Carnaval Festival (Efteling)

Omschrijving attractie

De meest olijke attractie van de Efteling staat in een hoek van het park, nabij Monsieur Cannibal en Vogelrok. Het welbekende deuntje dat urenlang blijft nazinderen is van Toon Hermans en de bewerkingen van Ruud Bos.

Carnaval Festijn zou de attractie aanvankelijk heten, maar dat werd snel omgedoopt tot Carnaval Festival. Samen met Jokie de Prrretneus, de attractiemascotte, rijdt je langs vijftien verschillende landen, waarvan alle karakteristieke eigenschappen worden weergeven: de bewoners, hun klederdracht, hun muziekgenre, enkele bekende trekpleisters, enzovoort!

In 1984 werd Carnaval Festival geopend. In deze door Joop Geesink ontworpen attractie schuif je in tweepersoonsgondels acht minuten lang over een rail langs het 240 m lange traject. Je ziet bijna 300 poppen in verschillende scenes. Het is feest in Nederland, ons land, Frankrijk, Engeland en Schotland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Japan, China...

Geesink heeft ook het grappige leeuwtje Loekie ontworpen, bekend van de reclame op de Nederlandse televisiezender De STER. Vanaf maart 2005 werd deze creatie naast zijn vorige poppen in de attractie verweven. In elk land zag je Loeki en zijn gele vriendje Guusje opduiken. In enkele ruimtes waren zelfs de legendarische kreten "Asjemenou", "Voila" en "Allee hop!" te horen. in 2012 Werden alle verwijzingen naar Loeki verwijderd en werd het figuur Jokie terug in ere hersteld aan de hand van nieuwe animatronics!

Kortom: Carnaval Festival is een niet te missen feest voor groot en klein!
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Omnimover-darkride
Model: Dark Ride
Bouwer:
Mack AG
Opening: 1984
Speciale elementen: Elk land wordt op ludieke wijze voorgesteld

Foto's