Les 24h du Mans, naast

Waly Twister (Walygator Grand-Est)

Omschrijving attractie

Waly Twister was een draaimolen die in 2008 opende op de voormalige locatie van het mini racecircuit Les 24h du Mans, naast Comet, de stalen achtbaan uit het openingsjaar van het park. In de gondels was plaats voor maximaal 3 personen per bank. Wanneer de molen in bedrijf was zwenkten de gondels uit door de opgebouwde snelheid. Vervolgens werd het draaiende wiel met behulp van een hydraulische arm in een schuine stand gebracht, waardoor de gondels omhoog en omlaag cirkelden. Ondanks deze schijnbaar indrukwekkende manoeuvres bleef het tempo toch binnen de perken en was het een echte familie-attractie. Niettegenstaande zijn relatief korte periode in het park, heeft Waly Twister meerdere standplaatsen versleten: zijn oorspronkelijke plaats werd in 2011ingenomen door Südseewellen, de attractie verhuisde toen naar het Noordoosten van het park. Waar op een later tijdstip ook het dansende paviljoen 'Krinoline' zou verpozen.

De Waly Twister kwam al eind oktober 2007 toe in het park en werd gepresenteerd als een van de nieuwigheden voor 2008. Net als bij La Grande Roue en Polyp, viel ook van de Waly Twister af te lezen dat het - met een understatement - geen spiksplinternieuwe molen was. Voor zijn periode in het park was de attractie op verschillende kermissen te vinden.

GESCHIEDENIS VAN HET ATTRACTIETYPE
Waly Twister was een gemoderniseerde variant van de originele Paratrooper-molen die in het begin van de jaren zestig debuteerde in Blackpool Pleasure Beach. Van die eerste Britse molen werden slechts tien exemplaren gebouwd, een belofte die fabrikant AMECO had gemaakt om munt te slaan uit het exclusieve karakter. Het type was echter razend populair, waardoor anderen hun eigen versie in elkaar knutselde en het attractietype een van de hoofdvogels was op kermissen in de jaren 60 en 70. Oorspronkelijk werd er gewerkt met molens, waarvan het wiel onder een vaste hellingshoek werd gemonteerd. Dit had als duidelijke handicap dat het in- en uitstappen behoorlijk inefficiënt verliep: gezien dit enkel bij de onderste gondels kon gebeuren.

Een innovatie met een hydraulische arm liet toe om alle gondels tegelijkertijd te laten uitstappen. In Groot Brittannië was het vooral constructeur Bennett die met die variant op het type de markt ging domineren, maar ook elders werkten veschillende constructeurs hun eigen variant van dit type uit. De molen die in Walygator terecht kwam werd oorspronkelijk geproduceerd door het Duitse Fähtz die het model verkochten als 'Twister'. Terwijl producten van andere firma's vaak exemplaren afleverden met 10 en 12 gondels, bood de versie van Fähtz ruimte voor 14 gondels. Ze verkochten die in een zogenaamde hollywood-uitvoering en een variant met vlindervleugels boven de gondels. De Waly Twister behoorde tot de eerste categorie. Na zijn passage in Walygator ging een gerenoveerde versie van de molen terug de hort op in verschillende kermissen. De nieuwe eigenaar Reinhold Pistorius hernoemde de attractie 'Blue Hawaii', wat - weinig verrassend- verwijst naar het Hawaiiaanse thema dat de attractie kreeg toebedeeld.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Paratrooper
Model: Twister
Bouwer:
F�htz
Opening: 2008
Gesloten: 2013
Aantal voertuigen: 14 gondels met 3 passagiers per gondel

Foto's