘Efteling Brink’ – het centrale plein van het park – zijn reeds een halfuur vroeger geopend. Klokslag tien uur openen op de ‘Brink’ dan vier poorten die naar evenveel rijken leiden. Wie in het ‘Efteling Hotel’ of het recent geopende ‘Bosrijk’ verblijft, kan reeds om 9h30 het ganse park betreden. Hoewel de attracties gesloten blijven, kan je op deze manier wel al aanschuiven bij een attractie naar keuze en om 10h00 een van de eerste ritjes beleven.
 

 

Vier Rijken

De laatste twee grote nieuwigheden die de Efteling afgelopen jaren opende, zijn De Vliegende Hollander en Joris en de Draak, respectievelijk een waterachtbaan en een duellerende houten achtbaan. Qua populariteit behoren beide attracties tot de absolute koplopers in het park, dus het is aan te raden beide attracties onmiddellijk na parkopening uit te proberen. Ze liggen namelijk op een steenworp van elkaar in het spectaculaire Ruigrijk, dat helemaal aan de achterzijde van de Efteling ligt. Begin bij voorkeur met ‘De Vliegende Hollander’, want de capaciteit ligt daar een aanzienlijk stukje lager dan bij de dubbele houten achtbaan van ‘Joris en de Draak’. Kort na parkopening zal er zich ook aan de legendarische (en vlakbij gelegen) Python nog geen noemenswaardige rij gevormd hebben, net zoals aan de secundaire attracties van het Ruigrijk.
 


 

Met het Ruigrijk achter de kiezen, raden we aan om de rest van het park tegen de wijzers van de klok te verkennen. De volgende zone is het Reizenrijk, waar je vooral capaciteitskrachtige attracties terugvindt. Zo zullen een panoramische vlucht met de Pagode of een vaartocht in een bootje van Gondoletta je normalerwijze niet al te veel wachttijd kosten. Verdere toppers zijn Carnaval Festival en de overdekte achtbaan Vogel Rok. Laat je hier niet afschrikken door goedgevulde wachtruimtes, want beide attracties kunnen enorm veel bezoekers ontvangen op korte tijd. De rij voor ‘Carnaval Festival’ blijft constant doorschuiven en ook een overvolle wachtruimte voor ‘Vogel Rok’ vraagt wellicht slechts 15 à 20 minuten van jouw tijd.

 

 

 

Het nabijgelegen Marerijk is de thuishaven van Droomvlucht, een van de paradepaardjes van de Efteling. Tijdens de drukke middaguren staat hier wellicht een aanzienlijke rij wachtenden. Vind je de rij te lang, keer dan tegen het sluitingsuur van het park terug om Droomvlucht te beleven. Dezelfde tactiek kan je toepassen voor de vrijwel capaciteitsloze Slakkenmonorail door het nabijgelegen Lavenlaar. Bij het vervloekte huis van Villa Volta zal je echter de ganse dag geen monsterwachtrijen aantreffen dankzij de erg hoge bezoekersdoorstroom. Een bezoekje aan het beroemde ‘Sprookjesbos’ is eveneens de hele dag haalbaar, al is het tactisch een goede zet om hiervoor de drukke middaguren te benutten. Aan alle overige attracties zijn de wachttijden dan immers op z’n langst en het ‘Sprookjesbos’ bestaat voornamelijk uit kijk-attracties, waar je doorgaans hooguit enkele minuten moet wachten op een volgende voorstelling.


 

De vierde en laatste zone is het Anderrijk, waar je nog enkele must-do’s zal aantreffen. Zo vind je hier Fata Morgana, een wondermooie darkride die geïnspireerd is op de verhalen van 1001 Nacht. Gezien de ligging nabij de ingang van het park, moet je bij deze attractie vooral op langere wachttijden rekenen rond het openingsuur en kort voor sluitingstijd. Deze darkride heeft echter een erg hoge capaciteit, net als de vlakbij gelegen rapid river Piraña. Op warme zomerdagen zal deze waterattractie uiteraard de hele dag erg populair zijn, maar de snel vorderende rij is hier een groot pluspunt. Minder vlot gaat het bij de Bobbaan, waar het aantal bezoekers helaas vaak niet evenredig is aan de capaciteit. Voor deze fijne familiale achtbaan zal je dus wat geduld moeten hebben of je ritje moeten uitstellen tot kort voor parksluiting. Bij de laatste twee attracties – het mysterieuze Spookslot en de 4D-film Pandadroom – zal je doorgaans hooguit moeten wachten tot de eerstvolgende show van start gaat. Beide voorstellingen zijn naar onze mening best vermakelijk, maar we zouden ze wel enkel aandoen als je hiervoor geen andere toppers moet laten vallen.


 

Horeca

Zelfs op erg drukke dagen zal je in de Efteling met een degelijke dagplanning dus vlot alle toppers kunnen aandoen. Het park zet hoog in op attractiecapaciteit en zal op erg drukke dagen soms ook de openingsuren verlengen. Een minder sterk punt is helaas de snelheid bij bepaalde horecagelegenheden. Wil je op een drukke dag niet al te veel tijd verliezen aan een middag- of avondmaal, eet je dan ook best (ver) buiten de reguliere maaltijdperiodes of breng je uiteraard zelf iets lekkers mee. Zeker gedurende speciale evenementen (zoals bijvoorbeeld een Zomeravond) is het tijdens etenstijd vaak een grote chaos aan diverse restaurants en snackcorners.
 

Zomeravonden

Op zeven zaterdagen in de zomervakantie blijft de Efteling geopend tot middernacht. Naast het feit dat het park op die dagen dus niet minder dan veertien uur lang open blijft, organiseert men dan de ganse avond ook concerten op een groot festivalpodium. Zeggen de artiesten in kwestie je niet zo veel, benut deze tijd dan optimaal voor attracties. Aangezien Zomeravonden steevast vele tienduizenden mensen richting Kaatsheuvel lokken, puilen de wachtruimtes overdag namelijk vaak uit. ’s Avonds normaliseren de wachttijden en krijg je bovendien de unieke kans om in het duister te genieten van je favoriete attracties!

 

 

 Voor een compleet overzicht van de attracties wijzen we je graag door naar onze parkgids: Efteling
Voor meer informatie over prijzen en belangrijke gegevens wijzen we je graag door naar onze infopagina in de parkgids: Info Efteling
Voor vragen kan u terecht op ons forum waar u binnen de kortste keren een volledig en duidelijk antwoord zal ontvangen: Forum

 

Tekst & Foto's: ©2010 - Glenn Van Hoeydonck - Pretparken.be