Auteur: Vincent De Vriendt - Gepubliceerd: 17 Mei 09, 07:39
Share


De Efteling heeft een uitgestrekt domein waardoor de attracties van het park ook relatief ver van elkaar liggen. Een goed uitgedokterd aanvalsplan kan heel wat kostbare tijd besparen voor een dagje in de Wondere Wereld.

Na het huis Van de 5 Zintuigen en het Efteling Theater te zijn voorbij gewandeld moet je je weg vervolgen richting Pardoes Promenade, een lange laan met fonteinen, kleurrijke bloemen en straatanimaties. Deze centrale as brengt je naar de Efteling Brink, een groot plein van waaruit je het hele park kunt ontdekken. Zo zijn er 4 toegangspoorten op de Efteling Brink te vinden, elke poort mondt uit in één van de 4 rijken van het park: Anderrijk, Marerijk, Reizenrijk en Ruigrijk.

Om je dag mee te beginnen zou ik opteren voor het Anderrijk, waar je eerst plaats neemt in één van de bobs van de Bobbaan. Normaal gezien is het in dit rijk nog vrij rustig waardoor je best meteen ook een bezoekje aan de Oosterse wereld van Fata Morgana brengt gevolgd door de naar Inca-Maya gethematiseerde wildwaterbaan Piraña. Attracties zoals Spookslot en Pandadroom zou ik nog even mijden doordat deze gelegen zijn aan de "ochtenddrukke" Pardoes Promenade.


Het Anderrijk laat je dus even voor wat het is en je zet je tocht verder naar het Ruigrijk. Daar staat de ondertussen legendarische achtbaan Python die na al die jaren nog steeds de thrill van het park is. Na het bezweerd hebben van deze slang kun je meteen het gevleugelde paard Pegasus berijden, een junior woody. Via de uitgang wandel je naar het grote plein van het Ruigrijk waar je enkele kleinere, maar daarom niet mindere attracties vindt: de koggemolen Polka Marina, de old timers van D'Oude Tuffers en het schommelschip de Halve Maen.
Via het pad naast de siervijver dat bovendien langs het Kinderspoor loopt trek je voorts richting het Reizenrijk. Daar vind je de indoorachtbaan Vogel Rok en het onlangs vernieuwde Carnaval Festival. Wie zich graag eens laat koken moet maar eens plaatsnemen in de stoofpotjes van Mr Cannibale, de avonturiers kunnen trachten te ontsnappen uit de Doolhof. Opnieuw langsheen de siervijver, maar dan langs de andere oever, wandel je naar de bootjes van de Gondoletta en de vliegende tempel Pagode. Dit zijn twee rustige en sfeervolle attracties waar je in alle rust kunt genieten van de pracht en praal van dit park.
Nog één rijk heb je nu te doen en dat is het Marerijk. Via de Efteling Brink die zich nabij de Pagode bevindt kom je al snel terecht in dit rijk van het park, voor velen het meest "Eftelingst". Doe eerst de grote attracties Droomvlucht, een darkride van niveau en Villa Volta, het vervloekte huis van Hugo de Bokkenrijder aangezien deze het meest afgelegen liggen in dit rijk. Voorts kun je het Lavenlaar vereren met een bezoekje en het wel en wee van dit aparte volkje ontdekken. Het Anton Pieck-plein moet je toch ook wel gezien hebben, het ligt naast het Lavenlaar en beschikt over enkele leuke en sfeervolle molentjes. Maar goed, de tijd loopt ondertussen door en je hebt nog enkele belangrijke attracties te bezoeken. Het Sprookjesbos is er één van, dit wandelbos beschikt over een twintigtal sprookjestaferelen waarbij de allerkleinsten zeker en vast grote ogen zullen trekken. Na een wandeling mond je uit naast de Marskramer, een souvenierswinkel. Het Marerijk heb je nu zo goed als gezien en dat betekent meteen ook dat je het gehele park hebt aangedaan. Of toch niet, het Spookslot en Pandadroom heb je natuurlijk nog niet bezocht. Via het Carrouselpaleis, over de Efteling Brink heen, kom je uiteindelijk terecht bij deze laatste attracties. Neem eerst de show van het Spookslot voor je rekening, de uitgang ligt immers aan de andere zijde van het gebouw. Nadien kun je doorheen de tunnel naast het Spookslot opnieuw richting Pandadroom wandelen. Aangezien de uitgang van deze 4D bioscoop zich bevindt nabij de Pardoes Promenade, kom je achteraf dicht bij het centrale punt van de Efteling uit, nl de Efteling Brink.
Zo, met het bezoeken van deze twee laatste attracties heb je het park volledig verkend, althans toch de belangrijkste zaken. Voor sommigen zal het park gaan sluiten, anderen zullen nog tijd over hebben om een extra ritje te maken op een favoriete attractie. Hopelijk wordt het een fijne dag…

Topattracties: Droomvlucht, Villa Volta, Fata Morgana, Bobbaan, Python, Vogel Rok, Sprookjesbos, Pandadroom, Piraña.

Aanrader Horeca: Het Witte Paard (Marerijk)

Tips en hints: Het Wonderdepot (Anton Pieckplein), de Stoomtrein omheen het park, Het Efteling Theater, Het Sprookjesbostheater (Sprookjesbos) zijn ook wel een bezoekje waard.
Neem bij het betreden van het park een infofolder waarin je allerlei nuttige informatie vind omtrent de shows en entertainment van het park.
Tijdens de Zeven Mijls Zomer is het park geopend tot 21u. Op zaterdagen tijdens deze periode blijft het park zelfs tot middernacht open.
Vergeet geen parkeermunt te kopen.
Geniet van je bezoek


Tekst: Vincent De Vriendt (Fox)