L'Embruixabruixes (Tibidabo)

Omschrijving attractie

L'Embruixabruixes is vanuit het park goed zichtbaar, maar naar de ingang van de attractie is het even zoeken. Laat dat je vooral niet tegenhouden om dit levend museumstuk te bezoeken. De hangende monorail is de oudste nog bestaande attractie van het park met een openingsdatum in 1915. In die tijd heette de attractie nog 'Ferrocarril Aeri' wat later veranderde in 'Aeromagic' en ten slotte in de huidige naam. De attractie begint indoors en vervolgt zijn vlucht over het zuidwesten van het park met een spectaculair uitzicht op de Catalaanse hoofdstad. Waar je vanuit het park vooral de gestaag voortschrijdende gondels en de monumentale ondersteuningen opmerkt, blijkt L'Embruixabruixes onderweg ook ook enkele tunnels in te duiken met een verrassend uitgebreid gamma aan effectjes.

In zijn lange geschiedenis onderging de attractie vier belangrijke renovaties. In 1980 werd het systeem geautomatiseerd, waardoor bestuurders per gondel officiëel tot de verleden tijd behoorden. Ook in 1991 en 2005 werd de attractie gereviseerd. De meest recente renovatie vond plaats in 2016 voor een totaalbedrag van €700 000. Met behulp van nieuwe technologie effecten toegevoegd die ook een hedendaags publiek kunnen vermaken.

Bij de bouw maakte de attractie deel uit van de stadsvernieuwende projectontwikkeling op de Tibidabo. Dat gebeurde in opdracht van ene Dr. Andreu die bevoegd was voor dergelijke zaken. De leiding voor het project werd uitbesteed aan de Catalaanse ingenieur Marià Rubió i Bellver. De aanleg van de funiculár en het park gebeurde onder zijn bewind en de man zou zich ook later blijven inzetten voor de internationale aantrek van de stad via de 'Societat d'Atracció de Forasters de Barcelona' en bij de organisatie van de wereldexpo van 1929. Zijn broer Juan Rubió i Bellver werkte eveneens mee aan het project op de Tibidabo. Dat is interessant omdat die ooit in de leer ging bij een zekere Antoni Gaudí die met zijn kenmerkende architectuur toch een eerder gedenkwaardige stempel wist te drukken op Barcelona.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Suspended Monorail
Opening: 1915
Lengte: 400 meter
Topsnelheid: 5 km/u
Ritduur: 4:00
Aantal voertuigen: 7 gondels met 8 passagiers per gondel
Minimum lengte: 100cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 120cm

Foto's