Pèndol (Tibidabo)

Omschrijving attractie

Pèndol was een spectaculaire attractie waarbij een draagarm met een gondel voor 4 personen langzaam opgetakeld werd naar het hoogstgelegen punt. Na enkele zenuwslopende seconden afwachten werd de arm losgelaten om vervolgens uit te bollen in een enorme pendelbeweging. De gondel bereikte daarbij een topsnelheid van 100km/u in minder dan 3 seconden. De nieuwigheid van 2006 had een gewicht van 25 ton. Wereldwijd bestonden er maar vijf dergelijke molens. Bij opening in augustus van 2006 was het dan ook weinig verwonderlijk de enige attractie van dat type in Spanje. Wellicht werd het gelijk ook de laatste keer dat een dergelijke attractie werd toegevoegd aan een Spaans park gezien de attractie zacht uitgedrukt eerder onfortuinlijk aan zijn eind kwam.

Op 17 juli 2010 stortte de attractie in, wat resulteerde in het enige ongeluk met dodelijke afloop in de geschiedenis van het park. Een meisje van 15 kwam om het leven, drie andere inzittende liepen zware verwondingen op. De thrillride vernielde in zijn val ook een deel van de nabijgelegen boomstambaan. De Italiaanse producent van het attracietype was ten tijde van het ongeval reeds failliet. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de crash werd gewezen op het feit dat de versie in Tibidabo de enige was waarvan de basis verankerd werd in de grond. Het attractietype was ontworpen als mobiele attractie die op verschillende kermissen kon verschijnen. Mogelijk veroorzaakte de verankering het gebrek aan flexibiliteit dat uiteindelijk leidde tot de fatale crash.

De nasleep van de ramp brak het park bij Barcelona zuur op. Tibidabo verloor ruim twee miljoen aan inkomsten en zag zijn bezoekersaantallen in één klap met 35% teruglopen. Ook het daaropvolgende jaar lagen de aantallen nog 25% lager.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Booster
Opening: 2006
Gesloten: 2010
Hoogte: 38 meter
Topsnelheid: 100 km/u
G-Krachten: 4 G
Aantal voertuigen: 1 gondel met 4 passagiers per gondel
Minimum lengte: 140cm
Maximum lengte: 195cm

Foto's