Muntanya Russa (Tibidabo)

Omschrijving attractie

Muntanya Russa is een coaster van de Nederlandse constructeur Vekoma die speciaal ontworpen werd voor Tibidabo. De rode track volgt de glooiing van de heuvel zoals het een goede terreincoaster betaamt en blijft verbazingwekkend lang omlaag gaan. Puur op vlak van layout is het een vinnig baantje dat je op een meer dan degelijke rit trakteert zonder daarbij ruw of schokkerig te worden.
De wisselwerking met het uitgestrekte uitzicht over de Catalaanse hoofdstad maakt de coaster echter tot een niet te missen totaalbeleving van de hoogste klasse. Na de liftheuvel neem je een bocht van 180° die gelijk het panorama onthult. Doordat de trein op dat moment nog maar weinig snelheid heeft, krijg je voldoende tijd om het vergezicht te laten binnenkomen. Met een coasterperfectie van de zuiverste graad duik je vervolgens recht in dat prachtige panoroma. Daarna houdt de baan je een tijd bezig met snel bochtenwerk dat de omgeving wat naar de achtergrond drukt. Tegen het einde van de rit schuur je in één van de laatste spiralen echter nog eens plagerig langzaam langs dat sexy stadsdak alvorens met voldoende vitesse in de remmen te vliegen.

Muntanya Russa is ook de geestelijke opvolger van een (bijna) gelijknamige achtbaan die in 2009 met pensioen werd gestuurd. De voormalige achtbaan heette 'Montaña Rusa' en was een wildcat-model van de onder coasterfans geliefde constructeur Schwarzkopf. De achtbaan stond in het park sinds 1960.
De werken voor de nieuwe achtbaan werden gestart in december 2008, nog voor de oude baan in januari werd afgebroken. Ook een retro transportmonorail tussen de hoge en lager gelegen delen van het park moest voor de nieuwigheid wijken. Tibidabo investeerde een bedrag van €3 000 000 euro in Muntanya Russa. De vormgeving van de treinen moest de retro sfeer uitstralen die bij verschillende attracties van het park te zien is.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Steel Coaster
Bouwer:
Vekoma
Opening: 2009
Hoogte: 25 meter
Lengte: 740 meter
Topsnelheid: 80 km/u
G-Krachten: 4.00 G
Aantal voertuigen: 2 treinen met 16 passagiers per trein
Maximum capaciteit: 1010 personen per uur
Minimum lengte: 120cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 130cm

Foto's