Avió (Tibidabo)

Omschrijving attractie

Avió is hét parkicoon van Tibidabo. Het vliegtuigje werd ontworpen naar het evenbeeld van het eerste vliegtuig dat van Barcelona naar Madrid vloog in 1927. De attractie opende slechts een jaar later en werd ontworpen door dreamteam Dr. Andreu en architect Marià Rubió. Voordien realiseerde zij ook de geboorte van het park, zijn funicular en statige hangende monorail die al sinds 1915 (!) zijn rondjes draait in het park. Het vliegtuigje vliegt per rit drie rondjes en beweegt louter voort op de kracht van zijn propeller. Het bevat een origineel station voor radiotelefonie uit 1933. Het park beschouwt het vliegtuigje samen met de panorma-attracties 'Talaia' en 'Giradabo' en de de 'Carrousel' als attracties die beeldbepalend zijn voor het park. In vroegere jaren bestonden er parkmascottes met de namen 'Don Talaia' en 'Don Avión'.

In 2017 onderging Avió voor het eerst in 88 jaar een totaalrenovatie, waarbij het vliegtuig ook losgekoppeld werd van zijn draagarm. Het loskoppelen was dermate complex dat er een van bij het ochtendkrieken tot na de noen aan moest gewerkt worden. Voordien zou het vliegtuig het equivalent van 20 keer de omtrek van de aarde hebben gevlogen, wat neerkomt op een afstand van vier kilometer per dag, gesteld dat het vliegtuigje elke dag in bedrijf is geweest.
De renovatie gebeurde onder leiding van architect Dani Freixas die eerder ook het project rond het nieuwe reuzenrad leidde. Het doel was om zo dicht mogelijk terug te keren naar het originele ontwerp. Daarom werd het lappendeken van eerder renovaties uit verschillende materialen vervangen door één laag aluminium. Binnenin werden de zittingen vernieuwd en de houten afwerking van de raampjes gerenoveerd. Ook de verlichting werd vernieuwd met een focus op het vliegtuig eerder dan op de draagarm van de attractie. De terugkeer van het vliegtuig werd gevierd met een gigantische taart met een replica van het vliegtuig. Dat wordt allemaal best meta als je van enkele regels terug herinnert dat het vliegtuig zélf een replica is.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Panoramische Draaimolen
Opening: 1928
Ritduur: 4:30
Aantal voertuigen: 1 gondel met 10 passagiers per gondel
Maximum capaciteit: 120 personen per uur
Minimum lengte: 0cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 120cm

Foto's