Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 19 Jun 23, 17:34

Maandagavond is er brand uitgebroken in het Duitse Europa-Park. Op sociale media worden volop foto's en video's gedeeld van een grote rookwolk boven het park. Op basis van de huidige informatie zou het om de Zauberwelt der Diamanten gaan waar brand uitgebroken is.

De brand zou omstreeks 16:40 ontstaan zijn in de hal waar de walkthrough Zauberwelt der Diamanten zich huisvest. Door deze hal passeert ook de achtbaan Alpenexpress Enzian en de boomstambaan Tiroler Wildwasserbahn. Op moment van schrijven is er nog niet veel informatie beschikbaar, maar vermoedelijk zijn deze attracties zwaar beschadigd. Vermoedelijk is ook het aangrenzende station van de Panoramabahn in het Spaanse themagebied beschadigd.

Om de hulpdiensten voldoende ruimte te geven en geen andere bezoekers in gevaar te brengen, werd het park rond 17:30 geëvacueerd. Initieel werden slechts de omliggende gebieden ontruimd, maar uiteindelijk heeft men dan toch beslist om het gehele park te sluiten. Omstreeks 18:30 heeft men de brand onder controle gekregen, zo meldt het park en de politie van Offenburg op Twitter. Ook zouden er geen gewonden gevallen zijn. Over de schade is op dit moment nog niet veel gekend, maar het park heeft zonet wel bekend gemaakt dat ze morgen (dinsdag) opnieuw zullen openen voor bezoekers!

Piraten in Batavia

Het nieuws van deze brand brengt bij vele pretparkfans slechte herinneringen naar boven. In 2018 was er ook al een grote brand in het park. Toen werd de attractie Piraten in Batavia en een groot deel van het Scandinavische themagebied getroffen. In slechts twee jaar tijd werd de attractie en het themagebied opnieuw opgebouwd.

Update 20/06

Vandaag heeft het park meer info gegeven over de brand. Zoals eerder al gevreesd werd, werd de Zauberwelt der Diamanten bijna volledig verwoest, en raakten de Alpenexpress en de Tiroler Wildwasserbahn ernstig beschadigd. Deze attracties zullen dan ook voor onbepaalde tijd gesloten blijven. Verder blijft de Panoramabahn ook tijdelijk gesloten. De exacte oorzaak is overigs ook nog niet geweten, al heeft men het vermoeden dat de brand ontstaan is in een technische ruimte van het gebouw. Er zijn tijdens de bluswerken ook twee brandweermannen lichtgewond geraakt door de hevige rookontwikkeling. Op deze attracties na blijft de rest van het park en het resort volledig geopend voor bezoekers.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto's: © After Park Lounge, © Feuerwehr Gruppe Lahr en © Michael Mack