Auteur: André Bormans - Gepubliceerd: 25 Jul 21, 19:59

Al eerder werd gemeld dat Walibi Belgium gesloten zou blijven vanwege de overstromingen die grote gebieden van België, Duitsland en Nederland trof. Nu het water grotendeels is weg getrokken blijkt wat de schade is en deze is helaas niet mals. Ook Plopsa Coo en het Nederlandse pretpark de Valkenier bleven na het noodweer gesloten.

Walibi Belgium bij Waver liep aanzienlijke schade op door de overstromingen die volgden op de zware regenval. Eerdere foto's doen de ernst van de zaak wellicht geen eer aan. Op sommige plaatsen in het park steeg het waterpeil tot wel anderhalve meter. Dit betekent dat vrijwel alle elektrische systemen onder water hebben gestaan en gereviseerd moeten worden. Het park heeft zo al 14 kapotte motoren in een schuur staan, waarvan het steeds anderhalf tot twee weken duurt om ze te reviseren. De keukens van de horeca die onder gelopen zijn leveren eveneens een hoop defecte apparatuur op, daarnaast moet ook de inkoop van waren opnieuw gebeuren. 

De visuele impact van de overstroming bleef gelukkig beperkt: het water veroorzaakte geen onherstelbare schade aan decoraties, maar door de nodige herstellingen zijn voorlopig slechts enkele van de topattracties operationeel, wat een opening uitsluit. De druk om snel te heropenen is niet min: Walibi moet een investering van 20 miljoen euro laten renderen en het park loopt (met covid-restricties) dagelijks 8000 bezoekers mis. Een zeventigtal medewerkers houdt zich in afwachting van de heropening bezig met het schoonmaken van het park. Walibi voelt zich ook gesteund door collegaparken en bezoekers die massaal hun steun betuigen.

Plopsa Coo

Plopsa Coo brengt het er beter vanaf. Ondanks dat de watervallen er vorige week nog uit zagen als de nood uitlaatklep van een grote dam, kon het park afgelopen weekend al terug open. Veel attracties liggen hoger op een heuvel en dat scheelt enorm.

Valkenier

Minder goed brengt de Valkenier het er vanaf. Ondanks dat het water ook daar inmiddels is weg gezakt, is er een noodverordening van kracht in het gebied rondom het park. Er zijn namelijk veel gevaarlijke en giftige stoffen achter gebleven door het overstromen van de rivier. Het betreft een mengsel van onder andere rioolwater, Frituurvet en chemische middelen. Uiteraard is het niet gewenst dat kinderen met jonge kinderen hier mee in aanraking komen. Het bestuur van het park heeft daarom ervoor gekozen om voor het eerst sinds 1932 niet meer open te gaan deze zomer. Het park slaakte eerder dit jaar nog en noodkreet en overwoog binnen enkele jaren permanent te sluiten omdat het onmogelijk is om op deze locatie verder te groeien. Nu zijn er vier stroomkasten en vele trafo's en motoren kapot hetgeen maanden gaat duren om te vervangen. Het is daarmee onbekend of heropening nog financieel haalbaar is. Desalniettemin geven de eigenaars aan te blijven vechten voor een heropening volgend jaar.

Tekst: © André Bormans - Pretparken.be // Foto's: © Walibi Belgium, Steve Van Den Kerkhof, Valkenier // Bron: TV Com, rtbf