Auteur: Bert Van Staeyen - Gepubliceerd: 8 Aug 21, 18:02

Zo'n anderhalfjaar na de opening van Rulantica, het langverwachte waterpark van Europa-Park, is de eerste grote uitbreiding al een feit. In de nieuwe buitengedeeltes Svalgurok en Snorri Strand vind je meerdere glijbanen en waterspeeltuinen. Het al stevige VR-aanbod in Rust werd bovendien nog verder uitgebreid door een unieke snorkelervaring met virtual reality-brillen.

Na een jarenlange planning en bouw opende in november 2019 het waterpark Rulantica als 'second gate' bij het Duitse Europa-Park. Het overwegend overdekte waterpark kon toen al uitpakken met 17 glijbanen van uiteenlopende formaten, een knap gethematiseerde lazy river, een golfslagbad en een wildwaterbaan. Het buitengedeelte van het park was oorspronkelijk beperkt tot het ontspanningsbad Frigg Tempel, waarin ook één van de twee in het water gelegen bars van Rulantica te vinden is. Deze zomer kwamen er in één klap twee nieuwe themazones bij. We zetten de nieuwigheden even op een rijtje.

Svalgurok

Het nieuwe gebied Svalgurok werd onmiddellijk achter de vredige Frigg Tempel gebouwd, maar hier gaat het een stuk wilder aan toe. De zone bestaat uit een ondiep bad waarin een grote speelstructuur is opgetrokken, met verschillende waterelementen waaronder de onvermijdelijke kantelende emmer. Het geheel is vormgegeven met elementen die naar de mythische slang Svalgur verwijzen, die een belangrijke rol speelt in de Rulantica-saga die door het park werd ontwikkeld. Uniek is ook dat de kop van Svalgur zelf beweegt en water spuit en er dus een soort van animatronic in het complex verwerkt zit. Vanuit de structuur vertrekken ook maar liefst tien nieuwe glijbanen. Het geheel werd geleverd door de Canadese glijbanenfabrikant ProSlide, die ook voor de eerste fase van Rulantica al een groot deel van de glijbanen voor zijn rekening nam.  

De meeste van de nieuwe glijbanen zijn gericht op een jonger publiek, maar de opvallendste aanwinst, Stormrok, is pas toegankelijk vanaf 12 jaar. Na een kort stukje snelle buisglijbaan kom je terecht in een grote trechter, waar je helaas meteen wordt afgeremd door het water en op eigen kracht de glijbuis moet bereiken die je weer naar buiten voert. Een beetje een overbodige slide, zeker omdat in het binnengedeelte al de trechterglijbaan Stormvind te vinden is, waar je wel op een normale manier kunt rondtollen in de trechter voordat je de uitgang bereikt.

Mogelijk de beste nieuwe glijbaan is Slalomrok, een bijna 50 meter lange speedslide die begint als een gesloten buis en eindigt in een open glijgoot met een verrassende richtingswissel. Ook Spiralrok, waarin je – zoals de naam het al zegt – in een krappe spiraal naar beneden glijdt, is verrassend intens. Falrok begint als een gesloten baan, maar eindigt in een open bocht van 360 graden gevolgd door een richtingswissel. Al deze glijbanen zijn zowel aan de binnen- als aan de buitenkant opvallend gedecoreerd met thema-elementen.

De dubbele glijbaan Vågorrok is erg eenvoudig, maar is dankzij zijn race-effect niet minder leuk. De twee parallelle banen gaan golvend naar beneden. Het is al de derde set raceglijbanen van Rulantica, na de veel langere bandenglijbanen Hugin en Munin en de kanonbal-glijbanen Isbrekker in het binnenbad. 

De vorige glijbanen kunnen vanaf 8 jaar gebruikt worden; de laatste set glijbanen is al vanaf 4 jaar toegankelijk. Het gaat om Istapprok en Isrok, eenvoudige buisglijbanen waarin je een kleine helix naar respectievelijk links en rechts volgt, en Vragrok en Skiprok, de kleinste glijbanen, die uit een enkel bochtje bestaan.

Snorri Strand

De tweede nieuwe themazone is genoemd naar de schattige zesarmige inktvis Snorri, die als parkmascotte van Rulantica ook in Europa-Park zijn eigen attractie heeft. Deze zone voor jonge kinderen is veel eenvoudiger van opzet. Snorri Strand is een speelplaats met zachte ondergrond waarin allerlei fonteinen en kleurrijke waterelementen staan opgesteld. Centraal staat een uitbeelding van Snorri op een zandkasteel, met een vaandel dat de jonge bezoekers aanspoort om zich zeker te amuseren.

Snorri Snorkling VR

De meest opvallende nieuwigheid waarmee Rulantica dit jaar uitpakt is een snorkelervaring in virtual reality. Na VR-brillen te voorzien op attracties als Alpenexpress Enzian en Eurosat, is dit de eerste volledig nieuwe attractie die VR Coaster, een spin-offbedrijfje van Mack Rides en Europa-Park, mocht installeren. Gewapend met een snorkel (tijdens de coronapandemie gaat het om een wegwerpsnorkel die je mee naar huis mag nemen) en een VR-duikbril, duik je onder in een nieuw bassin net buiten het oorspronkelijke bad.

In de film die je te zien krijgt neemt Snorri je mee in de onderwaterwereld van Rulantica met al zijn magische schepsels. Je houdt je vast aan handvaten en door middel van waterstralen, luchtbellen en onderwater-audio wordt je onderwateravontuur zo goed mogelijk nagebootst. Om deze bijzondere ervaring te beleven, moet je op voorhand reserveren.

 Tekst: © Bert Van Staeyen – Pretparken.be // Foto's: © Rulantica