Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 25 Jul 18, 21:20

De kogel is officieel door de kerk: Europa-Park bouwt darkride Piraten in Batavia en het Scandinavische gebied nagenoeg één-op-één na, nadat een grote brand in mei het volledige gebied in de as legde. Ook opnamestudio Calren die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van Piraten in Batavia laat weten dat een wederopbouw van de attractie perfect mogelijk is.

Fans van de "Pirates in Batavia" kunnen opgelucht ademhalen: de darkride-attractie in Europa-Park, eind mei volledig verwoest door een grote brand, zal heropgebouwd worden en het thema en ontwerp zal hetzelfde zijn als het origineel. "Natuurlijk zal de nieuwe technologie de standaard van vandaag zijn. De figuren zullen meer verfijnd worden, maar wie Batavia voor de brand kende, zal deze zeker en vast herkennen in de nieuwe versie," vertelt Armin Hänßel van Mack Solution.

Snelle beslissing

De beslissing voor een één-op-één wederopbouw van de attractie en het themagebied Nederland en Scandinavië was al gemaakt op zondagavond, één dag na de verwoestende brand op zaterdag 26 mei die tientallen miljoenen euro's schade berokkende. "De familie Mack heeft meteen gehoor gegeven aan de vele emotionele oproepen van Europa-Park fans voor een terugkomst van Batavia. Maar ook de familie zelf is natuurlijk emotioneel verbonden met de attractie en heeft er veel herinneringen aan," vertelt Hänßel.

Nochtans waren er even geruchten dat Michael en Thomas Mack - die tegenwoordig de dagelijkse leiding op zich nemen - liever een eigentijdse attractie met een nieuw concept zagen komen terwijl Roland Mack het liefst zou zien dat Piraten in Batavia helemaal in ere hersteld wordt. Het is dus klaarblijkelijk het laatste plan waarvoor men gekozen heeft.

Heropbouw in 2019 en 2020

"Er zijn zoveel herinneringen en anekdotes over deze attractie dat het een enorme en tegelijkertijd opwindende taak zal zijn voor de technici en ontwerpers om de attractie - en het themagebied - opnieuw leven in te blazen en in volle glorie te herstellen,", legt Armin Hänßel uit. Het tijdschema lijkt ambitieus. Tegen het winterseizoen van 2020 zal het gehele Nederlandse gebied met de gebouwen en natuurlijk darkride Piraten in Batavia volledig terug opgebouwd zijn. Een jaar ervoor, in 2019, zou het Scandinavische themagebied, dat bij de brand tot aan de grond was afgebrand, weer open zijn voor het publiek.

Huidige situatie afgebrande site

Ondertussen is het ongeveer 12.000m² grote gebied waarop de brand op 26 mei woedde nog steeds een puinveld. Een reuze graafmachine verbrijzeld alle beton, zodat staal en ijzer ervan gescheiden wordt. "De hele sloop staat onder leiding van de verzekeringsmaatschappijen, waarvan de planning veronderstelt dat de ontmanteling voltooid zal zijn in de eerste week van augustus", zegt Hänßel.

Lees verder onder deze video.

Alleen de betonnen buitenmuren van Piraten in Batavia en het Scandinavische themagebied zullen langer blijven staan dan de ontruimingswerkzaamheden. Ze moeten om technische redenen worden bewaard, "anders zouden we op dit moment de attractie Fjord Rafting niet kunnen openen", legt Armin Hänßel uit. De betonnen delen zijn na het vuur getest op hun stabiliteit en waar nodig verstevigd. Delen van het betonnen kanaal van de Fjord Rafting werden ook hermaakt, waardoor de baan slechts twee weken na de brand weer open was voor het publiek.

Heropbouw is perfect mogelijk

In de regiekamer van opnamestudio Calren in March kan Piraten in Batavia na een simpele dubbelklik weer herrijzen. Of toch wat de geluiden betreft. “Advent, advent unser ganzes Haus brennt. Hilfe!” klinkt het uit de boxen. Het is een zin van die een vrouw roept in een van de scènes vanuit haar brandende woning. Zaakvoerder Achim Schnitzer heeft de audiobestanden van alle zinnen die de figuren talloze keren hebben uitgesproken in zijn archief zitten. Oorspronkelijk was het één versie voor het hele seizoen, nadien kwamen er ook varianten voor de winteropening of voor halloween.

Kleurrijk geschilderde schetsen met piraten

Calren werkt sinds zijn oprichting in de jaren '80 nauw samen met Europa-Park. Het idee om Batavia toe te voegen aan een Nederlands themagebied komt van Europa-park, maar de studio werd ingeschakeld om de soundtrack te verzorgen. Ze beschikken nog steeds over drie grote archiefdozen met schetsen, eerste ontwerpen, ideeën en de uiteindelijke plannen.

“Ulrich Damrau (de inmiddels overleden ontwerper van Europa-park, n.v.d.r.) heeft de eerste ontwerpen en tekeningen gemaakt," vertelt de 61-jarige zaakvoerder terwijl hij enkele schetsen met piraten uit een van de archiefdozen vist. “Aan de hand van die tekeningen en een gedetailleerde lijst waarin alle figuren heel precies beschreven worden, heb ik met mijn collega Lars Fasbender overlegd hoe we een heropbouw zouden aanpakken."

Lees verder onder deze video.

Op het grondplan toont de studiodirecteur de verschillende scènes van de attractie: het piratenschip, de hollandse burcht, een jaarmarktscène, een brandende stad en een paradijselijke jungle. "Al die delen moesten een eigen sfeer krijgen, maar we hebben eerst een basismelodie uitgedacht. Die was geïnspireerd op oosterse en indonesische muziek, die bestaat vaak slechts uit vijf verschillende tonen. Voor een dreigende sfeer zoals bij het piratenschip hebben we dan laagklinkende instrumenten toegevoegd met een zekere dofheid. De jungle was daarentegen licht van sfeer met allemaal vogelgeluiden. Het is dus niet alleen de muziek, maar echt een geheel van verschillende geluiden: dierengeluiden, krakende balken, … Uiteraard had ook elk personage dat zijn mond kon bewegen een zin om te zeggen," vertelt Schnitzer nog.

MP3-speler

"De eerste animatronics werden nog bestuurd door verschillende frequenties via een bandmachine en werkten met behulp van verschillende persluchtcilinders." Dat bleek uiteindelijk niet erg praktisch te zijn, na drie maanden waren die al omzeep en moesten ze vervangen worden. "In 1989 ontwikkelden we digitale afspeelapparatuur met twee elektronische apparaten. Tot het einde functioneerden de figuren via een digitale speler die een MP3 afspeelde. Parallel liep een zogenaamd midifile, een datastructuur die ervoor zorgde dat de bewegingen van de monden van de personages overeenkwamen met de geluiden.

Veranderingen door de jaren heen

De eerste achttien jaar spraken de inwoners van Batavia in lussen. Ze zeiden hun zin en na een korte pauze, werd deze herhaald. "De ruimtes van de attractie waren akoestisch niet gescheiden waardoor het gebabbel van de animatronics een grote kakafonie werd," zegt Schnitzer. Bij een grote renovatie in 2005 werden sensoren toegevoegd waardoor de personages synchroon begonnen te spreken met de voorbijvarende sloepen. Bovendien kregen de personages vanaf toen verschillende zinnen toebedeeld.

"Als je een scene in 1987 had gefotografeerd en daarna weer een in 2017, zou het verschil duidelijk te zien zijn", vertelt Schnitzer. Een van de meest opvallende veranderingen was de overgang van plastic gezichten naar siliconen gezichten bij de animatronics. "In de afgelopen jaren werden bijna alle gezichten geruild."

Bovendien begon Calren dingen te visualiseren en kwamen er kleine videoscenes naar Batavia. Zo werd in 2011 piraat Keith geïntroduceerd. "We noemden hem zo omdat hij de uitstraling had van de Pirates of the Caribbean-figuur gespeeld door Keith Richards." Het skelet onder het siliconen masker van dit figuur werd gemaakt door een 3D-printer. Vandaag bevindt dit 3D-model zich nog steeds in de computer en de productie van een nieuw hoofd zou slechts twee uur duren. 

Door zijn aantekeningen heeft Schnitzer alle gedetailleerde gegevens van de soundtrack, de personages en verschillende special effects. "Technisch gezien zou het in theorie perfect mogelijk zijn om alle componenten van de attractie terug samen te brengen en te herstellen," sluit Schnitzer af.

Vertaling: © Jonas Claes en Yelle Kleykens - Pretparken.be // Foto's: © Europa-Park, Europa-Park Fans, Calren // Bron: Badische Zeitung