Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 7 Jul 21, 11:48

Er zijn nieuwe details bekend over de grote nieuwe coaster die Europa-Park op termijn wil openen. De locatie lijkt vast te liggen en ook voor het type achtbaan lijkt de keuze gemaakt te zijn. De nieuwe informatie lijkt ook compatibel met eerdere geruchten over een nieuw Kroatisch themagebied.

Het is een publiek geheim dat Europa-Park op termijn een grote nieuwe coaster ambieert die zich kan meten met Blue Fire, Silver Star en Wodan. Het bleef lange tijd onduidelijk waar en wanneer we die nieuwigheid mochten verwachten. Initieel sprak men van 2020, maar een grote brand en een nog grotere gezondheidscrisis gooiden die plannen naar alle waarschijnlijkheid danig overhoop. De coaster die volgens speculatie van de familie Mack zélf tegen 2023 moet openen. De uitbreiding is voorzien in het gebied dat tussen de Europa-Park-Straße en de themazones Griekenland en Rusland geklemd zit. Dat concludeerde de Duitse krant 'Lahrer Zeitung' uit de net afgeronde wijzigingen in het bestemmingsplan die op de gemeenteraad besproken werden.

Ook het type coaster werd daarbij genoemd. Het zou gaan om een doorontwikkelde versie van hun 'Big Dipper': een achtbaantype dat met verhoogde zitjes en korte treinen veel flexibiliteit in het baanontwerp toelaat. Het type verscheen eerder in Walibi Holland met Lost Gravity en ook Freizeitpark Plohn bestelde een dergelijke achtbaan met 'Dynamite'. In Europa-Park zou de installatie niet hoger worden dan Blue Fire en wordt een maximumsnelheid van 80 km/u genoemd. Qua capaciteit moeten de nieuwe baan wel die van Silver Star evenaren, wat neerkomt op een doorstroom van een kleine tweeduizend bezoekers per uur. Gezien de relatief bescheiden capaciteit van bestaande modellen lijkt een uitvoering in tweevoud nodig om dergelijke cijfers te realiseren. Deze informatie komt eigenlijk in de marge van een grootschalige herorganisatie van het backstage-infrastructuur, waarvoor de wijziging in het bestemmingsplan nodig was. Daarbij is het zaak om de ruimte efficiënter te benutten en toegangswegen voor brandweer en dienstvoertuigen beter te laten aansluiten op het lokale wegennetwerk. Voor de nieuwe coaster zijn die aanpassingen echter nog maar een eerste stap:er zullen er nog veel meer doorlopen moeten worden vooraleer het project ook tot een uitvoerbaar bouwproject kan doorontwikkelen.

Kroatië

Een mogelijk thema voor de nieuwe achtbaan kwam men op internationale pretparkfora al een poos gelee op het spoor. Pretparkfans met de betere sherlock-holmes-attitude visten enkele geregistreerde beeldmerken op voor 'Transferrator ohm' en 'Apparatus Ohm'. Dat wordt vooral interessant wanneer je er de Adventure Club aan koppelt die Europa-Park sinds de opening van Voletarium in haar park aan het uitrollen is en verschillende attracties via verhalen met elkaar moet verbinden. Europa-Park startte ook een boekenreeks met die verhalen en vermeldde specifiek dat ze op oude én nieuwe attracties zouden gebaseerd zijn. Het toeval wil dat het derde deel van deze reeks aangekondigd staat voor dit najaar. De Adventure Club trekt daar naar de hoofdstad van Kroatië en verzeilt er in de onderwereld waar ze een aparaat, NicolaTesla én een monster aantreffen. Gezien die eerste heel wat af experimenteerde met stroom, vinden we het niet te ver gezocht om de geregistreerde merken er aan te koppelen. Het zouden in dat geval de twee namen kunnen zijn van een setje dueling coasters. Met de toevoeging van Kroatië als land wordt dan alvast één van de twee nieuwe landen toegevoegd waar Michael Mack eerder op zinnespeelde.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto: © Freizeitpark Plohn, © Europa-park // Bron: Coasterforce, Lahrer Zeitung