Hansa park voegt volgend jaar twee nieuwe attracties toe. Het park pakt in 2020 uit met iets minder spectaculaire, kleinere varianten van een vrije valtoren en een boomstamattractie. Er wordt ook naarstig verder gewerkt aan Hanse in Europa.
Volgend seizoen opent het Duitse Hansa Park een nieuwe themawereld onder de naam ‘Awildas Welt’. De zone situeert zich tussen de in 2016 geöpende rollercoaster Schwur des Kärnan en een spinning raft uit 2000 waarvan de naam recent wijzigde naar het vlot bekkende ‘Störtebekers Kaperfahrt’. Er komt een miniversie van een boomstamattractie met de naam ‘Awildas Abenteuerfahrt’ en een miniversie van een droptower die ‘Awildas Ausguck’ zal heten. Beide attracties zijn geschikt voor kleine kinderen en zijn variaties op reeds bestaande attracties in het park. In de categorie kleinschalige bootvaartjes had Hansa park al Sturmfahrt der Drachenboote en Indian River. Wat betreft valtorens pakte het park dit jaar nog uit met Highlander en zat Odins Luftreise al sinds 2001 in het attractieaanbod.
Wie is Awilda
Hansa park past de nieuwigheden thematisch in bij het grotere gebied van die Reiche des Nordens: ook Awilda is een figuur uit verhalen van het Hoge Noorden. Volgens de legende was Awilda de dochter van de jaloerse, gotische koning Synardus in Zweden. Als afschrikmiddel voor vrijers liet hij de kamer van zijn dochter bewaken door twee slangen. Alleen kroonprins Alf van Denemarken wist binnen te komen. Awilda’s moeder was echter niet gediend van de op handen zijnde bruiloft en liet haar dochter samen met enkele vrieden vermomd als zeeman het koninklijk hof verlaten. De koningsdochter vond haar draai in het zeemansleven en verwierf de leiding van een piratenvloot van de Baltische Zee. Hun succes en rijkdom vestigden de aandacht van de Deense koning op de piraten van het noorden. Hij stuurde zijn zoon Alf om de piraten te vernietigen. In het gevecht verloor Awilda haar helm, zodat de twee elkaar herkenden. Onder de indruk van de moed van de zoon van de koning stemde Awilda uiteindelijk in met een bruiloft.
Die Glocke
Voor de nieuwigheden moet Die Glocke van fabrikant Funtime wijken. Dat attractietype is vergelijkbaar met Sledgehammer uit Bobbejaanland, met het verschil dat er slechts 6 plaatsen zijn en de zwaaiarm een klepel van een gigantische klok voorstelt. Doordat de attractie kleiner is, voelt de zwaaibeweging wel iets intenser aan. Verder is de combinatie van de enorme plaats die het ding in beslag neemt samen met de belabberde capaciteit gewoon een voorbeeld van slecht design. Aan de verdwijning van deze klepper heeft de pretparkwereld dan ook weinig verloren. De technische problemen die de attractie de laatste jaren teisterden hebben er wellicht mee voor gezorgd dat de attractie na slechts twaalf jaar dienst al weer uit het park moest verdwijnen.
Hanse in Europa
Het park knutselt ook rustig voort aan zijn Hanse in Europa-concept. Het Duitse park heeft een fascinatie voor middeleeuwse Hanzesteden, een handelsverbond waarin de nabijgelegen stad Lübeck een hoofdrol speelde. Het park werkt al een hele tijd aan een zeer gedetailleerde inkomzone met esthetiek die gebaseerd is op de traditionele architectuur uit die verschillende steden. Reeds in 2008 werd het eerste deel opgeleverd met daarin een replica van de Holzetor uit Lübeck (een traditionele stadspoort) aan de parkingang. Tegen 2020 gaan de werken van start voor het achtste gedeelte, waarbij replica's van gevels uit steden als Krakau, Stockholm, Helsinki, Riga en Venedig op de planning staan. Deze fase zal afgewerkt worden in de loop van 2021.
Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be, © Hansapark // Bron: Hansa Park