Särkänniemi

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Yelle Kleykens.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Yelle via Yelle@pretparken.be.

Attractie: Näsinneula Terug naar lijst


Omschrijving

Näsinneula is met zijn 168 meter de hoogste toren van Finland. Het is waarschijnlijk het bekendste gebouw van de hele stad Tampere. Vanop het observatieplatform op een hoogte van 120 meter kun je bij helder weer de omgeving bekijken tot op een afstand van 20 kilometer. Op 124 meter hoogte bevindt zich een ronddraaiend restaurant. In 45 minuten legt het één volledige omwenteling af.

De toren werd in de periode 1970-1971 gebouwd, omdat de 26 meter hoge uitkijktoren Pyynikki (zo'n 2 kilometer verwijderd van Näsinneula) te klein werd bevonden. Samen met de bouw van een nieuw aquarium en planetarium, maakte de stad Tampere plannen om een nieuwe landmark neer te zetten. Het ontwerp was gebaseerd op de Puijo-toren in het Finse Kuopio (die ook een ronddraaiend restaurant heeft) en op de Space Needle in Seattle. Aan die laatste dankt de toren ook deels zijn naam. 'Näsinneula' verwijst naar het meer Näsijervä waaraan de toren gelegen is, maar ook naar het Finse woord voor 'naald': 'neula'.

Rond de toren ontstond in 1973 een voorloper van het huidige park, het pretparkje Neulan Huvipuisto, waarvan de naam naar de toren verwees. Twee jaar later ontstond dan Särkänniemi in de vorm zoals we het nu kennen.

Voor een bezoek aan de toren moet je een apart toegangsticket kopen.

Specificaties

Type attractie: Uitzichtpunt
Opening: 1971
Hoogte: 168 meter

Foto's