L'Oxygenarium is het soort waterattractie dat je niet per se trakteert op enorm hoeveelheden rondspattend water. Eens je in je bootje stapt ga je een lange lifthill op. Daarna wacht er je een rit die telkens anders is en daarom een hoge herhalingswaarde heeft. De ene keer ga je vooruit, de andere keer achterwaarts, of opzij. Kenmerkend voor dergelijke Spinning Rapid Rafts is de manier waarop de boten tijdens de afdaling schijnbaar ongecontroleerd beginnen te tollen. Op het parcours zijn enkele matten aangebracht die de snelheid waarmee dat gebeurt toch enigszins binnen de perken houden.
L'Oxygenarium opende in hetzelfde jaar als de inmiddels verplaatste '
Bobby Drop' uit Bobbejaanland. Deze versie is echter veel uitgebreider opgevat: de glijbaan is hoger en langer. Net als bij Hansa Parks '
Störtebekers Kaperfahrt' biedt L'Oxygenarium ook na de afdaling nog enige tijd plezier: iets meer dan honderd meter van het totale traject dobberen de bootjes verder langs een licht golvende vaargeul.
Hoewel sinds 2012 vlakbij de attractie een groots uitgewerkte Egyptische zone verrees met Inverted coaster '
Oziris' heeft de waterattractie daar weinig mee van zien. L'Oxygenarium is gesitueerd in het retrofuturistische parkdeel 'À travers le temps' dat eveneens in het westen van het park gelegen is. Ze stelt een machine voor die in 1900 door ene Ferdinand de Teffélé werd ontworpen. De bedoeling is dat zuivere zuurstofrijke lucht via een buizensysteem van de top van de attractie tot op de begane grond wordt gebracht. Zowel het station als de wachtrij en diens ingang worden op die manier van de heilzame zuurstofrijke lucht voorzien. L'Oxygenarium kan dus eigenlijk als een soort van sanatorium gezien worden. In de attractienaam zit ook het Franse woord voor zuurstof 'Oxygène'.
De attractie kwam oorspronkelijk van de Canadese fabrikant WhiteWater West Industries die ze aan een zachte prijs konden opleveren. In 2001 kreeg parc Astérix immers een THEA-award (Een prijs waarmee de sector zichzelf in verschillende categoriën in de bloemetjes zet ) voor de attractie in de categorie 'realisaties met een beperkt budget'. Tegenwoordig wordt groot onderhoud gewoonlijk uitbesteed aan het Franse Reverchon. In de winterperiode van 2020-2021 vervingen zij delen van de baan. Op termijn zou de ganse baan op die manier door dit bedrijf vernieuwd worden. Dat zou gênante ongelukken als in 2017 moeten vermijden: toen
ontstond een opstopping aan het einde van het glijgedeelte doordat een baandeel afbrak.