Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 3 Sep 22, 19:08
Share

Vannacht wordt enkele gelukkigen een laatste groet in stijl gegund aan het Spookslot uit de Efteling. Tot en met morgen is het slot nog te bezoeken. Wie niet meer tot in het park geraakt kan ook online nog een souvenir nabestellen. Die geraakten begin deze week eerder uitverkocht dan verwacht.

Over enkele uren start in de Efteling een eenmalige Spooknacht. Het park bij Kaatsheuvel kondigde dit evenement medio juli aan als onderdeel van de afscheidsweek voor het Spookslot, dat komende maandag na 44 jaar dienst gesloopt wordt. Liefhebbers die op een tijdelijke website het snelst een aantal sleutels kon vinden in een spookslot-decor maakten kans om geselecteerd te worden. Er konden tussen het spookuur en zes uur in de ochtend tijdsvakken van een kwartier geselecteerd worden. Winnaars mochten zich met een gezelschap van maximaal zes personen aanmelden. Een bezoek aan het spookslot zou tijdens deze speciale afscheidsnacht naar verluid voorafgegaan worden door een korte wandeling. Het heksenpad dat het bos ten oosten van het slot doorkruist lijkt daarvoor een geschikte kandidaat.

Souvenir

Naast de spooknacht bracht de wereld vol wonderen ook twee speciale souvenirs uit die dienst kunnen doen als een blijvende fysieke nagedachtenis. Er werd een glow in the dark pin ontworpen met een viool waarop het openings- en sluitingsjaar van de attractie werden aangegeven. Daarnaast bracht het park een boek uit met de titel ‘Spookslot - 44 jaar te gast bij de geesten’. Het park beloofde unieke beelden en verhalen van de bouw, de techniek, de decoratie en natuurlijk de spookachtige bewoners. Ook de passage van Kate Bush werd vermeld. Het park koos voor een boek met 56 pagina’s uitgevoerd met een luxe linnen kaft met daarover een papieren stofwikkel.

De Souvenirs zouden oorspronkelijk in beperkte oplage verkocht worden in de oude souvenirwinkel ‘De Witte Walvis’ aan het spookslot zelf. Er werden 2500 boeken voorzien en 5000 pins. Na een toeloop van Bijbelse proporties op de eerste verkoopdag bleek die oplage niet afdoende: op een halve dag was het verkooppunt uitverkocht. Efteling liep vervolgens een webshop in het leven die bezoekers toestond het souvenir ook online te bestellen. Dat kan nog tot en met 4 september via de spookslotshop.

Bewaard voor ’t nageslacht

Naarmate het slot van het slot naderbij kwam, publiceerde het park ook enkele video’s op haar youtubekanaal. Een eerste bevatte een sfeervolle registratie van de attractie en alle elementen die er deel van uitmaken. Deze opname start met een wandeling op het Heksenpad achter de Spookruïne. Via het beukenbos arriveer je op het voorplein. Door de twee grote toegangsdeuren betreed je vervolgens het Spookslot en worden alle details van het gebouw en de hoofdshow op een manier vastgelegd die minstens even levendig is als de ‘Danse Macabre’ die het slot zich als lijflied toe-eigende.

In een tweede video brengen enkele eerbiedwaardige grijsaards die in hun jeugdigere jaren nog mee hebben gewerkt aan de bouw van het slot een laatste groet aan de attractie en gunnen ze de liefhebber een fascinerende blik achter de schermen.

Tekst:  © Jonas Claes – Pretparken.be // Beeld: © Connor Dave, © Efteling, © De Bonte Babbelaars // Bron: Efteling