Auteur: Glenn Van Hoeydonck - Gepubliceerd: 2 Nov 10, 21:41
Share
 
Europa-Park is een themapark dat eigenlijk niet gemaakt is om op één dag te bezoeken. Het enorme aantal attracties en entertainment staan immers al gauw garant voor twee of drie dagen plezier. Toch is het perfect mogelijk om de belangrijkste attracties van het park op één dag aan te doen. Zelfs op drukke dagen hoef je in Europa-Park niet te vrezen dat je te weinig tijd zal hebben. Wie echter het maximale uit zijn of haar dag wil halen, kan best vooraf de dag een beetje plannen. Aan de hand van volgend aanvalsplan kan je alvast enkele uren wachttijd uitsparen door de grote menigte te ontlopen. Dit plan werd opgesteld met heel wat ervaringen in het achterhoofd en geeft dus een vrij realistisch beeld. Bovendien maken we een onderscheid tussen hotelgasten (die het park betreden via het Spaanse themagebied) en reguliere gasten die via de hoofdingang binnenkomen.
 

Niet te missen voor de sensatiezoekers:      

- Blue Fire, de inversie achtbaan van het park (Themadeel: Ijsland)
- Silver Star, één van de hoogste banen van Europa! (Themadeel: Frankrijk)
- Wodan, de houten coaster van het park (Themadeel: Ijsland)
- Euro-Mir, een unieke spinning coaster (Themadeel: Rusland)

Niet te missen voor de hele familie:

- Arthur, een combinatie van achtbaan en dark ride! (Themadeel: Arthur - Koninkrijk van de Minimoys)
- Pegasus, korte maar bijzonder leuke rit! (Themadeel: Griekenland)
- Eurosat, een indoorcoaster die je niet mag missen (Themadeel: Frankrijk)
- Fjord Rafting, waterplezier verzekerd (Themadeel: Scandinavië)
- Atlantica Supersplash, een indrukwekkende grote duik naar beneden (Themadeel: Portugal)
- Piraten in Batavia, een leuke rondvaart met piraten en een sterrenhemel! (Themadeel: Nederland)
-
Voletarium, vliegend over Europa met het gezin! (Themadeel: Duitsland)
-
Kolumbusjulle, een bijzondere rups attractie in het donker met speciale effecten! (Themadeel: Spanje)

Niet te missen voor pretparkfans:

- Europa-Park Historama, leer de geschiedenis van het park kennen dankzij deze speciaal ontworpen attractie.
- Coastercounter: 13
- Klassieke Darkrides: 5
- Volledige lijst met attracties

 

Openingsuren:

Het park bepaalt het sluitingsuur namelijk naargelang de drukte dat er op dat moment heerst. Indien het rustig is in het park, zal men wellicht al om 18u de deuren sluiten. Op erg drukke dagen of bij mooi weer sluit men later, soms zelfs pas om 19u30 of in uitzonderlijke gevallen zelfs nog later. Dit definitieve sluitingsuur wordt doorgaans kort na de middag bekend gemaakt aan de hand van de informatieborden die verspreid staan over park. Bovendien heeft Europa-Park een erg klantvriendelijke definitie van het sluitingsuur: op dit uur worden pas de wachtruimtes van de attracties afgesloten. Als het park dus bijvoorbeeld tot 19u geopend is, kan je in principe tot 18u59 aansluiten in de wachtruimtes van de diverse attracties. Nadien draaien de attracties hun rondjes tot iedereen in de wachtruimte zijn of haar ritje gekregen heeft. De winkeltjes en horecagelegenheden in de ‘Deutsche Allee’ – de inkomszone van het park – blijven ook een stuk langer geopend dan het officiële sluitingsuur. Zo kan je hier nog rustig het perfecte souvenirtje uitkiezen of de innerlijke mens sterken met een snack.

Wie echter het maximale uit zijn of haar dag wil halen, kan best vooraf de dag een beetje plannen. Aan de hand van volgend aanvalsplan kan je alvast enkele uren wachttijd uitsparen door de grote menigte te ontlopen. Dit plan werd opgesteld met heel wat ervaringen in het achterhoofd en geeft dus een vrij realistisch beeld. Bovendien maken we ook een onderscheid tussen hotelgasten (die het park betreden via het Spaanse themagebied) en reguliere gasten die via de hoofdingang binnenkomen. 

De strategie voor een optimaal gevulde dag als gewone bezoekers:

Eerst en vooral is het belangrijk om zo vroeg mogelijk in het park aan te komen. Hou er rekening mee dat Europa-Park al om 9u de deuren opent, één uur vroeger dan de Belgische parken dus. In tegenstelling tot enkele andere Duitse parken, zijn vanaf dit uur alle themagebieden en alle attracties toegankelijk voor het publiek. Daar de grote bezoekerstoeloop meestal rond 10u plaatsvindt, kan je in dit eerste uur vaak al een heleboel attracties uittesten. Wees er dus op tijd bij!

Als om 9u het hek geopend wordt, zullen vele bezoekers het op een lopen zetten naar Silver Star of Voletarium. Als je het een must vindt om vooraan te zitten in deze B&M coaster zonder lange wachttijd, kan je je mengen in deze massahysterie. Vind je rij 2 tot en met 9 ook wel oké, laat dan Silver Star best even links liggen en zet koers naar het Griekse themagebied. Daar staat immers Poseidon, een hyperpopulaire waterachtbaan waar zich in de loop van de dag vaak dramatisch lange wachttijden vormen. Zeker tijdens de hete zomers van Rust is Poseidon dé publieksfavoriet en is het dus aan te raden om deze attractie onmiddellijk ’s ochtends aan te doen. De nabijgelegen achtbanen van het Zwitserse themagebied zijn een logische volgende keuze: Matterhorn Blitz en Schweizer Bobbahn zijn beiden attracties met vrij beperkte capaciteit, maar kort na openingstijd zal je hier nog geen al te lange wachttijden vinden.

Nadien is het een goede keuze om naar de achterzijde van Europa-Park te trekken. Je vindt hier voornamelijk een knappe selectie waterattracties, dus zeker tijdens de warme zomerdagen is het hier ’s namiddags vaak koppenlopen. Vooral bij de ronde vlotten van Fjord Rafting loopt de wachttijd  vlug op tot meer dan een uur. Doe deze Rapid River daarom zo vroeg mogelijk en test nadien de overige waterattracties Tiroler Wildwasserbahn, Atlantica SuperSplash en op erg hete dagen kan ook de kletsnatte Whale Adventures de nodige verfrissing bieden.

Op dit moment zal de drukte zich stilaan verspreid hebben over het park en wordt het onvermijdelijk om (lang) in de rij te staan. Waag daarom best een ritje met de familiaal georiënteerde achtbaan Alpenexpress die dankzij haar hoge capaciteit een erg goed vlottende wachtrij heeft. Wil je graag meer actie? Ga dan naar het IJslandse themagebied en sluit aan in de wachtruimte van Blue Fire Megacoaster. Deze achtbaan is enorm populair bij de bezoekers en heeft dus vaak lange wachttijden. Om dit te vermijden, kan je ’s ochtends direct naar deze attractie afzakken.

Vergeet ook hier zeker niet Wodan te doen. De laatste grote  toegevoegde achtbaan van Europa Park.  De wachtijden kunnen hier ook lang zijn.  Hotelgasten hebben wel een voordeel hier, ze zijn snelle bij de attractie, tegenover de reguliere bezoekers. Maar waarom probeer je niet de Single Rider lijn?  Deze gaat sneller vooruit dan de gewone rij, maar je zit niet bij elkaar in de trein. Hou er wel rekening mee dat je in dat geval langere wachttijden moet rekenen bij Poseidon, Matterhorn Blitz en Schweizer Bobbahn. De totale tijdswinst lijkt ons dus een pak groter als je eerst de drie bovenstaande attracties bezoekt en pas later op de dag Blue Fire doet. Bovendien heeft Blue Fire een btere wachtrij, maar die van Wodan is het beste gethematiseerd. En we zijn trouwens van mening dat deze banen de wachttijd méér dan waard zijn!

Indien je geen lunchpakket bij hebt, eet dan bij voorkeur voor het middaguur of na 14u, wanneer de drukte in de restaurants een beetje getemperd is. Kort na de middag zoeken de meeste bezoekers namelijk een restaurantje op om het middagmaal te nuttigen. Dit is de ideale periode om de thrillcoasters Euro-Mir, Eurosat en Silver Star op te zoeken. Families kiezen dan beter op dit moment voor Voletarium terug aan de ingang aan het park. Dankzij hun extreem hoge capaciteit, houdt de wachttijd zich hier meestal binnen de perken. Schrik dus niet als je veel mensen in de rij ziet staan: Europa-Park heeft zowat de vlotst vorderende wachtrijen van Europa, dus je staat zelden stil. Een op volle capaciteit draaiende Eurosat kan een volledig gevulde wachtrij bijvoorbeeld op 15 à 20 minuten verwerken.

Europa-Park is uiteraard meer dan achtbanen en grote waterattracties. Het park barst van de kleinere attracties en biedt ook een heleboel rustige familieattracties aan. Het grote voordeel hieraan is dat hier zich zelden een wachtrij vormt. Zelfs op erg drukke dagen zal je nooit echt lang moeten wachten voor een darkride als Piraten in Batavia, het interactieve Abenteuer Atlantis of het mysterieuze Geisterschloß. Ook een van de vele familiale boottochten is quasi steeds zonder lange wachttijd te betreden. Doe deze attracties dus gerust tussen al het grotere geweld. Keer nog eens terug naar Griekenland voor Pegasus, een leuke korte familieachtbaan maar pittig genoeg voor de fans en Fluch der Kassandra, een kleine mad house dat je anders snel links zou laten liggen.

Dan heb je nog Arthur the Ride.  Deze attractie is heel de dag populair.  Je kan bij opening meteen naar Arthur spurten gezien de wachttijd dan nog zal meevallen, maar meer in de loop van de dag wordt het al snel lang en blijvend druk. Hier kan je ook gebruik maken van de Single Rider lijn. Het levert wel wat gewonnen tijd op.

Je mag ook niet vergeten om naar de vele hoogstaande shows te gaan kijken die Europa Park rijk is.  As je ze allemaal wilt zien, ben al gauw een hele dag mee zoet. Ga dus op voorhand kijken op welk uur de verschillende shows spelen en zorg dat je op die tijdstip tijd vrij maakt. Zelfs al zijn shows minder je ding, ga dan op zijn minst kijken naar de schaatshow. Ander entertaiment in het park is een parade die, over het algemeen, dagelijks in het park rijdt.

Gezien de grootte van het park is het niet voor iedere bezoeker evident om de weg te vinden. Een makkelijke manier om je verplaatsen is dan ook één van de monorails of de park trein. Deze rijden verspreid rond in het park, waardoor je vanuit de lucht een zicht hebt op welke attracties je nog moet doen. Wil je het nog wat hoger bekijken? Dan is er ook de EuroTower waarbij je een zicht hebt vanop meer dan 70 meter hoog.

Tegen sluitingsuur wordt het vaak voelbaar rustiger in Europa-Park. Doorgaans zijn het enkel Blue Fire, Silver Star en Woodan die hun lange wachttijden behouden, maar krijgen andere attracties opmerkelijk kortere wachttijden. Gebruik deze laatste momenten optimaal om je favoriete attracties nogmaals uit te proberen! Na sluitingstijd is er ergens nog wat te beleven rondom het park. Ga ook als niet hotelgast naar Hotel Bell Rock of Colloseo om één van de fonteinenshows mee te pikken. Eventueel gecombineerd met diner in één van de restaurants of een drankje aan de bar. 

 

Aangepaste strategie voor een optimaal gevulde dag als hotelgast:

Hotelgasten betreden Europa-Park via een aparte ingang in het Spaanse themagebied en vanaf 8u30 hebben zij bovendien VIP-toegang tot enkele attracties van Europa-Park. Vraag op voorhand steeds na welke attracties dit zijn, want dit varieert soms. Standaard zitten hier Tiroler Wildwasserbahn en Alpenexpress bij als grootste attracties. Soms komen hier echter ook Atlantica SuperSplash en Blue Fire Megacoaster bij, wat de VIP-opening uiteraard al een stuk interessanter maakt. Beide attracties krijgen overdag namelijk vaak lange wachttijden, terwijl je als hotelgast dan alleenrecht hebt op deze attracties tot 9u. Zitten Atlantica en Blue Fire helaas toch niet bij het VIP-pakket wanneer jij in Europa-Park bent, doe je ze best onmiddellijk om 9u als de poorten openen. Profiteer ook van Wodan, deze ligt ook aan de achterzijde van het  park.  Deze zit meestal niet inbegrepen in de VIP-opening.  Doorgaans heeft Woodan een grote wachttijd.  Maar hier kan je gebruik maken vand de Single riders lijn.  Je zit dan wel niet te samen, maar je kan de wachttijd wel inkorten.  Dankzij hun ligging aan de achterzijde van Europa-Park, duurt het namelijk nog een hele tijd voor de reguliere bezoekers deze attracties bereiken. Zelfs als zij de longen uit hun lijf lopen, zal jij op een rustig wandeltempo nog steeds eerst bij Blue Fire arriveren. Een enorm voordeel en een grote tijdswinst!

Na Blue Fire en Atlantica, doe je best de overige toppers van de themalanden Scandinavië en Oostenrijk. Trek nadien rustig naar de voorzijde van het park en doe op je weg alle grote attracties. Aangezien je in tegengestelde richting wandelt dan de gewone dagjesmensen, zal je merken dat de wachttijden zich doorgaans binnen aanvaardbare grenzen houden. Enkel een ritje op Poseidon en Matterhorn Blitz kan je best uitstellen naar de late namiddag. Overdag is het hier namelijk vaak lang aanschuiven.

 

Weermeter: Doenbaar (Pretpark)

Door de grootte van het park kan je moeilijk verwachten dat het aanbod volledig regen onafhankelijk is. Gezien je meestal meerdere dagen zal gaan, kan je mooi afwisselen tussen indoorattracties bij regenweer en waterattracties met zonnig weer. Meer en meer probeert het park attracties te bouwen die wel weerbestendig zijn. Van de laatste toevoegingen zijn, op Ierland na, de attracties weeronafhankelijk. Het Arthur - The Ride thema gebied, Traumzeit-Dome en Voletarium zijn allemaal indoor. Alleen de achtbaan Arthur - The Ride heeft een stukje buiten, maar je kan er maar eventjes nat van worden. Vergeet ook niet het grote aanbod aan shows. Ook hier zijn de meeste indoor en dus weeronafhankelijk.

 

Overnachten

Het is zeker een aanrader om te verblijven in een hotel van Europa-Park. Er is keuze uit verschillende ervaringen en met het toekomstige waterpark is er een nieuw hotel op de planning. Het park heeft al 5 prachtige hotels en daarnaast hebben ze nog een Tipidorp.

 

Te onthouden

- Prijzen
- Kalender met openingstijden
- Attracties voor alle leeftijden
- Verbluffende hotels voor een aangeraden meerdaags verblijf
- Restaurants om van te smullen in aangepaste stijl en een aanbod met verschillende prijscategorieën
- Shows om een volledige dag mee te vullen
- Aanbod met indoorattracties en shows bij regenweer


Tickets nodig? Ontdek enkele deals hier!

Tekst: Glenn Van Hoeydonck (©2010), Kris Peeters (©2015), Sven Popelier (©2016-2017) - Pretparken.be / Foto's: Glenn Van Hoeydonck, Patrik Horemans, Yelle Kleykens, Sven Martens, Sven Popelier, Europa-Park