Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 19 Feb 22, 19:59

Enkele bezoekers van Plopsaland De Panne zullen hun bezoek aan het park niet zo snel vergeten, want deze avond is er een trein van The Ride to Happiness vastgelopen op het hoogste punt van de achtbaan. De brandweer is ter plaatse om de bezoekers uit te trein te evacueren.

De negen bezoekers die in de trein vastzitten hadden hun rit op de nieuwste achtbaan van Plopsaland De Panne waarschijnlijk iets anders voorgesteld. Rond 17 uur deze namiddag namen deze mensen plaats in de trein voor wat een doodnormale rit op The Ride to Happiness moest worden, maar vlak na de eerste lancering ging het echter mis. De trein viel namelijk stil op het hoogste punt van de baan. Normaalgezien is de achtbaan zodanig ontworpen dat de trein in zulke situaties steeds terug naar beneden rijdt, maar dit is om een nog onbekende reden niet gebeurd. Het park was normaalgezien tot 18 uur geopend, maar men heeft rond 17u30 beslist om het park te evacueren om de hulpdiensten zo veel mogelijk ruimte te geven om hun werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

Hoewel de brandweer snel ter plaatse was, heeft men lange tijd moeten wachten eer ook een kraan ter plaatse was die hoog genoeg was om op de hoogte van de vastgelopen trein te kunnen werken. De inzittenden moesten uiteindelijk één voor één geëvacueerd worden. Pas rond half tien werd de eerste bezoeker uit zijn benarde positie bevrijd. Het evacueren verliep bijzonder moeizaam door de slechte weersomstandigheden. Voor de vijf Belgen, drie Duitsers en één Nederlander die de stilstand te beurt viel was van een Ride to Happiness geen sprake: ze zaten in totaal bijna zes uur op de attractie vast.

Veel wind

Een exacte oorzaak is nog niet geweten, maar vermoedelijk speelt de wind ook een belangrijke rol in het voorval. Er werd namelijk een wind van 6 Beaufort en windstoten tot 80-90 km/h voorspeld. Aangezien Plopsa nogal redelijk snel geneigd is om attracties te sluiten wegens slechte weersomstandigheden, vinden wij het zeer verwonderlijk dat de achtbaan met deze wind zelfs nog is open gegaan. Plopsa CEO Steve Van Den Kerkhof verklaarde live aan VTM Nieuws dat de windsnelheid op dat moment nog ver onder de limiet zat. Een plotse, felle windstoot zou dus een mogelijke oorzaak geweest kunnen zijn.

Dat (de wind) is wat wij bij alle attracties ook voortduren meten. Deze attractie heeft ook een windmeter, en wij volgen de manual. En op het moment dat de attractie open was, want ze was niet altijd open geweest, zat de wind goed en zaten we eigenlijk ver onder de waarde en was het dus verantwoord om de attractie open te doen.

Steve Van Den Kerkhof in VTM Nieuws

Niet eerste probleem

De bezoekers die vastzitten is niet het eerste probleem met de achtbaan vandaag, want volgens getuigen hadden ze deze morgen ook al problemen met de attractie. Zo was tijdens de testritten een trein stilgevallen in de bocht na de remmen, richting het station. Het spoor is op dit stuk licht dalend, dus is het zeer opmerkelijk dat een trein hier stilvalt, zeker als je weet dat hier geen remmen staan die de trein tot stilstand kunnen brengen.

Trage trein

Wie de afgelopen weken een bezoek aan het park gebracht heeft, heeft misschien gemerkt dat een van de twee treinen trager rijdt dan de andere. Men weet niet van de oorzaak van dit probleem is. Zelfs de bouwer van de achtbaan, Mack Rides, zou geen verklaring hebben waarom de ene trein trager rijdt dan de andere. Feit is wel dat men vandaag met slechts één trein gereden heeft, en natuurlijk net met de traagste van de twee treinen. Dus het is goed mogelijk dat de problemen zich vandaag niet zouden hebben voorgedaan indien men met de andere, snellere trein gereden zou hebben.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto's: © VTM Nieuws en © HLN.be