Een achtbaan heeft naast een lifthill of een lancering en
bepaalde inversie-elementen ook remmen om op een veilige manier te
arriveren in een station. Er zijn verschillende systemen van
remmendie hieronder besproken worden.
- Banden
Zoals eerder vernoemd bij de liftsystemen kunnen banden zowel gebruikt worden als aandrijving als om het treintje af te remmen door middel van de vin onder het treintje die tussen de banden komt. Echter niet alle achtbanen met een lifthelling of lanceerstrook met banden worden ook met banden afgeremd.
Men gebruikt deze enkel bij kleine banen met een lage snelheid. In de andere gevallen maakt men gebruik van pneumatische of hydraulische remmen.
- Pneumatische en hydraulische remmen
Dit zijn de meest bekende en meest voorkomende remmen, bestaande uit twee blokken die door middel van pneumatische of hydraulische pompen tegen elkaar aan kunnen worden gedrukt. Het verschil tussen pneumatische en hydraulische remmen is dat de pneumatische gebruik maken van lucht, terwijl de hydraulische een vloeistof gebruiken, namelijk olie. Het treintje bevat een vin onderaan die tussen de twee blokken komt,
en op die manier wordt het treintje afgeremd.

|
- Magnetische remmen
Dit soort remmen bestaat uit grote magneten die langs beide kanten van de baan worden
geplaatst en zo de trein afremmen. Wanneer de trein tot stilstand is gekomen, klappen de grote magneten een beetje weg zodanig dat de trein kan verder rijden tot in het station. Dit is een veel duurder systeem dan de pneumatische en hydraulische remmen, maar het voordeel is dat het veel comfortabeler is voor de passagiers, aangezien je geen schok ervaart tijdens het afremmen.
In sommige gevallen is deze rem niet geautomatiseerd, zoals 7Picos
in Parque de Attraciones in Madrid, en worden de wagens manueel
via een handrem tot stilstand gebracht

|
- Speciaal systeem: Het remsysteem op een Vekoma Tilt-coaster
Toen Vekoma de Tilt-coaster ontwierp moest er rekening worden gehouden met het feit dat deze technologische vernieuwing een heleboel extra veiligheidsmaatregelen met zich mee zou moeten brengen. Daarom ontwierp men een ingenieus systeem dat ervoor zorgde dat de trein volledig tot stilstand komt op het tiltstuk alvorens dit naar voren begint te kantelen.
Voordat de trein op het tiltstuk komt, klapt vooraan op dit tiltstuk een pin naar omhoog. Het is nooit de bedoeling dat de trein deze pin raakt, maar deze dient als secundaire veiligheid voor het geval dat de andere remsystemen zouden falen. Als de pin omhoog is rijdt de trein het tilt-stuk op, waar hydraulische remmen de trein juist twee centimeter voor de pin laten stoppen. Daarna klapt er achteraan op het tiltstuk een haak naar boven die de trein vanachter vastgrijpt. Hierna volgt het tilten zelf, en wanneer het tiltstuk volledig verticaal staat gaat de veiligheidspin naar beneden en lossen de hydraulische remmen. Wanneer
deze stappen in het proces achter de rug zijn, laat ook de haak achteraan de trein los en valt men recht naar beneden.

|
- Brakeman
Het klinkt haast onwaarschijnlijk, maar er bestaan zelfs
achtbanen, waar een personeelslid, aan boord van de trein, via een
handremsysteem de snelheid van de trein regelt. Denk maar aan
diverse banen zoals in Dreamland, Gt.Yarmouth Pleasure Beach, Tivoli Gardens, Bakken,
Vidampark.
De foto's hieronder tonen de brakeman en de handrem van de Scenic
Railway in Dreamland.

|
En wat te denken van de Wildcat in Pleasureland Southport.
Deze Pinfari-coaster wordt geremd door een lopende horizontale ketting op het einde.
Naar verluid een zeer pijnlijke ervaring voor de knieën.
- Remzones
Op een achtbaan zijn vaak meer remmen aanwezig dan strikt nodig om de achtbaan te laten werken. Om veiligheidsredenen deelt men de achtbaan op in remzones. Een remzone is een plaats waar men de trein stil kan zetten. Dit kunnen stations, lifthellingen, lanceerstroken, en uiteraard remmen zijn. Om de veiligheid te garanderen stelt men als vaste regel dat er 1 trein minder op de baan mag staan dan dat er remzones zijn op de baan. Bijvoorbeeld: een achtbaan met één station, één lifthelling, en één remstrook heeft drie remzones; er mogen dus maximum twee treinen op die baan rijden. Vooral bij achtbanen met meerdere kleine karretjes, zoals wilde muizen komen veiligheidsremmen goed van pas. Het tweede karretje mag pas verder als het eerste karretje voorbij de veiligheidsremmen is.

|
Tekst: Joris Pieters
Foto's Copyright: Joris Pieters, Olof Sornmo (www.rchq.net), ThemeParkVision
|