Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 3 Okt 16, 17:59
Share

Oktober is begonnen en dat wil zeggen dat ook Halloween weer voor de deur staat. In deze artikelreeks kom je te weten hoe de Belgische parken Halloween vieren in 2016. Dagelijks posten we een artikel dat je een overzicht geeft van welke spookhuizen, shows, scare zones en andere extra's een bepaald park voorziet tijdens de halloweenperiode. Ook een korte geschiedenis van het halloweengebeuren in het betreffende park mag niet ontbreken.
Vandaag in deze reeks: Bobbejaanland!

Een korte geschiedenis

Bobbejaanland is dit jaar aan zijn tiende editie van het grote griezelfeest toe. Het was pas in 2006 dat het laatste grote Belgische park mee op de kar sprong. Toen was de opzet een kindvriendelijke schattige versie van Halloween met onder meer personages uit de VTM-reeks ‘Booh!’.  Een concept dat ook de twee volgende edities herhaald werd.

Vanaf 2009 schakelde het park over naar ‘Halloween Holidays’, waarin 7 bekende griezelfiguren de Westernzone onveilig maken. Heksen, mummies, zombies, weerwolven, vampiers, Frankenstein en graaf Dracula waren allemaal van de partij. Het geheel was nog steeds erg familiaal, maar de griezelfiguren werden minder knuffelbaar dan voordien.

Pas vanaf de derde editie van de ‘Halloween Holidays’ (2011) mikte het park ook duidelijk op een andere doelgroep: er komt een samenwerking met Jim-tv en een show die een ouder doelpubliek aanspreekt: Vampires 4D-illusion. Deze lijn wordt doorgetrokken tijdens de volgende editie waarin er voor het eerst een 16+ doolhof wordt toegevoegd en de Vampires-show een vervolg krijgt. Ook de commercials worden grimmiger. Een seizoen later kwamen er bovenop het aanbod van 2012, 2 nieuwe doolhoven: een nieuw 16+ doolhof ‘House of Phobia’ en een kindvriendelijke variant ‘Trick or Treat’. Ook in 2014 vernieuwde Bobbejaanland met een extra spookhuis: 'Mirror Mansion'. Dit spookachtige spiegeldoolhof vulde de leemte op tussen het kinderdoolhof en de extreme spookhuizen.

Sinds vorig jaar werd het halloweenthema sterker gelinkt aan het park zelf. Eerder dan een random set griezelfiguren op te trommelen, wordt er gekozen om twee bestaande themazones in het park een Halloween make-over te geven met binnen het concept passende griezels. In 'Wicked West' vind je cowboys, indianen en enkele Western-ladies die er vaak niet meer al te fris uitzien. In 'Haunted Woods' zijn de personages beestachtiger en meer natuurgebonden. Dat er ook nog enkele onplezierige clowns rondlopen is met het nabijgelegen Kinderland ook niet helemaal van de pot gerukt.

Het halloweengebeuren mikt nu ook resoluut op een ouder doelpubliek: op de nocturnes werden gezinnen met jonge kinderen bijvoorbeeld gewaarschuwd aan de ingang van de scarezones. Geen overbodige luxe, wanneer het westen en de wouden des avonds overspoeld worden met monsters. Het huidige concept getuigt van een meer volwassen halloween met visie en is érg veelbelovend als dit verder wordt uitgewerkt in de toekomst.

Halloween 2016 | Spookhuizen - 5 Bloedstollende Doolhoven

1. The Bug Escape - NIEUW -

In onze nieuwste doolhof zitten we met een insectenplaag! Kan jij ontsnappen aan deze kriebelende beestjes door de verschillende raadsels op te lossen? Kriebels gegarandeerd voor klein en groot!

Praktisch: Vanaf 12u, Nocturnes (29/10 & 31/10) vanaf 12u | Alle leeftijden

2. The Doll Factory

In The Doll Factory draait alles rond perfectie. Een nieuw stel benen? Geen probleem! Zo lang je er maar genoeg voor betaalt. Klein detail: ze moeten nog even van iemand anders zijn lijf gerukt worden. En oh ja, de onderkoelde topchirurg heeft het gemunt op die van jou!

Praktisch: Vanaf 12u, Nocturnes (29/10 & 31/10) vanaf 14u | Leeftijd: 16+

3. House of phobia

Virusalarm!!! In House of Phobia is een experiment op een menselijk brein compleet uit de hand gelopen. Het lab van de krankzinnige professor Bob is een monsterlijke doolhof geworden waarin je maar beter op je tellen let. Waag je aan een tour doorheen House of Phobia, maar weet dat je er misschien niet heelhuids uit komt.

Praktisch: Vanaf 12u, Nocturnes (29/10 & 31/10) vanaf 14u | Leeftijd: 16+

4. Bazaar Bizarre

Grappig, vrolijk en soms een beetje klungelig. Dat zijn de maniakale clowns in Bazaar Bizarre vooral NIET. Ze willen maar één ding… jou doen gillen als een klein meisje. En daarvoor zijn alle middelen goed. Licht uit, blacklight aan en krijsen maar.

Praktisch: Vanaf 12u, Nocturnes (29/10 & 31/10) vanaf 14u | Leeftijd: 12+

5. Nightmare Motel

Als nietsvermoedende toerist kom je terecht in het Nightmare Motel. Na het inchecken ontdek je dat je allesbehalve een rustige nacht tegemoet gaat. Je krijgt een sleutelbos mee maar raakt nergens meer buiten, alle deuren blijken gesloten te zijn. Past deze sleutel? Misschien eens een andere proberen! Ben jij stressbestendig genoeg om binnen de acht minuten aan de oude hotelbewoners te ontstnappen?

Praktisch: Vanaf 12u, Nocturnes (29/10 & 31/10) vanaf 14u | Leeftijd: 16+ | Inkom: €5

Halloween 2016 | 2 Sinistere Scare Zones

1. Haunted Woods en 2. Wicked West

Adventure Valley en Cowboy Stad zijn niet langer. Of toch tijdens Halloween, want dan luisteren ze naar de naam Haunted Woods en Wicked West. Rare wezens zwerven er door de straten en bedriegen je met de ene truc na de andere. Tijdens de Nocturnes is de waanzin compleet. Dan wemelt het er van de beestachtige freaks, kwaadaardige elfen en halfdode cowboys. Je kan er mee op de foto, maar euh, op eigen risico.

Praktisch: Vanaf 12u (tijdens nocturnes vanaf 14u + monsterinvasie vanaf 18u30)

Halloween 2016 | Shows

1. Fear Theater - Aaron Crow

Bij deze show draait alles rond angst en het overwinnen van angsten. Een adembenemende combinatie van magie, levensgevaarlijke stunts en duizelingwekkende illusies. Do not try this at home! De wereldbekende illusionist Aaron Crow won meerdere internationale prijzen en schopte het zelfs tot de halve finale van ‘Britain’s got talent’.

2. Pumpkin Party

Pssst, Miss Pumpkin wil dit jaar Halloween feestelijk inzetten met al onze jonge… en minder jonge bezoekers! Elke dag kan je haar samen met haar vrienden terugvinden op het centrale plein van Wicked West voor een knotsgekke halloweenparty!. Maar euh, niet doorvertellen, we willen zeker geen ongewenst bezoek aantrekken…

Halloween 2016 | Extra's

Op zaterdag 29 en maandag 31 oktober is er een nocturne gepland in Bobbejaanland. Op deze dagen is er om klokslag 18u30 een heuse monsterinvasie waarbij er extra vele gruwelijke monsters het park in trekken. Verder blijft het park een paar uur langer open, tot 22u, om af te sluiten met een fenomenaal vuurwerk.

Halloween 2016 | Praktisch (prijzen, openingsuren...)

Tickets

Om Halloween in Bobbejaanland te vieren, heb je gewoon een regulier dagticket nodig, dat je kan kopen vanaf €19,95 online of aan de kassa voor €33. De spookhuizen zijn niet extra betalend, behalve Nightmare Motel.

Openingsuren

Bobbejaanland wordt vanaf 15 oktober tot en met 6 november 2016 opnieuw ondergedompeld in een halloweensfeertje. Op volgende date is het park geopend:

15 t.e.m. 16 oktober, 22 t.e.m. 28 oktober, 30 oktober en 1 t.e.m. 6 november: geopend van 10u t.e.m. 17u.
29 en 31 oktober: geopend van 10u t.e.m. 22u (nocturne).

Meer info...

Als je nog meer wilt te weten komen, of voor de volledigheid, kan je terecht op de officiële website van Bobbejaanland.

Tekst: © Jonas Claes, Yelle Kleykens - Pretparken.be, Bobbejaanland // Foto's: © Bobbejaanland // Bron: Bobbejaanland, Pretparkbeest, Bobfans, Pretparken.be, Fotogalerijen.be