'Anaconda' is een houten achtbaan die doorheen zijn bestaan een reputatie opbouwde. Deze unieke ervaring voor al de botten in uw lijf werd ontworpen door William Cobb en opgebouwd door het Franse bedrijf Spie dat tot dan toe weinig tot geen ervaring had met de pretparkwereld. Toen de achtbaan samen met de rest van Big Bang Schtroumpf opende voor het groot publiek, was het de grootste houten achtbaan van Europa. Het park afficheerde een topsnelheid die wanneer vergeleken werd met gelijkaardige banen ferm overdreven moet zijn. Men gaat er dan ook van uit dat de trein maximaal 90 km/u haalt eerder dan de 110 km/u waarvan het park zelf sprak.
COMFORT
Door de jaren heen spaarde Anaconda achterstallig onderhoud op, wat zijn invloed had op de snelheid en soepelheid van de attractie. De coaster werd berucht als een "slow motion woody"; op elke top dreigde de trein stil te vallen en hoorde je het rollbacksysteem in actie. Het werd op een bepaald moment zelfs zo erg dat enkele wagons permanent met zandzakken werden verzwaard omdat de trein anders niet genoeg snelheid haalde om door het circuit te geraken. De achtbaan werd mede daardoor zelden als soepel ervaren, wat wellicht zijn lage positie in verschillende coasterlijstjes verklaart. Op de eertijds gerennomeerde wooden coaster poll van Mitch Hawker vertoefde de baan vaak in de onderste regionen. Ze vertoefde daar in het antipathieke gezelschap van andere notoir oncomfortabele of ronduit pijnlijke houten achtbanen als de Duitse
Bandit en de Spaanse gedrochten '
Coaster Express' en '
Magnus Colossus'.
Nadat de baan werd afgekeurd door keuringsinstantie TUV werden sinds 2013 delen van de baan vernieuwd door Great Coasters International (GCI), een welbekende Amerikaanse achtbaanbouwer. Op deze manier zouden de ergste rammelpunten verdwijnen. De amerikanen keerden terug tijdens de winterstop van 2013-2015, maar werden de daaropvolgende winter ingeruild voor het goedkopere 'Voltige'. Die laatste renovatie liep niet volgens plan, waardoor de attractie tijdens 2015 gesloten blijft. De baan heropende terug in 2016.
DE TWEEDE TREIN
Van 1989 tot 2000, bezat de attractie twee treinen die geleverd werden door D.H. Morgan Manufacturing, het latere Chance Rides. De ene trein kreeg een rode kleur en de andere een groene. Er ontstond naar verluid een situatie waarbij zowel in de eindrem als in het station een trein geblokkeerd stond. Nadat de trein in het station geëvacueerd werd, stuurden de techniekers de lege trein in het parcours, zodat de trein uit de remmen in het station kon binnengehaald worden. De andere trein bleef echter vastzitten op de eindrem. Men besloot om ook de andere trein snel te evacueren, zodat de aanstormende lege trein slechts op een lege trein zou botsen in de remsectie. Het is onduidelijk hoe het überhaupt kon gebeuren dat de de eerste trein de lift afdaalde voor de tweede trein uit de rem was. Na het botsincident ging het park volgens de overleveringen verder met één trein, waarbij de andere werd gebruikt als donor voor reserve-onderdelen. In het midden van de jaren 2000 kreeg die trein een beige kleur, wat werd ingeruild voor zwart toen het park onder de gebroeders Le Douarin heropende als Walygator in 2007.
DINOSAURIËRS
Voor het park voor het eerst opende werd nog een andere naam overwogen voor de nieuwe achtbaan. Als men daar toen voor had gekozen had de coaster Diplodocus geheten, vernoemd naar de rijzige dinosauriërs. De inspiratie voor deze niet gebruikte naam moet niet ver gezocht worden: wie de uitgestrekte heuvels van Anaconda bekijkt kan zich daar vanzelf de ruggen van deze enorme dinosauriërs bij voorstellen. Uiteindelijk werd met anaconda als naam eveneens voor een reptiel gekozen.
WILLIAM COBB
Anaconda was de voorlaatste achtbaan die werd ontworpen door de Amerikaanse ingenieur William Cobb. De man was gedurende de jaren zeventig en tachtig vooral bekend om zijn ontwerpen voor houten coasters en leverde die meestal af in Noord-Amerikaanse parken. Na Anaconda, werd de in 1992 geopende
Sierra Tonante in het Italiaanse
Mirabilandia gelijk zijn laatste achtbaan en zijn tweede Europese achtbaan.