Auteur: Pieter Vermeulen - Gepubliceerd: 17 Mei 09, 07:28
Share

Alton Towers is een juweeltje onder de pretparken in het Verenigd Koninkrijk. Met zijn verschillende Secret Weapons zoals Nemesis, Oblivion, Galactica en The Smiler is het een waar coaster paradijs. Rondom de prachtige Towers en de uitgebreide Gardens, vind je de verschillende thema gebieden met attracties om u tegen te zeggen. Niet alleen grote thrills, maar ook voor de kleinere bezoekers is er een mooi aanbod, vooral in Cbeebies Land. Verblijven kan in één van de drie hotels of het Enchanted Village bungalowpark. 

Niet te missen voor de sensatiezoekers:       

- Nemesiséén van de beste Inverted coasters ter wereld!
Galacticade enige B&M Flying coaster van Europa!
The Smiler, recordhouder meeste inversies!
Oblivion, één van de beste drops op een coaster!

Niet te missen voor de hele familie:

- Thirteen, een familie achtbaan met een twist!
- Hex, een madhouse in het echte Towers kasteel!
- Duel, een leuke shooter dark ride voor groot en klein.
 

Niet te missen voor pretparkfans:

- Coastercounter: 9
Volledige lijst met attracties

 

De strategie voor een optimaal gevulde dag:

Een goed aanvalsplan voor Alton Towers is geen overbodige luxe. Niet alleen beschikt het park over een groot aanbod aan attracties, het park beslaat bovendien een aanzienlijke oppervlakte en behoort terecht tot Europa’s populairste attractieparken. Dit alles vertaalt zich helaas al te vaak in lange wachttijden. Met behulp van onderstaande tips, wordt je kostbare tijd echter op een zo efficiënt mogelijke wijze benut, zodanig dat je ten volle kan genieten van je bezoek.

Een gouden regel bij een bezoek aan Alton Towers is reeds voor aanvang van de parkopening aan de toegangspoorten te wachten. Op die manier kun je als één van de eersten het park betreden. Hou er rekening mee dat je met online tickets of als hotel gast al één uur op voorhand binnen mag in het park! Benut dit voordeel door onmiddelijk richting de Forbidden Valley te stappen. De meeste gelegenheidsbezoekers rennen immers naar één van de zone’s gelegen bij de Towers Street vlakbij de ingang.

In Forbidden Valley kan je onmiddelijk twee van de pareltjes die het park rijk is vinden. Start je dag met de unieke Flying Coaster Galactica, waar je sinds kort de VR kan testen. Hier staat meestal de langste wachtrij gedurende de dag, dus als je deze als eerste kan doen, is dat zeker welkom. Een ritje in Nemesis daarna zou perfect moeten lukken. Deze Inverted Coaster zal je zeker niet ontgoochelen, want door het ritverloop en de prachtige thematisering mag deze coaster tot de Europese top gerekend worden en zelfs daarbuiten!

De volgende zone die je betreedt is Gloomy Wood. De topper in dit gebied is de interactieve dark ride Duel, waar je gewapend met laserpistolen de strijd aanbindt met zombies in een verrassend lange rit. Van het duistere Gloomy Wood naar het sfeervolle Afrika in slechts één stap? Dat kan! Katanga Canyon telt twee attracties die wel in meerdere parken terug te vinden zijn, maar die door de mooie integratie in de omgeving toch leuk zijn om te doen. Zo is er de Runaway Mine Train, een Mack Powered Coaster, en de Rapid River van Alton Towers, de Congo River Rapids.

Onze tocht door Alton Towers wordt voortgezet naar de themazone, Mutiny Bay. Deze zone, die gethematiseerd werd naar de wereld van de piraten, waar je de Splash battle Battle Galleons kan meepikken. Een tweede gouden regel bij een bezoek aan Alton Towers is tijdig het middagmaal aan te vatten. Daar de meeste bezoekers tussen 12u en 13u30 trachten de innerlijke mens te bevredigen, vormt dit moment het ideale ogenblik om een aantal attracties met een vrij lage capaciteit uit te proberen. De Spinball Whizzer iis hier een goed voorbeeld van, want gezien zijn lage capaciteit kan de rij hier anders vrij lang zijn.

 

Naast Adventure Land ligt het walhalla van de thrillseeker, de X-sector. De paradepaardje van deze zone zijn Oblivion, een Diving Machine van B&M en The Smiler, een Infinity van Gerstlauer. Oblivion is vrij kort, maar heeft het vooral van zijn spectaculaire drop. Bij The Smiler zal het liedje de hele dag in je hoofd blijven hangen, vooral nadat je 14 keer ondersteboven bent gegaan. Ondanks de gebeurtenissen in het verleden, hoef je geen schrik te hebben van de eerste rij. 

Wie de X-sector verlaat, stoot op het prachtige authentieke kasteel naar waar het park is genoemd. De Towers herbergen een uitstekende Madhouse, genaamd Hex – The legend of the Towers. In het bijzonder de voorshows zijn van een uitmundende kwaliteit. Na deze rit komt men uit op de binnentuinen van het kasteel, waar men gezellig kan kuieren en even de drukte kan ontlopen.

Wie echter niet genoeg kan krijgen van al dat natuurschoon, dient zeker ook eens de nabijgelegen Gardens te bezoeken. Zeker bij een tweedaags bezoek kan dit een leuke ontspanning zijn. Toch liever een adrenalineboots? Dan is er Dark Forest...  Hier zorgt Rita - Queen of Speed voor de nodige snelheid. Anders is er nog een andere achtbaan: Thirteen, ééntje vol verrassingen die je moet gedaan hebben. 

Wie geen last heeft van hoogtevrees, kan vervolgens gebruik maken van de Skyrider om terug naar een eerder bezochte zone te gaan. Vanuit deze kabelbaan krijgt men immers een mooi beeld van de prachtige tuinen die dit park rijk is. De Skyrider heeft buiten Dark Forest ook nog haltes in de Forbidden Valley en in Towers Street, dat vlak bij de uitgang gelegen is.

 

Weermeter: Doenbaar (Pretpark)

De kans dat het zal regenen terwijl je in Alton Towers bent is vrij groot. Het is dan ook het Verenigd Koninkrijk... Er is niet zo'n groot aanbod aan indoor attracties, want klepper achtbanen staan nu éénmaal buiten. Als echte fan, zal je het wellicht toch niet tegenhouden om op de attracties te gaan. Vandaar raden we aan om minimum twee dagen te verblijven, zodat je op zijn minst een grotere kans hebt op een dagje zon. In geval van nood kan je nog altijd je zwembroek aantrekken om naar het waterpark dichtbij de hotels te gaan. 

 

Overnachten

Zoals eerder vermeld zijn er vier verschillende plaatsen om te verblijven. Eerst en vooral is het Alton Towers Hotel, dat in het teken staat van ontdekkingen. Vlakbij heb je Splash Landing Hotel, wat verbonden is met het waterpark. Hier begeef je je meer in tropische sferen. Het derde hotel is nieuw sinds 2017: Cbeebies Hotel. Het spreekt voor zich dat dit gericht is naar de kleinere bezoekers, waar ze in één van de gethematiseerde kamers kunnen slapen naar hun favoriete figuurtje. Tot slot zijn er de bungalows van the Enchanted Village. Deze huisjes zijn zeker aan te raden voor groepen.

 

Te onthouden

Prijzen
Kalender met openingstijden
- Attracties voor alle leeftijden
- Leuke hotels voor een aangeraden meerdaags verblijf, zeker door de afstand!
- Achtbanen waar echte pretparkfans zullen van smullen!
 

Tekst: Pieter Vermeulen (©2009), Sven Popelier (©2017) - Pretparken.be / Foto's: Juan Martinez, Sven Popelier, Tom Bosseloo - Pretparken.be