Comet (Walygator Grand-Est)

Omschrijving attractie

Comet was een van de twee achtbanen die sinds de opening van Big Bang Schtroumpf in het park te vinden waren. Destijds was de naam nog 'Comet Space'. Het is een klassieke coaster met een looping en twee kurkentrekkers die werd afgeleverd door het Nederlandse Vekoma. De baan deelde zijn openingsjaar met de eveneens door Vekoma gebouwde Goudurix uit Parc astérix en speelde duidelijk tweede viool wanneer de vergelijking gemaakt werd. Toendertijd had Vekoma nog niet de souplesse onder de knie die zijn modernere banen kenmerkt. Net als Goudurix vergaarde ook Comet door de jaren heen de kwalijke reputatie een rammelbak te zijn. Wie achtbaanplezier uit de vorige eeuw wil beleven, laat zich echter niet afschrikken door enkele tikken links of rechtsom.

Zoals het een achtbaan op leeftijd betaamt kende ook Comet verschillende kleurschema's. Hij starte zijn carrière met witte rails en ondersteuningen in petrol. Een kleurencombinatie die toendertijd in de mode moet geweest zijn. Boomerang, Goudurix, Python en zelfs Looping Star hadden minstens gelijkaardige kleurenschema's. De oorspronkelijk blauwe trein werd roodgeschilderd in 1999 en kreeg een oranje kleur toen het park in 2003 zijn seizoen met de nieuwe naam 'Walibi Lorraine' starte. Na de verkoop van het park aan de kermisbroers Le Douarin kreeg de trein opnieuw een rode kleur en werd de naam aangepast naar 'Wally Coaster' die tot de verkoop in 2013 gehouden werd. In 2017 koos het management voor een metallic zilvergrijs. Ergens in de loop van zijn bestaan werd de baan ook oranje geschilderd en werden de petrol ondersteuningen ingeruild voor een klassieker blauw.

Leuk om weten is dat de komst van deze vekoma-achtbaan eigenlijk op toeval berust. Didier Brennemann die het park mee ontwierp trok oorspronkelijk naar Vekoma voor een simpeler model. Doordat een andere klant zich terugtrok uit plannen voor een nieuwe achtbaan, kon het toenmalige Big Bang Schtroumpf dat spectaculairdere model goedkoper op de kop tikken. De kosten voor het ontwerp waren immers al gemaakt. Het park kreeg zo een intensieve coaster tegen een lage prijs. Het lag dus nooit in de ambitie van het park om de achtbaan uit Parc Astérix te overklassen.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Inversie-achtbaan
Model: Hurricane
Opening: 1989
Hoogte: 24 meter
Lengte: 590 meter
Topsnelheid: 64 km/u
Aantal inversies: 3
G-Krachten: 3.5 G
Ritduur: 1:15
Aantal voertuigen: 2 treinen met 28 passagiers per trein
Speciale elementen: 1 looping & 2 corkscrews
Minimum lengte: 120cm

Foto's