Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 6 Dec 21, 19:41

Duikt er binnenkort een oude bekende achtbaan terug op in het Europese pretparklandschap? Het ziet er naar uit van wel. Op de werkterreinen van de familie Barth, in de buurt van het Duitse Taunus Wunderland, wordt momenteel de achtbaan gerenoveerd uit het failliete Space Center Bremen.

Even terug naar 2003. In Bremen opent Space Center, een attractiepark dat deel uitmaakt van Space Park, een indoorzone met restaurants en een shoppingcenter. Op dat moment is het het grootste indoorpark van Europa. In Space Center stonden er attracties als een Huss Shot 'n' Drop Maxi (een gelanceerde freefalltoren) en een space center theater. Belangrijk in dit verhaal is vooral dat Space Center ook een achtbaan had met de naam 'Galaxie Express'. Deze achtbaan is een Mack Powered Coaster, van hetzelfde type als Bob Express in Bobbejaanland dat is met één belangrijk verschil: 'Galaxie Express' was een virtual reality coaster avant la lettre!

Hoewel VR op achtbaan is vooral de laatste jaren een populaire gimmick is op achtbanen - dicht bij huis kan je VR onder andere beleven op Mount Mara / Revolution in Bobbejaanland - had Space Center al een VR coaster in 2003! Het systeem was destijds minder gesofisticeerd, maar sprak wel een pak meer tot de verbeelding dan nu het geval is. In plaats van de klassieke VR-bril die je nu aangeboden krijgt, werd bij 'Galaxie Express' na het instappen een volledige kap over je zitje gekanteld waarin een scherm geïntegreerd was. Tijdens de rit kreeg je zo het gevoel dat je een ruimtereis maakte.

Space Center Bremen was helaas geen lang geleven beschoren. De rest van Space Park (restaurants en het shoppinggedeelte) opende nooit zijn deuren en amper een jaar na opening was het ook afgelopen voor Space Center. De attracties verdwenen in opslag.

Rotterdam en Schlangenbad

Fast forward naar april 2021. Vrachtwagens rijden af en aan bij de opslagloods waarin alle inboedel van Space Center Bremen opgeslagen ligt. Meerdere attracties en zowat alle theming blijken verkocht te zijn. Koper is Hennie van der Most, een Nederlander die momenteel druk in de weer is met de opening van een nieuw attractiepark in Rotterdam. Hennie van der Most staat gekend vanwege het opkopen en renoveren van oudere attracties, om deze dan weer door te verkopen of neer te zetten in zijn toekomstig attractiepark in Rotterdam. Zo zullen onder andere twee immense raketten dienst doen als theming voor de simulator daar.

Eén attractie verhuisde niet naar Nederland, maar naar de werkterreinen van de familie Barth in de buurt van Taunus Wunderland in Duitsland: 'Galaxie Express'. De familie Barth is een begrip in het kermismilieu vanwege de legendarische kermisachtbaan Olympia Looping, welke in pre-coronatijden, de grote volksfeesten in Duitsland bijwoonde. De familie bezit echter ook een pretpark: Taunus Wunderland. Het park ligt in Schlangenbad, even ten westen van Frankfurt am Main en richt zich vooral op kinderen tot 12 jaar. Exact dat park maakte een tijdje geleden bekend dat het in oppervlakte gaat verdubbelen én een nieuwe achtbaan zal openen! Eén en één maakt twee...

Het is op dit moment nog onduidelijk of 'Galaxie Express'  zal herrijzen met of zonder virtual reality. Het is niet ondenkbaar dat de VR uit 2003 18 jaar later hopeloos verouderd is en daarom wordt afgevoerd. De eerste grondwerkzaamheden bij het park zijn alvast gestart. Wellicht komen we wanneer het park een openingsdatum communiceert ook te weten of we ons ook mogen verheugen (of moeten hoeden) voor vintage VR.

Tekst: © Bjorn Venken – Pretparken.be // Foto's: © Taunus Wunderland, Coasterfriends.de, Onride.de