Auteur: Ignace Woinin - Gepubliceerd: 9 Dec 14, 19:49
Share

zeker niet te missen: 

    

- Balder (Wooden Coaster)
- Kanonen (Accelerator Coaster)
- Lisebergbanen (Steel Coaster)
- Helix (Mega Coaster)
- Flumeride (Log Flume)
- Kållerado (Rapid River)
- Uppswinget (Screaming Swing)
- Atmosfear (Free Fall Tower)
Spökhotellet Gasten (Walk Through)

De strategie voor een optimaal gevulde dag:

Liseberg is in veel opzichten verschillend met de parken van centraal-Europa. Zo is er, behalve één toegangsprijs, de mogelijkheid om te betalen per attractie of een all-in ticketje te kopen. Ook zijn er 2 hoofdingangen en blijft het park bijna elke openingsdag tot laat in de avond open. Dit betekent natuurlijk dat je meer tijd hebt dan in de meeste parken om alle must-do's gedaan te krijgen, maar toch is een meerdaags bezoek aangeraden. Niet alleen omdat je dat het park kan ontdekken op een kalm tempo, maar ook om de sfeer ten volle te kunnen opsnuiven en enkele van de verschillende toprestaurants te ontdekken

Zoals vermeld heeft Liseberg 2 ingangen. De noordelijke, aan de kant van de stad, ligt niet zo ver van de roltrappen die de heuvel opgaan waartegen en waarop het park gebouwd is. Het is geen slecht idee om meteen na opening hierheen te gaan, aangezien je snel 2 toppers tegenkomt aan het einde van deze roltrappen: de Mack megacoaster 'Helix' en de free Fall Tower 'Atmosfear' behoren tot de meest hevige attracties van het park en bijgevolg ook tot de populairste.

Op deze berg bevinden zich nog meer attracties, die je echter beter tot in de namiddag bewaard. Bij pseudotoppers als de screaming swing 'Uppswinget' en de kleine maar heftige torenattracties 'Höjdskräcken' en 'uppskjutet'.

Wanneer je de roltrappen terug naar beneden neemt en de 'main street' verder afwandelt, heb je bijna direct aan je linkerzijde een bond gekleurde kinderzone. Dit vrolijke themagebied bestaat voornamelijk uit kleine molentjes, maar allen met een origineel thema. Toppers zijn hier 'kaninresan', een boottocht in het thema van de parkmascotte, de monorail 'Kaninlandsbanan' en de 2 kinderachtbaantjes 'Stampbanen' en 'Rabalder'. Vooral deze tweede is zeer populair en kan een flinke wachtrij krijgen. Wil je deze doen, is het geen slecht idee er vroeg bij te zijn.

Als het kindergebied je niet aanspreekt en dit ook letterlijk en figuurlijk links laat liggen, is de eerste grote attractie die je tegenkomt na de roltrappen de oudste achtbaan van het park, de 'Lisebergbanen'. Deze terreinachtbaan is de grootste achtbaan die coasterlegende Anton Schwarzkopf ooit heeft gebouwd, en ook zijn persoonlijk favoriet. Ook voor de bezoekers van Lisberg is dit een must-do, maar haast je niet te snel naar deze achtbaan: op piekmomenten zal de wachtrij dankzij de ongelofelijke capaciteit niet hoger zijn dan een halfuur. Zelfs wanneer deze volledig volstaat wandel je er op een goed tempo door.

Ondertussen is het hele park al goed gevuld. Nu overlopen we de beste strategie als je vanuit de zuidelijke en meest gebruikte poort het park binnenkomt.

Net als bij de Noordelijke ingang, ga je best meteen richting de grootste achtbaan in de buurt. Voor deze ingang is dat echter de wooden coaster 'Balder', de achtbaan die na Helix doorgaans de langste rij heeft. Op hetzelfde plein vind je de laatste achtbaan van het park, de accelerator coaster 'Kanonen'. Deze heeft een lagere capaciteit dan de meeste attracties van het park en kan dus ook best vroeg aangedaan worden.

Beide waterattracties in Liseberg zijn zeer populair en zeker en vast must-do's. 'Flumeride' is één van de meest geliefde attracties in zijn soort en scoort zeker op hete dagen lange wachtrijen. Je kan deze vermijden door er vroeg bij te zijn. Ondanks dat de attractie vlak achter de zuidelijke ingang ligt, laten de meesten deze kletsnatte attractie links liggen tot later op de dag. De knappe rapid river 'Kållerado', die je naast Balder terugvind, opent wat later dan de meeste attracties.

Als je de wachttijden tot een absoluut minimum wil beperken en optimaal van de sfeer wil genieten, plan dan zeker een bezoek op een dag dat het park tot laat in de avond open is. Het meeste volk trekt weg in de avond, en je krijgt de kans Liseberg en zijn attracties in het donker te ontdekken. Als je het aandurft is de walktrough 'Spökhotellet Gasten' een must. Hiervoor moet je bijbetalen, maar is zeker de moeite waard.

Veel plezier in Liseberg!