Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 7 Okt 21, 21:27


Toverland zet zoals menig ander park stevig in op haar Halloweenseizoen. Het park viert dit jaar haar twintigjarig bestaan en lijkt na de magere coronajaren alles uit de kast te halen voor een huiverfeest dat we ons twintig jaar later nog herinneren.

Het Nederlandse Themapark bij Sevenum zet dit jaar feestelijk in op haar Halloweenseizoen, dat toch bij de meest toonaangevende van de lage landen mag gerekend worden. Het park wordt gedurende 20 dagen ondergedompeld in de sfeer van Halloween. Van tien tot zes uit zich dat als de kindvriendelijke Halloween Days, tijdens de Halloween Nights breidt het park er van zeven tot elf in de avond een intenser vervolg aan met een spetterende finale met vuurwerk om 22u45. Met liefst dertien nocturnes steekt Toverland zelf Walibi Holland naar de kroon: de traditionele Nederlandse marktleider biedt dit jaar minder nocturnes! Het park neemt niet minder dan 150 acteurs in dienst.

Toverland blijkt helaas wel afstapt van gratis spookhuizen: voortaan moet voor alle extra's keurig bijbetaald worden. Voor €5 kan je je de stuipen op het lijf laten jagen in het vernieuwde labyrinth: dat dit jaar 20years of fear viert met iconische halloween-figuren uit de geschiedenis van het park. Het park recycleert in deze prijscategorie ook drie huivertochtjes uit voorgaande edities: 'The Witches Forest', 'The Dollhouse' en 'Fear the woods'. Wie €7,50 betaalt kan ook 'Maison de la Magie' beleven; dat is inclusief een treinritje naar een 'afgelegen' landhuis buiten Toverland.

Wenst u nog een hapje?

Het park richt zijn pijlen ook op uw knorrende maag: een uitgebreid aanbod moet bezoekers straks verleiden tot wat extra hapjes. In het Land van Toos vind je het nieuwe halloween-dinerbuffet 'Trick or Eat'. Restaurant MaMouche is voor de gelegenheid verbouwd tot spannende dinerlocatie met huiveringwekkende thematische aankleding. De buffetformule geeft je een onbeperkte hoeveelheid voorgerechten, hoofdgerechten en desserten op voorwaarde dat je ze binnen de tachtig minuten geconsummeerd hebt. Toverland vraagt €32,50 voor volwassenen en €17,50 voor kinderen. Op verschillende locaties wordt het klassieke aanbod uitgebreid met seizoens-frivoliteiten aan premium prijzen. Het meest in het oog springend zijn wellicht de Freak Shakes en de Zwarte Burgers die in Avalon geserveerd worden. Ongetwijfeld zal Toverland zelf die extra's ten gepaste tijde met nog meer liefde in de markt zetten. 

Combideal?

Op haar site adverteert Toverland met een ogenschijnlijk aantrekkelijke combideal met de naam 'Fear Pass'. Voor slechts €57,50 (bovenop de ticketprijs) kan je van alle halloween-belevingen genieten zònder dat je aan een tijdsslot gebonden bent én kan je aanschuiven aan het buffetrestaurant. Persoonlijk vinden wij de vermelding 'OP=OP!' wat potsierlijk bij de schamele €2,50 korting op het normale tarief, maar het is ongetwijfeld slimme marketing. De kanttekening zit hem in hoe vaak de combideal over de toonbank gaat: zonder tijdslot aanschuiven maakt wachttijden immers lastiger in te schatten. Wanneer veel bezoekers voor de deal kiezen is er dus een risico op oplopende wachttijden. Zeker omdat die versnelde toegang bij Toverland immers nog relatief goedkoop is: je betaalt nog steeds minder dan je voor alle onderdelen apart zou betalen. Walibi Belgium verkoopt een dergelijke pas aan vergelijkbare prijs, maar daar krijg je er slechts versnelde toegang tot drie spookhuizen voor terug en dat zónder dat er een buffet bijkomt. Voor wie sowieso van plan was alle spookhuizen af te vinken en niet graag aan tijdsloten gebonden is, is opleggen voor de 'Fear Pass'  zeker te overwegen.

Zoals Vroeger

De laatste succesvolle halloweenperiode dateert inmiddels van 2019. Walkthrough-experience The Witches Forest, spookhuizen Fear the Woods, The Dollhouse bewezen reeds hun waarde in die succesvolle pre-corona-editie en zijn ook dit jaar van de partij. Ook de doorgaans sterk thematische uitgewerkte scare zones Shadows of the Sea, DesTroy en Fiesta de Los Muertos blijken een vaste waarde. Net zoals vorig jaar is de circuszone dit jaar extra uitgebreid; clowns, artiesten en circusgriezels vormen hier niet de enige hindernissen, want er wordt ook een traditionele cake-walk attractie aan de zone toegevoegd. IJsheks Morgana grijpt weer de macht over themagebied Avalon. In ‘Morgana’s Frozen Knights’ gaan bezoekers de strijd aan met haar ijsridders. Het aantal extra maatregelen rond Corona wordt herleidt tot een minimum. Enkel voor bedieningsrestaurant The Flaming Feather en dinerbuffet Trick or Eat is het nodig om een coronatoegangsbewijs te tonen. Alle andere locaties zijn afhaalhoreca, hiervoor is geen coronatoegangsbewijs nodig. Mondmaskerplicht en afstandsregels zijn tijdens het evenement niet van toepassing.

Praktische informatie

Halloween Days vinden plaats van 10:00 - 18:00 uur op 9 en 10 oktober, 16 t/m 31 oktober, 6 en 7 november. De Halloween Nights vinden plaats van 19:00-23:00 op 9 okt., 16 okt., 21 t/m 24 okt., 26 t/m 31 okt. en 6 nov. Maison de la Magie, Fear the Woods en The Dollhouse openen al om 17:00 uur; de rest van het Halloween Nights programma begint om 19:00 uur. Reserveer voor deze Haunted Experiences een tijdslot tussen 17:00 en 19:00 uur, zodat je 's avonds de overige Haunted Experiences en scare zones kunt beleven. Het park adviseert om voor meerdere Haunted experiences de tijdsloten minimaal 45 minuten uit elkaar te houden. Voor angsthazen is er de Halloween Toverstaf: zodra het licht van deze staf ontstoken wordt, druipen de griezels vanzelf af. U legt wel een kleine vijf euro op voor deze griezelverdrijver.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Toverland