Bayern Park

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Jonas Claes.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Jonas via jonas@pretparken.be.

Attractie: FirleFranz Terug naar lijst


Omschrijving

FirleFranz is een familieachtbaan met een bijzonder baanverloop. Dankzij een ingenieus 'switch track'-systeem, waarbij een wissel is ingebouwd net na het station, werd een behoorlijke desoriënterende rit bedacht, die ook voor toeschouwers de moeite waard is. Als je in het station staat te wachten, zie je de trein immers meerdere keren passeren, zowel voorwaarts als achterwaarts, en met de voorkant van de trein telkens in verschillende richtingen. Een waar visueel spektakel.

De trein wordt aanvankelijk via een door bandjes aangedreven lancering achteraan uit het station gestuwd. De trein rijdt hierbij een spike in de baan op, waardoor hij voorwaarts weer richting het station rolt. Daar wordt hij nog eens krachtiger voorwaarts gelanceerd en verlaat langs links het station, waarna de rit echt begonnen is. Via heuvels en bochten leidt het spoor tot een tweede lancering, recht in een heuvel over het stationsgebouw heen. De trein rijdt daarna opnieuw het station binnen, maar in een andere richting dan eerst, dankzij de switch track. Vanuit het station rijdt de trein de doodlopende 'spike' opnieuw op, waarna hij achterwaarts opnieuw door het station raast en ook de rest van het parcours opnieuw aflegt, tot hij via de andere track opnieuw het station bereikt.

De naam van de attractie verwijst naar Franz-Xaver, de leeuw die als parkmascotte van Bayern-Park optreedt. 'Firlefanz' is Duits voor 'prullaria' of 'onzin'. Volgens het achtergrondverhaal van de attractie heeft Franz-Xaver de attractie namelijk eigenhandig gebouwd met alle materialen die hij kon vinden. Zowel het station als de trein zien er daarom uit als doe-het-zelf-timmerwerk van de sympathieke leeuw. Bij opening in 2023 was nog niet alle thematisatie volledig klaar.

Voor de komst van deze achtbaan moest één van de twee rodelbanen van het park wijken.
Must-do attractie

Specificaties

Type attractie: Lanceerachtbaan
Model: Family Coaster
Bouwer:
Gerstlauer Amusement Rides
Opening: 2023
Hoogte: 16 meter
Lengte: 240 meter
Topsnelheid: 47 km/u
Aantal inversies: 0
Aantal voertuigen: 1 trein met 20 passagiers per trein
Speciale elementen: switch track
Minimum lengte: 90cm
Minimum leeftijd: 3 jaar
Maximum lengte: 210cm

Foto's