Thunderbird (PowerPark)

Omschrijving attractie

Thunderbird was de achtbaan waarmee PowerPark zich bij Europese pretparkliefhebbers definitief op de kaart heeft gezet. Het was de eerste moderne houten achtbaan van Finland, de noordelijkste achtbaan ter wereld én de eerste achtbaan die Great Coasters International (GCI) bouwde in Europa. Thunderbird werd zo de eerste van een reeks houten achtbanen die tot de meest geliefde van Europa behoren, waaronder Troy (2007), Joris en de Draak (2010) en Wodan (2012).

De baan werd getekend door GCI-hoofdontwerper Jeff Pike. Met zijn design trakteert hij de bezoekers op een afwisselende rit die laag bij de grond blijft, maar die tussen de 16 bochten en de 15 drops door wel een aantal stevige airtime-momenten biedt. Eén van de elementen, een S-curve tijdens een drop, werd zelfs genoemd naar de Lillbacka-groep, de eigenaars van PowerPark: de 'Lillbacka Cutback Curve'. Dankzij de twee Millenium Flyer-treinen verloopt een ritje op deze achtbaan in het grootste comfort.

Thunderbird was ook één van de eerste attracties van PowerPark waarbij thematisatie een belangrijke rol speelde. Bij de ingang van de wachtrij valt meteen het naambord van de attractie op, bevestigd op knappe rotsen met een waterval, waarboven een roofvogel dreigend zijn vleugels spreidt. Het station is aangekleed als een treinstation in een oud-Amerikaanse stijl, voorzien van linten in de kleuren van de stars and strips. De treinen van Thunderbird zelf zijn volgens de opschriften op weg naar de Grand Canyon.

Probeer deze achtbaan zeker ook tegen het einde van de dag mee te pikken, of − als de weersomstandigheden het toelaten − na een regenbui. Dan gaan de treinen een stuk sneller door het parcours en laat deze baan volledig zijn wat ze in haar mars heeft!
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Wooden Coaster
Bouwer:
GCI
Opening: 2006
Hoogte: 25 meter
Lengte: 827 meter
Topsnelheid: 77 km/u
Aantal inversies: 0
Ritduur: 1 minuut 30 seconden
Aantal voertuigen: 2 treinen met 24 passagiers per trein
Minimum lengte: 130cm

Foto's