Shambhala (PortAventura World)

Omschrijving attractie

Eén van de meest besproken en in het oog springende nieuwe attracties op het Europese continent voor het seizoen 2012 was ongetwijfeld deze nieuwe achtbaan in PortAventura: Shambhala!

Met Shambhala beschikt nu ook PortAventura over een eigen hypercoaster. Leverancier is B&M die ook al tekende voor die andere spectaculaire achtbaan Dragon Khan. B&M bouwde 10 jaar eerder voor het Duitse EuropaPark de gelijkaardige hypercoaster Silver Star en hiermee was EuropaPark 10 jaar lang de trotse eigenaar van Europa's hoogste achtbaan. Maar in een decennium wordt er natuurlijk vooruitgang geboekt en dit resulteerde in nog straffere stats voor Shambhala dan zijn Duitse voorganger. Niet één, maar drie records werden meteen neergezet. Met 76m hoogte werd deze coaster de nieuwe Europa's hoogste (Silver Star: 73m); de drop bedraagt 78m aangezien het dieptepunt zich 2m onder het grondniveau bevindt, hiermee is deze baan ook de baan met de hoogste drop van Europa (Silver Star: 67m); de maximale snelheid die tijdens de first drop gehaald wordt, loopt op tot 134km/uur wat de hoogste snelheid is die een Europese achtbaan op eigen kracht, dus zonder lancering, haalt (Silver Star: 127km/uur). Records die 5 jaar lang standhielden, want in 2017 opende Ferrari Land, waar achtbaan Red Force de fakkel overnam. Daarnaast is vermeldenswaardig dat ook de hellingsgraad van de first drop nog steiler is gemaakt dan bij Silver Star: 77° tegenover 69°. Tevens wordt er gewerkt met een tunnel na de first drop, een spectaculaire helix en een splashzone na één van de airtime heuvels. Moet het nog gezegd dat dit een baan van superlatieven is!

De nieuwe eyecatcher van PortAventura Resort is toegevoegd aan het themagebied China en dit vlak achter Dragon Khan, waardoor deze laatste ineens een pak kleiner en minder imposant overkomt. Niet iedereen is dan ook even tevreden met deze locatie. Echter, als je kijkt naar het parkplan, dan zie je meteen dat er niet echt alternatieven zijn om zulk monster van een achtbaan neer te planten. In ieder geval, beide banen zullen elkaar vier maal kruisen en zorgen voor een nieuwe dynamiek.

Qua verhaallijn past de nieuwste toevoeging alleszins wel bij China én Dragon Khan. Shambhala is een mythisch koninkrijk gebruikt in oude teksten en gesitueerd hoog in het onherbergzame Himalayagebergte. Na de Chinese Muur en Dragon Khan bevindt zich dus het Himalayagebergte, wat hier wordt weergegeven door de structuren van een hypercoaster met airtime heuvels. De bezoekers worden uitgedaagd om een expeditie naar de top te ondernemen en daarbij extreme emoties te ondergaan. Ze zullen zich begeven langs steile hellingen, een donkere tunnel in de rotsen trotseren en een koud bergmeer moeten oversteken. Voel jij je geroepen om aan deze expeditie deel te nemen? Zoja, stel je dan kandidaat en bereid je alvast voor, want zulk een expeditie vat je maar beter goed voorbereid aan. Veel succes!

Drop: 78m
Max. hellingsgraad: 77°4'
Elementen: 5x Airtime Hill; 1x Helix; 1x Tunnel; 1x Splash Zone
Kostprijs: 25 miljoen euro
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Hypercoaster
Bouwer:
B&M
Opening: 2012
Hoogte: 76 meter
Lengte: 1564 meter
Topsnelheid: 134 km/u
G-Krachten: 4 G
Aantal voertuigen: 3 treinen met 36 passagiers per trein
Speciale elementen: Hoogste achtbaan van Europa!
Minimum lengte: 140cm

Foto's