Auteur: Indy Verhoeven - Gepubliceerd: 23 Sep 21, 14:53

De Efteling kreeg afgelopen jaar meer bezoekers over de vloer dan eender ander pretpark in Europa. Dat blijkt uit het Global Attractions Attendance Report dat vandaag gepubliceerd is door de Themed Entertainment Association (TEA). De Efteling laat hiermee belangrijke concurrenten zoals Disneyland en Europa-Park achter.

Elk jaar publiceert de Themed Entertainment Association (TEA) - een internationale non-profit organisatie, vergelijkbaar met IAAPA, maar dan uitgebreider en dus niet enkel voor pretparken - het Global Attractions Attendance Report, een lijst met de meest bezochte pretparken, waterparken en musea wereldwijd. Vandaag werd het rapport met de cijfers van 2020 gepubliceerd, en het eerste dat ons opvalt is dat de bezoekersaantallen van elk park flink gedaald zijn ten opzichte van 2019. Niet onlogisch, aangezien de parken door het coronavirus een lange tijd gesloten bleven.

Efteling op 1 in Europa

Met 2,9 miljoen bezoekers staat de Efteling op plaats 1 in de lijst van meest bezochte Europese parken. In 2019 stond het Kaatsheuvelse park met 5,3 miljoen bezoekers nog op de derde plaats, wat resulteert in een daling van 45 procent. Met deze daling van 'slechts' 45 % doet de Efteling het duidelijk beter dan de concurrentie: zo daalde de bezoekersaantallen van de Disneyparken met 73 % en in Europa-Park daalden deze met 57 %. Op het gebied van laagste relatieve daling moet de Efteling enkel Heide Park laten voorgaan, dat zijn bezoekersaantal met 44 % zag verminderen t.o.v. 2019. Een mogelijke verklaring waarom de Efteling het het afgelopen jaar nog relatief goed gedaan heeft, is dat de parken in Nederland als een van de eerste in Europa terug mochten openen en ook als een van de laatste moeten sluiten. Ook heeft de Efteling in 2020 een nieuwe attractie geopend: namelijk Max & Moritz.

Andere Europese parken

Het park dat met de zilveren medaille gaat lopen is het Disneyland Park, dat in 2020 2,6 miljoen bezoekers mocht ontvangen. In 2019 was het Disneyland Park nog het meest bezochte Europese park. Op de derde plaats vinden we dan Europa-Park terug (dat in 2019 op plaats 2 stond). Het park in Rust kreeg in 2020 2,5 miljoen bezoekers over de vloer. De grootste verliezer uit de top 20 van 2019 is het Zweedse Liseberg, dat van de Zweedse overheden heel 2020 gesloten moest blijven en daardoor geen enkele bezoeker mocht verwelkomen.

Alle parken uit de Europese top 20 mochten in 2019 samen 64,5 miljoen mensen ontvangen, terwijl in vorig jaar slechts 22,2 miljoen mensen een park uit de top 20 bezochten, wat overeenkomt met een daling van 67 %.

Top 25 wereldwijd

Als we dan naar de top 25 kijken van meest bezochte pretparken wereldwijd, dan zien we dat Magic Kingdom (Walt Disney World, Florida, Verinigde Staten) op plaats 1 staat. Het park mocht afgelopen jaar 'slechts' 6,9 miljoen bezoekers ontvangen, terwijl het in 2019 bijna 21 miljoen bezoekers over de vloer kreeg. In 2019 stond de Efteling op plaats 22 in de lijst, in 2020 is het park naar de 14e plaats gestegen op de wereldranglijst. De top 25 van meest bezochte parken wereldwijd zag hun totaal bezoekersaantal in 2020 dalen met 67 % naar 83,1 miljoen bezoekers (253,7 miljoen in 2019).

Wie wil kan het volledige Global Attractions Attendance Report hier terugvinden.

Tekst: © Indy Verhoeven - Pretparken.be // Foto's: © Efteling & © TEA