Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 29 Apr 23, 10:12

Het Duitse familiepark Rasti-Land viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum. Naast een aantal feestelijkheden is de belangrijkste blikvanger voor dit jaar de nieuwe achtbaan Verrücktwärts. Het wordt een achtbaan voor de hele familie, die niet alleen voor- maar ook achterwaarts zal gaan.

Rasti-Land, in de Duitse deelstaat Nedersaksen, verwelkomde op 22 juli 1973 zijn eerste bezoekers. Dat is dit jaar inmiddels vijftig jaar geleden, dus is het tijd voor een feestje. Het park belooft tal van verrassingen en evenementen, maar het grootste cadeau voor de bezoekers wordt een gloednieuwe achtbaan.

Deze nieuwe achtbaan krijgt de naam 'Verrücktwärts', en wie een beetje Duits kent, krijgt al een beeld van wat hij mag verwachten. De naam is namelijk een samentrekking van 'verrückt' (gek, gestoord) en 'rückwärts' (achteruit): de trein zal het parcours dus niet alleen voorwaarts, maar ook achterwaarts afleggen. De trein wordt eerst achterwaarts naar boven getrokken op een helling, waarna hij wordt losgelaten en het parcours voorwaarts aflegt. Aan het uiteinde aangekomen, valt de trein stil, waarna hij achterwaarts dezelfde route opnieuw aflegt.

Het gaat om het eerste exemplaar van de Shift Gear Coaster van de Italiaanse fabrikant SBF Visa. Het idee is echter helemaal niet nieuw. De Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma biedt al enkele jaren zijn Family Boomerang aan, waarvan Raik in Phantasialand wellicht het bekendste voorbeeld is. Ook concurrent Gerstlauer heeft een dergelijk type in zijn catalogus, onder de naam 'Shuttle Family Coaster'. 

Verrücktwärts zal later dit seizoen openen, op een plek waar tot voor enkele jaren een jeepkartbaan gelegen was.

Driemaal SBF Visa

Met Verrücktwärts opent Rasti-Land al zijn derde achtbaan van SBF Visa in amper vier jaar tijd, en dat na een pauze van 28 jaar sinds zijn eerste achtbaan. In 2019 werd de bestaande jaarmarkt van het park uitgebreid met Holta Di Polta. Het parcours van deze micro-achtbaan bestaat uit een klein ovaaltje van amper 28 meter lang. 

Vorig jaar verwelkomde het park nog de nieuwe Strohnado, de enige attractie van het park waarin je over de kop kunt gaan. De trein van deze achtbaan is namelijk een combinatie van klassieke gondels die horizontaal draaien en één bijzondere 'hamsterwiel'-wagon, waarin de inzittenden volledige verticale omwentelingen maken tijdens de rit. Vlak naast deze nieuwigheid zullen bezoekers straks ook van een ritje Verrücktwärts kunnen genieten.

Over Rasti-Land

Rasti-Land opende in 1973 op de locatie van een oude steengroeve als een kleinschalig recreatiepark met onder meer een go-kartbaan, een treintje en een safari-rondrit. Het park was toen een soort tegenhanger van de Lego-parken, maar dan van de minder populaire Rasti-speelblokjes. De blokjes verdwenen uit de handel, maar de naam bleef bestaan en het park groeide doorheen de jaren tot een degelijke bestemming voor de hele familie. Met een knappe rapid river, aangedreven rodelbaan en een eenvoudige maar doeltreffende darkride, kan het park vooral gezinnen met jonge kinderen een leuke dag bezorgen. 

Rasti-Land is deze week ons park van de week. Ontdek er alles over in onze vernieuwde parkgids!

Tekst:  ©  Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Beeld: © Bob Van Dyck - Pretparken.be; © Nick Van den Berge - Pretparken.be; © Rasti-Land