EN
NL
FR
DE
  
 Lanceersystemen


Niet alle achtbanen maken gebruik van een lifthelling; er zijn er ook die meteen gelanceerd worden tot een bepaalde snelheid. Dit kan op meerdere manieren gebeuren.


- Banden

Net zoals men banden kan gebruiken voor een lifthelling kan men deze banden ook sneller laten draaien wat een lanceereffect geeft. Aangezien hier geen zeer hoge snelheden mee bereikt kunnen worden moet de lanceerstrook schuin omhoog lopen om de trein meer potentiële energie mee te geven aangezien de lancering zelf niet voldoende is om de trein het hele traject te laten afleggen. 
In feite is deze vorm van lancering niet meer dan een zeer snelle lifthelling. Dit systeem vinden we onder andere terug in Islands of Adventure bij 'the Incredible Hulk'.


 

 

- LIM

LIM staat voor lineaire inductiemotor. Het systeem is relatief eenvoudig, maar wordt toch nog maar enkele jaren toegepast op achtbanen omwille van de hoge kostprijs. Bij een achtbaan die werkt met een lineaire inductiemotor bevat het treintje permanente magneten. De lanceerstrook, dit is een recht stuk op de achtbaan waar de lancering plaats vindt, bevat elektrische magneten die in eerste instantie de trein aantrekken, en wanneer de trein deze magneten passeert, wordt de polarisatie van de elektromagneten veranderd zodat ze de trein wegduwen. Door dit systeem blijft de trein versnellen tot aan het einde van de lanceerstrook.


 
- LSM

LSM is de afkorting van lineaire synchrone motor. Dit systeem verschilt slechts weinig van de lineaire inductiemotor. Het onderscheid is dat bij de lineaire synchrone motor de elektromagneten niet rechtstreeks het treintje doen bewegen, maar wel een klein karretje onder het spoor dat een permanente magneet bevat. Door middel van een haak zit het treintje vast aan het karretje onder het spoor, en wanneer het karretje aan het einde van de lanceerstrook terug wordt afgeremd rijdt het treintje gewoon verder. Het treintje gaat exact even snel als het lopend veld, vandaar de benaming lineaire synchrone motor.

Bekijk een verklarend filmpje. Met dank aan RF en Vekoma.


 
 
- Weightdrop

Dit is een lanceringtechniek die de Duitser Anton Schwarzkopf gebruikte op de eerste versies van zijn “Shuttleloop-coaster”. Het lanceermechanisme bestaat uit een grote ronde cilinder waarin een blok van ongeveer 40 ton (nummer 11) op-en-neer kan bewegen. Door middel van een kabel wordt het blok tot op zijn hoogste punt getakeld, waarna het blok wordt losgelaten, met als tegengewicht het treintje. De vrije val van dit blok levert voldoende kracht om het treintje 86 km/h mee te geven tijdens de lancering.


 
- Vliegwiel

Het vliegwiel werd op de latere versies van dezelfde “Shuttleloop-coaster” gebruikt. Dit systeem bestaat uit een motor die een groot vliegwiel aandrijft waarrond de kabel zit die het treintje over de hele lanceerstrook trekt. Een voorbeeld van een “Shuttleloop-coaster” die gebruik maakt van een vliegwiellancering, is de Turbine in Six Flags Belgium.


 
- Luchtdruk

Het Amerikaanse bedrijf S&S dat over de hele wereld bekend is voor zijn torenattracties, begon vanaf 2000 ook achtbanen te bouwen. 
Ze bedachten een volledig nieuwe soort achtbaan met een sterke lancering. 
Om deze lancering te verwezenlijken, gebruiken ze de luchtdruklancering die ze ook in hun torenattracties gebruiken. Eind 2001 verbraken ze hiermee het record van snelste achtbaan ter wereld. Deze achtbaan, Dodonpa in Fuji-Q Highlands (Japan), haalt een snelheid van 172 km/h in 1.8 seconden.

Hoe raar het ook lijkt, dit record is ondertussen alweer gebroken. In de lente van 2003 opent in het Amerikaanse Park Cedar Point een luchtdrukachtbaan van Intamin die maar liefst 193 km/h haalt. Naast dit snelheidsrecord is de achtbaan met zijn hoogte van 128 meter ook de hoogste achtbaan ter wereld, en de achtbaan met de langste helling.
 


 
Tekst: Joris Pieters
Foto's Copyright: Bart Wallebroek (Rollercoaster Friends), Lawrie Vartiainen
Filmpje: Vekoma