Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 23 Jun 21, 17:39

Fårup Sommerland, een pretpark in het noorden van Denemarken, presenteert vandaag plannen voor een nieuwe achtbaan. Het wordt de hoogste en snelste achtbaan van Denemarken.

De achtbaan, welke de naam Fønix zal krijgen, wordt een zogenaamde Next-Generation Coaster van de Nederlandse attractiebouwer Vekoma. In het Poolse Legendia opende in 2017 een gelijkaardig type achtbaan.

95 km per uur

De statistieken zijn vrij indrukwekkend voor een achtbaan die in Denemarken terecht zal komen. Hoewel in het land de laatste 10 jaar de éne achtbaan na de andere achtbaan opende, blinken deze doorgaans niet uit in imposante cijfers. Fønix zal 40 meter hoog worden, een maximale snelheid bereiken van 95 km/h en wordt 905 meter lang. De achtbaan begint met een first drop van liefst 80°, gevolgd door een Stall Loop. In dit element zal je gewichtloosheid ervaren terwijl je ondersteboven hangt. In totaal zal je 9,2 seconden gewichtloos zijn tijdens de 14 airtimemomenten tijdens de rit. Dat is slechts één keer minder dan tijdens een rit op Kondaa, de nieuwe achtbaan van Walibi Belgium, welke het wereldrecord in handen heeft.

Achtste coaster

Voor Fårup Sommerland wordt het de achtste achtbaan van het park. In 2020 opende het park nog de achtbaan Saven, een Family Boomerang coaster, eveneens van bouwer Vekoma. De bedoeling is dat Fønix zal openen in het voorjaar van 2022. De concept arts zien er alvast indrukwekkend uit en de groene omgeving waarin het park zich bevindt, zal alleen maar bijdragen aan het spectaculaire totaalplaatje van de nieuwe achtbaan.

Tekst: © Bjorn Venken – Pretparken.be // Foto's: © Fårup Sommerland