La Chevauchée Fantastique (Nigloland)

Omschrijving attractie

Cowboy en Indiaan spelen aan een slakkengangetje het kan met La Checauchée Fantastique! De naam van deze attractie is tevens de Franse titel voor de door John Ford geregisseerde western-klassieker 'Stagecoach' uit 1937. Daarin doorkruist een reisgezelschap per postkoets het vijandige gebied van de Apache-Indianen die naar hedendaagse standaarden wellicht te karikaturaal geportretteerd werden.
Gezeten op de paardjes passeer je ook in Nigloland enkele tipi's, maar die voelen zelden bedreigend aan. Hoewel het park het thema verder uitwerkte door ook een statisch exemplaar van een postkoets naast de attractie te plaatsen, lukt het maar matig om bezoekers van het thema te overtuigen. Westerns worden immers met dorre vlaktes en roodkleurige rotslandschappen geassocieerd. Het park deed een redelijke poging met een relatief goed onderhouden kiezelvlakte, maar het omliggende groen groeide hier na verloop van tijd zo weelderig dat je voor een totale onderdompeling in de dorre vlaktes van het wilde westen vooral uit je eigen fantasie zal moeten tappen.

La Chevauchée Fantastique werd later ingepast in Nigloland's Canadese zone, wat eigenlijk voor een thematische mismatch zorgde. De apache-indianen leefden namelijk vooral op het grondgebied van de hedendaagse zuidoostelijk deel van de Verenigde staten met Colorado, Arizona, New Mexico en Oklahoma, terwijl andere stammen Canada bevolkten. Er wordt wel aangenomen dat voorouders van de zuidelijke stammen wel ooit vanuit Canada naar meer zuidelijke gebieden trokken omdat de taal van beide indianenvolkeren aan elkaar verwant is. Ook met de eerdere naam 'Bonanza' botste het attractiethema al met de Canadazone: ook die naam verwees naar tv-serie die zich in de Verenigde staten afspeelde.

Rondritjes op elektrisch aangedreven hobbelende paardjes blijken vaak oudere attracties die in vele parken weinig glamoureus staan te verkommeren. Ook Nigloland heeft een oud exemplaar. De attractie is al in het park sinds het openingsjaar in 1987 toen het Indianenthema nog erg populair was. Plopsa-parken bewezen jaren later dat dergelijke attracties er beter blijven uitzien, wanneer je ze inpast in een thema dat strookt met het lokale biotoop. Hun Konijntjes', en Duitse Sprinkhanen hebben vaak aanzienlijke rijen.

Het Canadese gedeelte van het park bestond verder uit boomstamattractie 'Rivière Canadienne', 'Niglo Show', 'Le Galion Pirate', 'la Crêperie Canadienne' en een souvenirwinkel. In 2006 werd ook 'Le Grizzli' aan die zone toegevoegd. De grootste toevoeging kwam echter in 1992 met de toevoeging van de naar de normen van die tijd rijkelijk gedecoreerde Powered Coaster 'Le Train de la Mine'. Die moest het Franse park immers wapenen tegen concurrentie van het pas geopende Disneyland bij Parijs.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Track met elektrische paarden
Opening: 1987
Minimum lengte zonder begeleiding: 100cm

Foto's