Het is praktisch een automatisme om meteen na het instappen in een attractie de veiligheidsbeugel te sluiten. Wees gerust, mocht u het vergeten zou er toch niets gebeuren aangezien de meeste moderne attracties een veiligheidssysteem bezitten dat ervoor zorgt dat de attractie niet in gang gezet kan worden zonder dat eerst alle beugels dicht zijn. Mocht ook dit falen hoeft u nog steeds niet in paniek te schieten; de beugel zorgt er in de eerste plaats voor dat u op uw plaats blijft zitten; slechts bij enkele attracties zouden de passagiers uit de attractie vallen als ze geen beugels hadden.
Uiteraard zijn er verschillende soorten veiligheidsbeugels; de meest
voorkomende zijn hieronder samengevat en uitgelegd. De meeste types van beugels kan je op iedere soort van attractie tegenkomen, maar de nadruk ligt
vooral op achtbanen aangezien je hierop bijna ieder type veiligheidsbeugel tegenkomt.
- Gordel
Op zeer oude achtbanen kunnen we soms nog gordels aantreffen, maar op onze steeds grotere en wildere attracties volstaat dit uiteraard niet meer. We vinden de gordels nog wel terug als extra beveiliging op sommige grote achtbanen. Men doet dan eerst een gordel aan rond het middel; men spant die aan, en pas daarna doet men de eigenlijke beugel dicht.
|
- Lap bar
Dit is een T-vormige stang die tussen de benen van de passagier zit. De stang wordt naar het middel geduwd zodat je als passagier stevig vastzit. Dit systeem werkt mechanisch zodat de stang in klikjes naar beneden komt. Meestal is er één stang per persoon; op sommige rustige achtbanen zoals mijntreintjes is er één stang per twee passagiers. Bijna alle houten achtbanen hebben lap bars, op stalen achtbanen komen ze minder frequent voor.
|
 |
- Lockbar
Deze beugel ziet er bijna identiek uit als een lap bar, maar verschilt op twee gebieden. Ten eerste is het geen kale stang meer maar is ze dikker, zachter, en een beetje gevormd naar de benen van de passagier zodat deze geen pijn ondervindt bij negatieve G-krachten. Ten tweede hebben deze beugels geen mechanisch kliksysteem, maar een hydraulische pomp
zodat de beugel veel beter past voor de passagier. Door dit hydraulische systeem kan de beugel niet omlaag worden gedrukt door de G-krachten, wat bij een gewone lap bar wel het geval is en soms zeer oncomfortabel kan zijn. Het zijn de lockbars die soms in combinatie met een gordel worden gebruikt aangezien we ze vooral aantreffen op achtbanen met negatieve G-krachten waarop een beveiliging toch redelijk noodzakelijk is.
|
 |
- Clamshell
Dit is één van de nieuwste innovatie op gebied van veiligheidsbeugels. De clamshell bevat bovenaan geen bar die op je middel drukt, maar een soort rond zadel dat perfect op het middel past aangezien het speciaal is aangepast aan de vormen van het menselijke lichaam.
De clamshell vindt men momenteel enkel nog op de niet-looping achtbanen van Bolliger & Mabillard. Deze zijn meer dan 65 meter hoog en hebben snelheden tot meer dan 120 km/h.
|
 |
- Horsecollar
De horsecollar is een U-vormige beugel die over de schouders zit en zo het hele lichaam tegen het zitje van de attractie duwt. De horsecollar zit vast aan de bovenkant van de rugleuning van het zitje. Deze beugel vinden we niet enkel terug op achtbanen, maar ook op hevige attracties. De horsecollar is niet al te comfortabel aangezien het hoofd vrij kan bewegen en zo tegen de bovenkanten van de beugel kan slaan.
|
 |
- Harmonica horsecollar
Dit is een horsecollar die niet naar beneden klapt, maar omlaag wordt getrokken aangezien er zich een harmonicasysteem bevindt in de rugleuning. Het nadeel aan deze beugel is dat wanneer de trein positieve verticale G-krachten ondervindt de beugels verder omlaag klikken zodat je gegarandeerd enkele centimeters kleiner bent wanneer je uit de achtbaan komt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het maken van een looping. Omwille van dit nadeel wordt dit systeem niet meer toegepast.
|
 |
- Over the shoulder restaint
Deze beugel is op het eerste zicht heel gelijkend op de horsecollar, maar ze is veel beter aangepast aan de vormen van het lichaam. Terwijl de horsecollar niet tot aan de benen komt doet deze beugel dit wel. Onderaan is de beugel zodanig gevormd dat ze ook de benen vastzet. De over the shoulder restaint garandeert een veel comfortabelere rit dan de horsecollar. Meestal worden deze beugels onderaan nog vastgeklikt met een korte gordel die tussen de benen zit. Dit om te beletten dat de beugel mocht openspringen tijdens de rit als het mechanisme dat de beugel gesloten dient te houden zou falen. De over the shoulder restaint wordt ook vaak toegepast op vrijevaltorens zoals Dalton Terror in Six Flags Belgium en op andere torenattracties.
|
 |
- Speciale types
De meest recente ontwikkelingen op gebied van achtbanen zoals vliegende achtbanen maken het moeilijk om alle types beugels juist te klasseren aangezien deze nieuwe achtbanen vaak ook een eigen beugel vereisen. Hierop ga ik dan ook niet verder in.
|
Tekst: Joris Pieters
Foto's Copyright: Patrick Joossens, Holiday-Park,
Europa-Park, Peter Van Genechten
|